Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Fehérvári Zsófia: Ember és természet viszonya dióhéjban.


Évtizedekkel ezelőtt, izgultunk kiszárad a Balaton vize. Sekély volt, hínáros, messze amerre a szem ellátott homokos, iszapos volt a gyermekek számára kijelölt játszótér. Most két évtized múltával megtelt a tó medre, kéklőn hullámzik a vize. Ugyanez vonatkozik a gyümölcsfákra, díszfákra is. Évtizedekkel ezelőtt, tűzhalálban pusztult ki száradt el sok fának a lombja. Száradt, fonnyadt termést hoztak és férgeset. Ma csoda történt. A fák a sok esőtől, másfélszer magasabbra nőttek, a zöldségek, gyümölcsök szintén extra méretűek lettek, mert időben kapták az áldásos esőt. Mintha a természet segítené az ember hibáját helyrehozni. Az ember által kivágott erdők fáit, annak mennyiségét, a fák terebélyesítésével, magasságával akarná pótolni a természet… az eső áldásával. Így juttatja a földet friss levegőhöz. Még valami. Sokat nem beszélnek róla, de megemlítik az Északi-sark jéghegyeinek olvadását. Az ember hajlamos kissé pánikba esni. Mi lesz a sok vízzel, ami feltölti az óceánokat, tengereket vajon betudják-e fogadni a vizeket? Egyáltalán meddig tart a körforgás? A nap ereje és az ózonlyuk is téma volt sokáig, még ma is az. Mindettől függetlenül a természet végzi a maga munkáját, nem tűri az emberi beavatkozást. Az ember nem is tudná megállítani azt a számára ismeretlen folyamatot, aminek nem tudja a mit-miértjét. Így lesz az ember csendes megfigyelő, és tanulságot is levonó szemlélője a természetnek. Persze ehhez kell az is, aki nem csak azt látja, hogy már megint esik, vagy már ki sem lehet menni a napra úgy éget stb... A természet a legutolsó pillanatban mindig helyreállítja a zavart a földi életben. Ebben kellene az embernek is partnernek lenni, hogy a zavart segítsen leküzdeni, valamint helyreállítani és befejezni a pusztítást a Föld növényzete és állatvilágában, nem utolsósorban az emberi életekben.

2o2o.07.27.

Fehérvári Zsófia
2952
bruxinelli - 2020. július 28. 14:19:36

Drága Ritám !
Nagyon jól esik, hogy hiányoltál. Időnként hallgatásba vonulok, de ez nem azt jelenti, hogy nem olvaslak benneteket. Hálásan köszönöm érdeklődésed. Szeretettel, Zsófi.

6542
ritatothne - 2020. július 28. 14:04:57

Kedves Zsófi!

Örültem, hogy találtam írást tőled. Gyakran nézek a portádra, most viszont nem hiába. Örülhetünk az isteni gondoskodásnak.

Szeretettel: RitaRose

2952
bruxinelli - 2020. július 28. 07:46:26

Kedves Éva !
A hozzászólásodat nagyon szépen köszönöm. A leírtakkal személy szerint egyetértek. Tudnia kell az embernek hol a helye. Az ember által történő beleavatkozás a természet rendjébe már nem is túlkapás lenne, hanem valami más, elképzelni sem lehet mi lenne a következménye a nevén nem nevezhető beleavatkozásnak. Az egyetlen egy név már időtlen idők óta egyengeti a természet útját.
Szeretettel, Zsófi.

6643
szikra60 - 2020. július 28. 05:44:27

Kedves Zsófi! Milyen érdekes, én éppen egy halastó kiszáradását írtam meg gyermekkori emlék... Én azt gondolom, addig jó, míg ténylegesen nem tudjuk befolyásolni a természetet, valószínűleg mi emberek ebben sem értenénk egyet. Szeretettel olvastalak. Éva

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.