Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Ünnepi csemegénk: A Beigli.

Ünnepi csemegénk: A Beigli
Amikor meghalljuk azt az a szót, hogy beigli, lelki szemeink előtt már megjelenik a vastag mák, vagy diótöltelékkel feltekert omlós tészta látványa. Igazi csemege minden édességszeretőnek, korosztálytól függetlenül. Érdekessége és különlegessége abban rejlik, hogy évente mindössze kétszer kerül elő és kel életre a receptes könyvek egyik legfinomabb ékessége. Azt azonban sokan nem tudják, hogy honnan is ered ez a sütemény?

A Karácsonyi pulyka és a Húsvéti főtt sonka mellé a háziasszonyok különleges finomsággal kedveskednek családjuknak. Előkerülnek a nagymama receptjei és elkezdődik a lázas munka. Dió és mák darálás, tésztagyúrás, tejforralás, mazsolaáztatás. A konyha hamarosan porcukorfelhőben úszik, vanília és rum édeskés szaga tölti be a levegőt, na persze csak akkor, ha saját két kezünkkel készítjük el, mert ma már sajnos sokan készen veszik meg az igazi beiglire csak külsőleg, vagy még úgy sem hasonlító szörnyűségeket. Elkészítése, nem túl nagy ördőngősség, ezért megéri a saját szájízünk szerint elkészíteni és feltálalni az ünnepi asztalra.

A vékony szeletekben tálalt édesség története egészen a 14. századig nyúlik vissza. Szilézia vidékéről származik a cukor helyett mézzel ízesített töltelékkel is elkészíthető sütemény, mely nevét a hajlított kerekded formájáról kapta. A német beugen, eredeti írásmóddal beugli (meghajlított) szó származékaként beigli néven �anyakönyvezték� a receptes könyvekben és hazánkba osztrák közvetítéssel érkezett, a 19. században. Omlós tésztáját pozsonyi tésztának is nevezik. Leginkább a családi ünnepek süteménye. Ezen belül is a Karácsonyhoz kötődik legerősebben. A paraszti hagyomány szerint a dió jó a rontás ellen, a mák fogyasztása, pedig bőséget, jólétet eredményez. Újabban ez a kedvelt csemege megjelenik a húsvéti asztalokon is.
Sokféle receptje terjeng a köztudatban. Én most azt a változatot írom le, amely a régi idők Cukrász tankönyvében található meg. Némileg megváltoztattam, hogy egyszerűbb legyen az elkészítése.

Hozzávalók:
A pozsonyi tészta anyaghányada 3 db 0,5 kg-os beiglihez:
Liszt 0,50 kg
Vaj 0,20 kg
Porcukor 0,05 kg
Élesztő 0,01 kg
Só 0,01 kg
Tej 0,15 liter
Tojás sárgája 0,02 kg (1 db)

A töltelékhez:
Dió vagy Mák 0,40 kg
Zsemlemorzsa 0,05 kg
Kristálycukor 0,23 kg
Vaníliás cukor 0,01 kg
Citromhéj 0,01 kg (1 citrom héja)
Mazsola 0,03 kg
Tej 0,15 liter

Elkészítése:
Az igazi beigli tésztája átmenet az élesztős és az omlós tészta között. A hozzáadott kevés élesztő nem eredményez nagy térfogat növekedést, a tészta viszont laza, omlós szerkezetű lesz. A nagy zsiradék mennyiség miatt, egy hét után is puha és finom marad, ellentétben a bolti beiglik nagy többségével � tisztelet a kivételnek � amelyeket kalapácsként is fel lehet használni egy � két nap után, fogyasztásuk, pedig akár már fogorvosi beavatkozással is járhat.
A tészta készítésénél a lisztet először a vajjal (esetleg magas zsírtartalmú margarinnal) elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojás sárgáját és végül a langyos tejben feloldott élesztőt. A tésztát jó alaposan összedolgozzuk, hogy felülete sima legyen, majd egyforma méretűre daraboljuk, kissé ismét összedolgozzuk és lisztezett asztalon 15 � 20 percig pihentetjük.
A töltelék elkészítése nagyon egyszerű. Minden anyagot összemérünk egy edénybe, majd a langyos tejjel összedolgozzuk. Figyeljünk arra, hogy jól formázható, gyurmaszerű masszát kapjunk. Ne legyen széteső száraz, de lágy sem. Ha a töltelékből bekevert állapotban kis golyókat formázunk és az letéve az asztalra, megőrzi a formáját, nem esik szét és nem lapul le, akkor jó. Szükség esetén az előírt mennyiségű tejnél kevesebb, vagy több is felhasználható. Ez függ a mák minőségétől is. Amikor elkezdjük a tölteléket összekeverni, csak a tej egy részét adjuk hozzá és a többit fokozatosan öntsük bele, egészen addig, amíg jónak nem érezzük az állagát. Sok recept írja azt, hogy a tejben meg kell főzni a diót és a mákot is. Én nem szoktam, csak összekeverem és beletöltöm a tésztába. A töltelékbe felhasznált mazsolát rumban, vagy rumaromában is áztathatjuk, így még finomabb lesz. Ezt a tésztakészítés előtt tegyük meg, hogy legyen ideje a mazsolának megpuhulni.
Ezután a kis tésztagombócokat középről kifelé nyújtva téglalap alakúra nyújtjuk. A téglalapok mind a négy oldalának a szélét megkenjük tojássárgájával, majd a tölteléket egyenletesen elterítjük a tésztákon úgy, hogy minden oldalon egy � egy centiméter üresen maradjon. Az a rész, amelyet tojással megkentünk. Ezt a lekent tésztarészt a töltelékre felhajtjuk és a felületét, ismét megkenjük tojással, majd a tésztát alulról felfelé nem túl szorosan feltekerjük.
A megtöltött tésztát ezután tepsibe helyezzük, amelyet nem kell sem kikenni, sem papírral bélelni, mert a tészta nagy zsiradék mennyisége miatt, nem fog leragadni! Arra ügyeljünk, hogy a feltekert tészta felhajtott vége alulra kerüljön, mert különben sütés közben szétnyílik.
A sütőlapra, vagy tepsibe tett beigliket ez után villával megszurkáljuk, hogy sülésnél a gőz távozhasson belőle, majd felületét tojás sárgájával megkenjük és langyos helyen, addig pihentetjük, amíg meg nem szárad a tojás. Ezután ismét lekenjük, de most tojás fehérjével. Miután ez is megszárad rajta, kézzel óvatosan megnyomkodjuk, hogy a felülete megrepedezzen, (ettől lesz márványos a felülete a sülés után) majd 200 oC-os sütőben 20 � 25 percig sütjük.
Ha a tészta sütés közben kireped az oldalánál, két lapos kenőkéssel kissé összenyomva a két oldalát, még formálhatjuk sütés közben. Ez akkor következik be, ha a tésztát túl keményre, vagy lágyra készítettük, vagy a töltelékünk lett folyósabb, lágyabb állagú.

Érdemes rászánni egy � két órát, mert nem túl nehéz elkészíteni ezt a süteményt és a családunk boldog mosolya, ahogyan a finom szeleteket majszolgatják, kárpótol minket a �fáradtságért�. Sikeres beigli sütést, jó étvágyat és Boldog Húsvéti Ünnepeket kívánok mindenkinek!

Bakos József
3757
jegmadar - 2015. december 30. 15:31:32

Nocsak, most fedeztem fel a konyhasarkot. Jó recept.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.