Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: Korcsolyával a Világ élvonalába!

A Jégkorong története.
Szerény kis országunk sportolói számos világ és nemzetközi sikert értek már el, de munkájuk és eredményeik nem mindig jártak látványos ünnepléssel. Ha az utcán sétálgatva megkérdezünk egy átlag magyar embert, hogy milyen sportág jut eszébe legelőször, biztos vagyok benne, hogy a legtöbben a focit fogják mondani. Ha egy kicsit több gondolkodási időt kapnak, akkor esetleg így az olimpia előtt felrémlik nekik, hogy kajakosaink, vízilabdázóink, úszóink és kézilabdázóink is elég erősek. Emellett a karddal, párbajtőrrel és a puskával is jól bánunk, köszönhető ez talán történelmünk elmúlt viharos évszázadainak, amelyekben ha kisebb-nagyobb bakikkal is, de jól szerepeltünk, hiszen kis országunk fennmaradt.
Na de térjünk vissza a sporthoz! Ha a fent említett sportágakat már felsorolták a spontán megkérdezett és utcán leszólított járókelők és mi tovább faggatózunk, már csak zavart pislogás, esetleg néhány erőtlen találgatás lesz a reakció. Segítségként ennél a pillanatnál megkérdezhetjük ijedt �áldozatainktól�, hogy mit gondolnak a Jégkorongról?
Tapasztalatom szerint ennél a pontnál egy kis csend következik, bár most, hogy hosszú évtizedek után először ismét a világ élmezőnyében játszhat a Magyar Jégkorong válogatott csapata, talán jobban előtérbe kerül ez a sportág is.
Eddig jórészt annyit tudtak a napi sporteseményeket aktívan nem figyelő átlagos hétköznapjaikat élő honfitársaink, hogy a jégkorongot két csapat játssza, jégen csúszkálva az ütőkkel és a �labdájuk�, amivel játszanak, nem gurul hanem csúszik és leginkább egy pilótakekszre hasonlít. Ahhoz, hogy egy kicsit jobban megismerjük ezt a sportágat, röviden nézzük meg, hogy hogyan is alakult ki?

A játék kialakulásának története röviden:

A jéghoki, ahogyan néha hívjuk ezt a játékot, létezését egy véletlennek köszönheti, csakúgy, mint minden más ezen a világon. Történt ugyanis, hogy körülbelül száz évvel ezelőtt a Kanadai Quebec tartomány egyik erődjében azt a feladatot kapták egy erőd katonái, hogy tisztítsák meg az udvaron, a befagyott lefolyókat. Az egyik vicces kedvű és valószínűleg dolgozni nem igazán szerető katona viszont egy kis fadarabot kezdett el seprűvel üldözni, pofozgatni a jeges udvaron. Ez a móka társainak is megtetszett és kitalálták, hogy alakítsanak két csapatot. Megszületett az első sebtiben kitalált játékszabály is és már indulhatott is a meccs. Hasonló elven, mint a játék kevésbé ismert elődje, a jéglabda.
Később rájöttek, hogy korcsolyával, sokkal gyorsabban lehet közlekedni a jégen, ezért cipőiket lecserélték, a fadarabot pedig, egy műanyag koronggal helyettesítették. Ez a vicces kis szórakozás hamarosan a legkedveltebb sporttá vált az Egyesült Államokban, majd St Moritz-on keresztül, Európában is elterjedt. Ezután már minden viharos sebességgel zajlott. 1908-ban megalakult a nemzetközi szövetség és 1910-ben már az első Európa-bajnokságot is kiírták és a végleges szabályok kidolgozásával megkezdődhetett a 6-6 fős csapatok küzdelme, 3x20 perces játékidőben, a harmadok között, 10 perces szünetekkel.

Kezdetben az angolok, csehek és németek voltak a legsikeresebbek, ma már azonban a játékot feltaláló nemzet, Kanada képviselői brillíroznak leginkább. Ők először 1924-ben játszottak először, az akkori olimpián. Ezután taroltak a kialakuló világbajnokságokon is. Persze gondoskodtak arról, hogy legyen hol gyakorolniuk. Kanadában jelenleg több mint 11000 fedett jégpályás stadion található, amelyek közül bármelyikben rendezhetnek nemzetközi versenyeket. Csak az összehasonlítás kedvéért, hazánkban az ilyen stadionokból még egy tucat sincsen!
A további változás a második világháború után következett be, amikor ismét megerősödtek a csehek, majd a svédek, a szovjetek és az Egyesült Államok csapatai is. 1951-ben pedig a jelentős erőkülönbség miatt, két részre osztották a csapatokat és létrejött a B csoport, majd 1961-ben, a C csoport is. Az A csoport létszámát 1992-ben tizenkettő, majd később tizenhat résztvevőben határozták meg. A B csoportét pedig tizenkettőben és átkeresztelték Divízió I.-re, a C-t pedig Divízió II. -re. Megkezdődött a harc, a feljebb jutásért.

A Magyar Jégkorong történelme:

Hazánkban is a jéglabdázás ért el először, majd az első világháború után megnyílt a műjégpálya és a jégkorong is ismertté, népszerűvé kezdett válni. A Magyar válogatott először 1927-ben vett részt Európa bajnokságon, ahol az összes mérkőzés alatt, mindössze egyetlen gólt tudott bevarázsolni az ellenfél kapujába. 1934-ben azonban, már az 5. � 6. helyért játszottak. A második világháború után azonban �úri� sportnak kiáltották ki és betiltották. Amikor néhány évvel később újra indulhatott a játék, a Magyar csapat a B és C csoport között ingázott, egészen mostanáig.
A 2008-as év fordulópont a Magyar Jégkorong történetében, hiszen az 58 éves Kanadai Ted Sator vezetőedző és a Székesfehérvári Énekes Lajos edző segítségével csapatunk bejutott az A csoportba, ahol a világ legjobb csapataival küzdhetünk meg. A Magyar csapatban több Székesfehérvári játékos is található, akik az Alba Volán FeVita játékosai. Az elmúlt években Énekes Lajos is játszott ebben a csapatban. Közel 80 év után tehát, újra a legnagyobbak között játszhatunk. A játékosok, évről-évre feljebb jutva kiharcolták, hogy nevüket az egész világ megismerje.
A következő években Hetényi, Budai Ocskay és társaik (részletesen lásd honlapjukon) neve remélhetőleg olyan ismertté fog válni majd, mint egykor Puskás, Bozsik, vagy Détárié.
Talán több figyelmet kap ez a sport is és részletesebben nyomon követhetjük mérkőzéseiket a TV képernyőn keresztül is. A �kissé�� betegeskedő foci helyett, - vagy legyünk inkább engedékenyek � mellett, erre a sportágra is költeni kellene egy kicsit. Azért, hogy szép, új, nemzetközileg is ismert és elismert jégpályák palánkjai mögött szurkolhassunk, a rácsos védősisakban, és felszerelésben, magabiztos gyorsasággal jégen cikázó új magyar sportsikereket begyűjtő kedvenceinknek.

További részletek és érdekességek a Magyar Jégkorong Szövetség hivatalos honlapján:
http://www.icehockey.hu/

Bakos József.
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.