Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: A �Matula� ismét megnyitja kapuit.

Abigél története musicalben
Gyermekkoromban csak egy TV csatornát nézhettünk, hétfőnként, pedig még az sem. A műsorok legtöbbje fekete � fehér volt, sokkal kevesebb izgalommal, lövöldözéssel és látványos üldözéssel, mint ma. Mégis voltak olyan filmek, amelyek a mai napig emlékezetesek maradtak a számomra. Ezek közé tartozik Szabó Magda története, az Abigél is.

Röviden az írónőről

Szabó Magda 1917. október 5-én született Debrecenben. A latin-magyar szakos tanárnő és bölcsészdoktor, élete során írt verseket, regényeket, de meséket is, mint pl.: a Tündér Lala. Édesanyja nyomdokait követte, aki költő, író és műfordító volt. Életében szinte minden irodalmi díjat begyűjtött, regényei számos országban arattak sikert. Őt tartják a legtöbbet fordított magyar írónak. Őszinte írásai miatt 1949-1958-ig hallgatásra kényszerült. 1959-től viszont elismert szabadfoglalkozású íróként számos történettel szögezett minket a könyv, vagy a képernyő elé. Sajnos 2007-ben, 90 éves korában elhunyt, de vidámsága, életszeretete itt maradt közöttünk.

Abigél � A Könyv

Abigél című regényét 1970-ben írta meg. A diáktörténet főszereplője Vitay Georgina (Gina) egy elkényeztetett, jómódban és szabadon élő lány, akit apja Vitay tábornok 1943 körül, egy református nevelőintézetbe ad be, távol otthonától. A lány egészen más világba csöppen. Barátait nem láthatja többé, el sem búcsúzhatott tőlük, sőt a külvilágtól teljesen elzártan teltek napjai a szigorú iskola falai között. Az elkeseredett lányt azonban hamarosan titokzatos eseményekbe avatják be társai. Mesélni kezdenek neki Abigélről, a kertben álló csodatévő szoborról.
Ginát amikor már kezdene beilleszkedni, egy félreértés miatt árulónak hiszik társai és elfordulnak tőle. Megpróbál megszökni, de Kőnig tanár úr visszaviszi az intézetbe. Édesapja elárulja neki, hogy azért hozta ebbe az intézetbe, mert biztonságban szeretné tudni. Ő ugyanis a németek ellen szervezkedő katonai ellenállás egyik vezetője és attól fél, hogy, ha őt elfogják, lánya is bajba kerülhet. Ezután Gina már önként vállalja a �rabságot� a Matulában, ahogyan a lányok hívják az intézetet, és szorosabb kapcsolatba kerül Abigéllel, aki a titokzatos védőangyala. Egy légitámadás alatt kibékül társaival is, majd megismerkedik egy furcsa, életvidám nővel, Horn Micivel, aki segít neki átvészelni a nehéz pillanatokat. Az események a továbbiakban olyan izgalmas és fordulatos kalandokban folytatódnak, amelyeket sok mai író is megirigyelhet. Gina alakját az írónő önmagáról formálta meg. A lázadó lány alakja és az intézet, mind-mind megtalálható Szabó Magda életében. A könyv a mai napig népszerű, amelyet jól érzékeltet az is, hogy a Nagy Könyv versenyben, amelyet a Magyar Televízió 2007-ben rendezett meg, dobogós helyezést ért el.

A könyv a Libri online könyvbirodalomban az Interneten is megvásárolható:
http://www.libri.hu/hu/book/regenyek/magyar_szerzok_muvei/kortars_szepirodalom/abigel

Hangos könyvben is megvásárolható, Piros Ildikó előadásában.
http://www.fo.hu/hu/kotta/rocd/prozahangoskonyv/abigel_hangoskonyv_cd_

Abigél. � A Film.

A történetből 1978-ban, film is készült, amelynek forgatókönyvét maga az írónő írta meg. A sorozat felnőtt szereplői olyan színészek voltak, mint: Básti Lajos (Torma Gedeon), Garas Dezső (Kőnig tanár úr), Piros Ildikó (Zsuzsanna), Balázsovits Lajos (Kalmár), Tábori Nóra (Truth), Schubert Éva (Gigus), Temessy Hédi (Erzsébet). A diákokat pedig: Zsurzs Kati (Kiss Mari), Bánfalvy Ágnes (Torma Piroska) és persze Szerencsi Éva (Gina) formálta meg felejthetetlen tökéletességgel. Vitay tábornokot Nagy Attila, Horn Micit Ruttkai Éva alakította. A film rendezése, Zsurzs Éva nevéhez fűződik, aki számtalan sikeres történetet álmodott filmvászonra. Ő rendezte többek között a Barbárok, a Koppányi aga testamentuma, vagy a Fekete város című filmet is.
A sorozat sikere a bemutatást követően elsöprő volt. Ezt jól érzékelteti az is, hogy a mai napig népszerű a film, beszélnek róla, keresik, és szívesen izgulnak újra a vadóc, önfegyelmű kis kamaszlány történetén. A készítők nagy gondot fordítottak arra, hogy a lehető leghitelesebben adják vissza a könyvben olvasható történetet. Persze jól kihasználva a filmezés lehetőségeit még színesebbé tették az eseményeket, pontos leírást adva ezzel a II. Világháború idején kialakult viszonyokról és a társadalomról, a szereplők viselkedésén és jellemén keresztül.

