Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: STOMP-A zajzene mesterei.

Minden tárgy lehet hangszer!
Életünk során sokszor vesszük észre magunkon, hogy szórakozottan dobolunk az asztalon, tárgyakat forgatunk a tenyerünkben, játszunk mindennel, ami a kezünk ügyébe kerül. Ez azt is mondhatjuk, hogy természetes emberi kíváncsiság. Viszont vannak olyan emberek is, akik ezt a spontán zajkeltést teljesen hétköznapi tárgyakon olyan szintre emelték, ami már művészetnek számít. Ők a zajzene mesterei.

Egy kukatető, műanyag cső, gyufás doboz, vagy egy söprű mindennapi életünk részei. Használjuk őket megszokásból és legtöbben, el sem tudjuk képzelni, hogy egészen másra is alkalmasak. 1991 nyarán Brightonban, Nagy Britanniában két férfi Luke Cresswell és Steve McNicholas, furcsa, szokatlan ötlettel állt elő. A környezetükben megtalálható tárgyakból hangokat csalogattak ki, amelyeket saját koreográfiájuk szerint váltogattak. Amikor már eléggé begyakorolták, gondoltak egy merészet és kiálltak produkciójukkal a közönség elé is. Hatalmas sikert arattak, amelyet három évig tartó világ körüli turné követett. Műsorukkal több díjat is besöpörtek, többek között az ő műsoruk lett a legjobb koreográfia a West End Show-k között, de nekik ítélték a Daily Express legjobb szélsőség díját is. Előadásaik minden alkalommal teltházasak voltak.
Egy Brightoni fesztiválra a társulatot kibővítették és a 30 tagú együttes koncertjei jegyeladási rekordot döntöttek. Ezután a társulat több részre oszlott. A társulat amerikai csapata a New York-i Orpheum színpadán kezdte meg karrierét, az eredeti társulat, pedig ismét útnak indult, Észak Amerika, Kína és Japán felé. 1995-ben még két társulat jött létre, majd 1997-ben Nagy Britanniában az ötödik is. Ezen kívül 2000 májusában, San Franciscóban is működött két és fél évig egy formációjuk.
Az együttesek játszottak reklámfilmekben, pl a Coca Cola, és a Toyota cég Japán és Amerikai filmjeiben. Készítettek egy 15 perces rövidfilmet �BROOMS� címmel, amelyet Oscar díjra is jelöltek, de az HBO-nak is leforgattak egy 45 perces TV műsort. Produkciójukat 1997-ben négy kategóriában jelölték Emmy díjra: rendezés, zenei keverés, vágás és művészi rendezés.
Felléptek Clinton elnök milleneumi ünnepségén, de a Muppet showban is. Készítettek mozifilmet is és filmek szinkronizálásában, zenei rendezésében is segédkeztek.
Hihetetlen érzékkel használják fel a legegyszerűbb eszközöket is saját rendezésű produkcióikhoz. Zene, tánc, színház és koreográfia keveredik a színpadon, a közönség pedig döbbent ámulattal figyeli az eseményeket és a nem mindennapi ritmusérzékkel végrehajtott show elemek látványát.
Luke Cresswell és Steve McNicholas az utca emberének a figyelmét szerette volna felhívni ezzel a szokatlan zajkeltéssel, �stompolással�. Előadásukban nincsen beszéd, csak a tiszta ritmus és zene szeretete. A néző, pedig azt veszi észre, hogy a keze elindul és keresi a lehetőséget a játékra, a zajkeltésre, a zenélésre. Szinte mindenkit �megfertőz� ez az érzés, aki hallja, látja őket.
Jelenleg öt Stomp csoport járja a világot, általában 12 taggal, akik közül a színpadon egyszerre csak nyolcan vannak. A tagok többször változnak, szinte állandóan keresnek új arcokat. Ennek köszönhetően mindig friss lendülettel léphetnek a közönség elé. Londonban, New Yorkban és Las Vegasban három állandó csoport létezik, rajtuk kívül, pedig egy állandó európai turnén lévő társulat és egy állandó Amerikában koncertező vándor csapat szórakoztatja a közönséget nap mint nap, töretlen sikerrel.
Simone és Ollie, az európai turné csoport tagjai elmondták, hogy bárki bekerülhet az együttesükbe, aki rendelkezik elég önbizalommal, tehetséggel és kreativitással. Az előadások során ugyanis a show-nak csak egy része zajlik kötött koreográfia szerint. Emellett azonban mindenki megmutathatja saját ötleteit és tudását is. A szereplések azonban nem minden esetben veszélytelenek. Előfordulnak különböző sérülések, amelyek szinte elkerülhetetlenek a szokatlan szituációs játékok, jelenetek és extrém koreográfiák, történetmesélős, színházi show elemek során. Simone és Ollie ezen kívül saját együttesükkel is fellép. Simone például ott lesz a Pekingi olimpia nyitóműsorában is!
A Budapesten fellépő csoport tagja Lucy Diyon és Jubal Carbon is (képünkön), akik elmondták, hogy nincsen két egyforma műsor, hiszen nagy szerepet kap az improvizálás is. A műsorok összeállításánál sokszor új szereplőket is keresnek. Ezeken a castingokon, mindig a két alapító tag hozza meg a végleges döntést, hogy ki kerülhet be a csapatba.
A STOMP tagjai fontosnak tartják azt is, hogy megismerjék azokat a helyeket, ahol megfordulnak, ezért szinte mindig szakítanak időt egy kis városnézésre, szórakozásra, bulizásra is. A vidám, mosolygós társaságban, szinte minden nemzetiség tagja megtalálható. Más családi, vallási és társadalmi háttérrel rendelkeznek, csak a zene, a ritmus szeretete az, ami mindegyikükben megtalálható. Talán ez a titka, na meg persze, a napi több órai gyakorlás annak, hogy műsoruk annyira különleges, izgalmas, mozgalmas és felejthetetlen élménnyel gazdagítja azokat, akik olyan szerencsések, hogy testközelből láthatják őket.
Az együttes nem először jár hazánkban és kellemes élményekkel térnek vissza hozzánk 2008. Április 1.-je és 6.-a között. A Papp László Budapest Sportarénában lépnek fel esténként, 8 órai kezdettel. Április 1.-je más jelentőséggel bír, hiszen ez a nap sokak számára a bolondok napja is. Az a nap, amikor vicces pillanatokat próbálunk belecsempészni az átlagos hétköznapjainkba. Nos ebben segíthet nekünk a STOMP is, hiszen nem mindennapi látvány egy kukatetőkön, csöveken doboló, táncoló vidám társaság. A tagok mozdulatai, a hangok kavalkádja, az arcjátékok, mind egy dologról szólnak, az életről, az élet szeretetéről!
A jegyek ára egy kicsit mélyen érinti a pénztárcánkat, mivel 7. 500.- és 19. 000.- forint közötti összegért kaphatók, de a kapott élmény kárpótol mindenkit ezért a �kellemetlenségért�. Jegyeket, a XVI. kerület, Rákos út 110 alatt vehetünk. További információért, pedig hívhatjuk a Jegyirodát is, hétköznaponként 9-17 óra között a 402-0063-as telefonszámon, vagy rendelhetünk jegyet írásban az kulturinfo.jegyiroda@gmail.com e-mail címen is!

Bakos József

Végül egy kis ízelítő a STOMP műsorából:
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.