Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: A porcelán birodalom rejtélyei.

Gyermekkoromban nagy családi ebédeknél előkerültek a feneketlen mélységű szekrényekből, a nagymama rejtett kincsei, a hatalmas fényes, mázas, festett tálaló tálak és a díszes porcelán tányérok. Már az üres étkészlet puszta látványa is szemet gyönyörködtető volt. Alig mertünk enni belőlük és még arra is vigyáztunk, hogy a kanál hozzá ne koccanjon. Akkor ilyen készletek még sok háztartásban voltak. Ma viszont már egyszerű hétköznapi tányérokból eszünk, amelyek praktikusak, gyorsan elmosogathatók és az sem baj, ha eltörik belőlük néhány darab, hiszen könnyen pótolhatóak. Annak azonban, aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni és olyan szépségeket látni, amelyeket nem láthat minden nap, nem kell túl messzire mennie.

Kicsiny hazánkban van egy kisváros, ahol a világon egyedülálló látványban lehet részünk. Ezt jómagam is átélhettem, amikor egy kis utazás után megálltam családommal Herenden. Itt már az első pillanatban kellemes környezet fogad minden ide látogatót. A múzeum előtt virágok között egy kis szökőkút nyugtatja szemeinket és két nagy oroszlánszobor (képünkön az egyik) vigyázza a kis tér nyugalmát. Kezdetét veheti az egy-két órás barangolás egy igazán látványos és különleges világba.

A porcelánmúzeum termeiben megcsodálhatjuk a világ legnagyobb porcelán manufaktúrájának munkáiból összeállított állandó kiállítást, a többi különteremben pedig időszakos szépségekben gyönyörködhetünk. A nyári hónapokban ez a gyerekekkel érkezőknek is felejthetetlen élményt nyújt, hiszen idén egy manóbirodalomba (képünkön) csöppenhetünk itt, ahol egy mese kel életre. Minden táj és figura, a legutolsó virágsziromig színes porcelán figurák kavalkádja. Egy szemet gyönyörködtető kedves, mosolygós, barátságos kis birodalom, ahol szabadon kalandozhatunk, és önfeledten válhatunk néhány percre újra gyermekké. Akkor sem szólnak ránk, ha néhány figurát megérintünk, vagy megsimogatunk. Nincsen szigorú teremőr, aki három lépés távolságot vár el mindentől. A termekben szinte mindenhol kis padok várják a fáradt látogatókat, ahová leülve addig gyönyörködnek mindenben, ameddig csak szeretnének.

A múzeumból kilépve utunk egy félórás gyárlátogatással folytatódhat, amelyben nagyon kedves és segítőkész tárlatvezető kísér végig. Ez a séta, a mozi teremben kezdődik, ahol egy tíz perces hangulatos és látványos filmen végigkísérhetjük a porcelán történetét az ókori Kínától napjainkig. A filmen az a 90 éves porcelánfestő mesél nekünk a szépségekről, aki több mint 60 éven keresztül dolgozott a Herendi gyárban. Munkáját ma már a manufaktúra saját iskolájában képzett fiatalok folytatják. Érettségi után ugyanis, aki érez magában elég tehetséget, jelentkezhet ide, és tagja lehet annak az 1700 fős csapatnak, akik ebben a világon egyedülálló gyárban, a Herendi porcelán manufaktúrában dolgoznak.

A mozi után a különböző termekben részletesen végigkísérhetjük a porcelán születését, a marcipánszerű massza begyúrásától egészen a kész kiégetett művekig. Készülnek itt étkészletek, dísztárgyak, szobrok, vázák és még számtalan csodálatos tárgy, amelyek egytől egyig kizárólag kézi munkával készülnek. Itt nem találkozunk zúgó gépsorokkal, unott arcú szalagmunkásokkal. Csend, nyugalom, halk beszélgetés és igazán nyugodt munkahelyi légkör fogad minket. Minden egyes munkafázist, - mint ahogyan a néhány évszázaddal ezelőtti manufaktúrákban is – más-más személy végez.
Az egyszerű fehér massza kalandos útja akkor kezdődik el, amikor a három összetevőből álló port, vízzel összekeverve elkészül a massza, amiből a formázás és háromszori égetést, festést követően ezek a szépségek születnek. A hétköznapi használattól eltérő dísztárgyakat, csak limitált szériában gyártják le. Tíz darabnál több, egyikből sem készül. Így szinte kizárt, hogy ha vásárolunk egy ilyen porcelánt, azt viszont látjuk a szomszédunknál, vagy barátunknál. A világ 60 országában léteznek Herendi mintaboltok, ahol megvásárolhatóak az itt készült alkotások.

Érdekességként néhány adat, amely jól érzékelteti, hogy itt biztos kézre és nyugodt precíz munkára van szükség. Egy tányér megfestése, a mintától függően 8-16 óra, egy nagyobb méretű vázáé egy hét, egy 1 méter magas szobor pedig egy hónapi festés után nyeri el végső formáját. A végső külső eléréséről 630 porcelánfestő gondoskodik. Természetesen ennek megfelelő ezeknek az alkotásoknak az ára is. A néhány tízezer forinttól kezdődő árak elérhetik a milliós nagyságrendet is. A képen látható még festetlen hosszú csőrős maszkban lévő „költő” figurája kész állapotban 30 nyelven tartalmaz versidézeteket, és méltó dísze lehet bármilyen lakásnak, bár az ára elég borsos, 4 millió forint.
A tárlatvezetés végén, nem mindennapi élményekkel gazdagodva beülhetünk a gyár melletti hangulatos kávézó – étterembe, ahol elfogyaszthatunk egy finom kávét vagy capuccinot, amelynek árát az 1500 Ft-os belépőjegy tartalmazza. A gyermekjegy 500 Ft, de ha családi jegyet veszünk, még kedvezményesebben élvezhetjük a nem mindennapi látványosságokat.

Aki tehát szeretne egy kicsit nosztalgiázni, barangolni ebben a mesevilágban, esetleg vásárolni is a gyár mintaboltjában, vagy ajándékboltjában, annak őszintén ajánlom ezt a családi kirándulást.
Ha pedig jól körülnézünk otthon, vagy a nagymama szekrényében és ilyen kis csodákkal találkozunk nagyon vigyázzunk rájuk, hiszen pótolhatatlan szépségek. Ha eltörnek, nem készül helyettük új, nem vásárolhatjuk meg ismét az áruházban, így egy kinccsel szegényebb lesz a mi kis világunk.

További részleteket a Herendi porcelánmúzeum honlapján találhatsz:
http://www.museum.herend.com/hu/latogatas/

További szépségek, Herendi porcelánok:
http://www.artherend.hu/

Bakos József
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.