Emlékeztetőül, egy rövid részlet a 290 perces filmből:


A film 2 DVD-n A FILMZONA ONLINE DVD ÁRUHÁZBAN MEGVÁSÁROLHATÓ:
http://www.filmzona.hu/

Abigél. � A Musical.

Végül térjünk rá a történet idei aktualitására. 2008. Március 27.-én este 19 órakor mutatja be a Budapesti Operettszínház a Thália színházban Kocsák Tibor (zeneszerző) - Somogyi Szilárd (rendező) - Miklós Tibor (dalszövegíró): Abigél operett - musical feldolgozását. Rendező: Somogyi Szilárd Dramaturg: Kerényi Miklós. Gábor. A főbb szerepekben: Vágó Zsuzsi / Vágó Bernadett, Földes Tamás / Pálfalvy Attila, Udvaros Dorottya / Siménfalvy Ágota. Balikó Tamás / Jantyik Csaba, Csonka András / Magócs Ottó, Nádasi Veronika / Füredi Nikolett, Homonnay Zsolt / Imre Sebastian.
A díszletet: Túri Erzsébet, a jelmezeket: Velich Rita, a koreográfiát: Lőcsei Jenő készítette.
Abigél édes � bús története, most színpadon kel életre. Nehéz fába vágták fejszéjüket a készítők. Egy méltán népszerű regény és egy nagy sikerű filmsorozat után, a világot jelentő deszkákon kell ismét sikerre vinni Szabó Magda sokak szerint legjobb regényét.
Az írónő sokáig nem akart beleegyezni abba, hogy a �lánya�, ahogyan ő hívta, színházban is megjelenjen, de Somogyi Szilárd, az Operettszínház rendezője meggyőzte arról, hogy ebben a formában is megállja a helyét a történet. A bemutató a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, pedig lehetővé teszi azt is, hogy egy új, fiatal korosztály is megismerhesse a gimnazista lány életét, folytatva a csaknem 40 éve íródott regény sikertörténetét.

Egy kis ízelítő a musicalből:


Jegyrendelés:http://www.operettszinhaz.hu/
Továbbá: a közönségszolgálat telefonszámán: 06-1-486-3311, vagy e-mailben: jegy@fesztivalvaros.hu

Abigél. � A segélyakció.

A premierhez egy Február 25.-én indult segélyakció is kötődik, Abigél segít címmel! A Budapesti Operettszínház, a produkció alkotóival és szereplőivel, valamint az előadás támogatóival kulturális segítséget kíván nyújtani a rászoruló kis- és középiskolásoknak. Azoknak a diákoknak a leveleit várják, akik a tanulmányaikhoz kérnek segítséget. A beküldött kéréseket Abigélnek címezve kell eljuttatni legkésőbb 2008. Március 31.-ig.
A levélnek, tartalmaznia kell:
- A tanuló nevét, címét, korát és osztályának megnevezését.
- Az iskola nevét, amelyben jelenleg tanul.
- Annak leírását, hogy miért és miben �segíthet neki Abigél� (könyv, színház, Múzeum-látogatás, koncert, tanszer, stb. � mindez maximum 200. 000,- Ft. lehet.).
- Végül egy minimum egy oldalas olvasónaplót, amelyet az Abigél című regény alapján írnak meg.
A pályázatokat a produkcióhoz kapcsolódó zsűri bírálja el. Ők választják ki azokat a diákokat, akiket a későbbiekben támogatni fognak.

A zsűri tagjai:
� Kerényi Miklós Gábor � a Budapesti Operettszínház igazgatója, a musical dramaturgja.
� Somogyi Szilárd � az Abigél egyik szerzője és rendezője.
� Tasi Géza � Szabó Magda jogainak képviselője.
� Udvaros Dorottya � színművész, az Abigél egyik főszereplője.
� Csonka András - színművész, az Abigél egyik főszereplője.

A pályázatokat az abigel @operett.hu e-mail címre kell elküldeni, 2008. március 31-ig!

Abigél tehát itt jár közöttünk és segít nekünk a mindennapjainkban. Higgyünk benne és éljen bennünk elevenen ez az érzés. Az írónőről készült rövid kis filmmel búcsúzzunk egy olyan embertől, aki történeteivel még sok-sok évtizeden át biztosít izgalmas perceket a fiatal korosztályoknak is. Könyveit olvasva elkalandozhatnak a múlt világába, a filmet nézve, pedig egy olyan lebilincselő történet részesei lehetnek, hogy a színes világhoz szokott ifjúságnak fel sem fog tűnni, hogy egyszerű, fekete-fehér képeket látnak.

Bakos József

A 90 ÉVES SZABÓ MAGDA TISZTELETÉRE: ABIGÉL:
4346
Lucifer - 2020. május 04. 20:58:14

Kui János : Költői szóhasználat Radnóti Miklós költészetében

Aki tud, segítsen a megnyitásban!

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.