Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Ismét fellobbant az Olimpiai láng.

Négyévente hetekig tartó sporteseményeken izgulhatunk, szinte a nap minden pillanatában. Megáll egy kicsit az élet és mindenki az Olimpiára koncentrál. Ezekben a percekben, amikor ezt a cikkemet írom, elkezdődött a XXIX. Nyári Olimpiai játékok megnyitóünnepsége. Magyar idő szerint délután 14 óra 08 perckor vette kezdetét a gigantikus show műsor. Ez az időpont viszont a Kínai számmisztika szerint egészen kiemelkedő jelentőségű. Az ottani idő szerint ugyanis, 2008. 08. 08. este 08 óra 08 perc 08 másodperckor lobbant fel az olimpiai láng. A nyolcas szám különleges erővel bír a Kínai kultúrában. Az erő, jólét, szerencse és minden jó mágikus számaként tisztelik. A lángot egy tornászlegenda, Li Ning gyújtotta meg, aki 1984-ben 3 arany 2 ezüst és 1 bronzérmet szerzett a Los Angeles-i olimpián. Ő ma 45 éves és sikeres üzletemberként éli életét.

Sokáig számolgattuk a napokat, de ma, véget ért a várakozás és a világon 4 milliárd néző lehetett a tanúja, egy újabb kis csodának. 15 ezer ember készült a műsorra, 100 000 önkéntes segítségével, amelyben minden létező látványelem felhasználásával bemutatták a Kínai kultúra és történelem eseményeit. A stadionban 91 ezer néző élőben láthatta a mindent elsöprő látványosságokat. A szervezők mindenre gondoltak, még arra is, hogy a megjósolt esőt egy speciális anyaggal megakadályozzák, így az esőfelhőket egyszerűen szétlőtték.
Az élőképek és technikai csodák segítségével megismerkedhettünk az ókori világ találmányaival. Talán nem mindenki tudja, hogy Kínának köszönheti a világ többek között a papír, az írás, a nyomtatás, a selyem, az iránytű, a lőpor és a tűzijáték létezését. Tanúi lehettünk történelmük viharos eseményeinek és Konfuciusz gondolatainak is. A műsort egyben hivatalos Kínai állami ünnepségnek nyilvánították, így a hadsereg katonái is aktív részesei voltak az ünnepi látványosságoknak.
A történelem és a kultúra mellett fontos szerepet kapott a természet szeretete. 7 évvel ezelőtt Kína a világ legszennyezettebb levegőjű országa volt, élén Pekinggel, a fővárossal. Az Olimpia idejére felfüggesztették az építkezéseket, több ezer gyárat bezárattak és milliónyi facsemete ültetésével próbáltak úrrá lenni az örök ködön, amely elborította a várost. A Nap így itt most már szinte vidámabban mosolyog.

Mindent együttvéve 40 milliárd dollárt költöttek a létesítmények építésére és az Olimpiai játékok megszervezésére. Sok vitát váltott ki az is, hogy egyes esetekben erőszakos kitelepítéseket is alkalmaztak, hogy helyet találjanak mindennek, amire szükség van, de ezt ma mindenkivel igyekeztek elfelejtetni. A virtuális papírtekercsen megelevenedett az ősi Kínai világ, a szeretet, a szépség, a remény, és a jövő képei, hirdetve a békét és a természet szeretetét. Felcsendült Sarah Brightman és kínai énekes társa Lí Huan, valamint egy gyermekkórus közreműködésével a Pekingi Olimpia hivatalos dala: You and Me – Te meg én.
Óriási tűzijáték kísérte a dal utolsó másodperceit, és a kamerák kereszttüzében a stadion fényárban úszott. Elkezdődött a 16 napos mosolygós események sorozata. 204 nemzet sportolói vonultak be, első helyen a hagyomány szerint Görögország, utolsóként pedig a rendező ország sportolói. Magyarország 170 fős küldöttsége 83.-ként vonult be, a Magyar zászlót pedig Kammerer Zoltán háromszoros Olimpiai bajnok vitte végig a stadionban. Mindannyiuk szívében él a remény, hogy éremmel gazdagodva térhetnek haza. Olyan éremmel, amely különleges az olimpiák történetében, hiszen féldrágakőből, jádéból készültek, amelyet ezüsttel, illetve arannyal vontak be. A bronzérem pedig tömör bronzból készült. Minden érem közepén a 2008-as világverseny logója szerepel, a Pekinget jelképező módosított kínai írásjel. Az érme másik oldalán pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által megszabott kötelező jellegű kép, amely a győzelem szárnyas istennőjét, Nikét és az athéni Panathinaikosz Stadiont ábrázolja madártávlatból.

2008 nyarán több mint 300 aranyérem fog gazdára találni. Hogy ezek közül mennyi lesz kis országunké, még a jövő titka. Egy áruházlánc szerint kilencnél több biztosan nem, hiszen akkor minden most vásárolt DVD és televízió árát visszafizetik. Mi legyünk ennél optimistábbak és kívánjuk azt, hogy sok magyar lakosnak legyen ingyen TV-je és DVD lejátszója. Az izgalmak már Augusztus 10.- én Vasárnap megkezdődnek. Ezen a napon 14 versenyszámban avatnak bajnokokat, ahol mi is jó esélyekkel indulunk, hiszen a versenyek az úszók, vívók és dzsúdózók között zajlanak.

Magazinunk ha nem is percre pontosan, de figyelemmel kíséri az eseményeket és az érmekről tudósítani fogunk mindenkit oldalainkon. Végezetül írásomat mi mással zárhatnám: Hajrá Magyarország! Rád figyelünk Peking!

További Olimpiával, előző Olimpiák és kabalafigurák történetével, Kínával és Pekinggel kapcsolatos írásokat találhattok a Sport és a Világjáró rovatunkban is.

Bakos József
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.