Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Az Őstenger világa


Sokszor álmodoztam már arról, hogy egy időgéppel visszautazva olyan események szemtanúja lehessek, amit emberi szem nem láthatott. Ez az álom egy kis időre most megvalósulhat. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum varázslatos Őstenger kiállításán elutazhatunk a Földtörténeti korszakokba. Több száz millió évvel ezelőtti vizekben kalandozhatunk, megismerve az élet kialakulását, a furcsa külsejű ősállatok életét. Megtudhatjuk azt is, hogy mi maradt meg ezekből az „apró” csodákból a mai ember számára.
A dinoszauruszok, a mamutok és egyéb nagy testű állatok kihaltak, de maradt itt nekünk olyan élőlény, akiknek a rokonai abban az időszakban is éltek. Egyetlen ma élő állat ebből a korból, a teknős. Átvészelte az évmilliók viszontagságait és ma is vidáman úszkál tengereinkben, vizeinkben. Élő tanúja a múltnak. Kár hogy nem tud beszélni Lehet, hogy nemzedékekről-nemzedékekre hagyományozott mesés történeteket hallhatnánk tőlük ezekről a régmúlt korokról. Ennek hiányában, be kell érnünk a virtuális kalandozással, amelyben a képek és az élethű állatszobrok segítenek nekünk.
A kiállítás elmeséli nekünk az élet kialakulását a baktériumoktól egészen az első puhatestű gerincesekig. Külön foglalkozik azzal a korszakkal is, amikor a dinoszauruszok uralták világunkat és vívták élet-halál harcaikat egymással és a természettel.
A rejtélyek termében olyan különleges információkhoz is juthatunk, amelyek biztosan megmaradnak emlékeink között. Megtudhatjuk például azt, hogy az őstenger vizének sóösszetétele megegyezik az ember könnyének és vérének sóösszetételével. A képek segítségével láthatjuk, hogy a ma élő állatok közül, szinte mindegyiknek az elődje felbukkant az őstengerekben.
A szobrászok szabadon engedték fantáziájukat és megmintázták a csigaházas polipokat, tengeri skorpiókat, amelyek akár négy méteresre is megnőttek, vagy éppen a páncélos halakat.
A tenger 4600 millió éves történetét foglalja össze az interaktív tárlat. Borzonghatunk egy kicsit a félelmetes szörnyetegek láttán. Talán jobb is, hogy nem éltünk abban a világban, hiszen nem sok esélyünk lett volna a túlélésre. A hatalmas fogú és álkapcsú élőlények mellett az ember csak egy gyenge kis élőlény.
Hogy léteztek-e valóban ezek az élőlények, nem tudni biztosan, de kellemes borzongással tölt el minket elképzelni ezt a nem igazán idillikus mesevilágot, amelynek csak egy későbbi fejezetében jelenik meg az ember, hogy átvegye a hatalmat a kis kék bolygónk felett.

A Varázslatos Őstenger kiállítás megtekinthető: 2008. szeptember 13.- 2008. november 2.
Cím: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár.


Bakos József
277
farkas viola - 2008. október 21. 20:51:13

Kedves Józsi!
Nagyszerűen írtad le az őstengerek világát, felkelted az ember kíváncsiságát. Köszönöm, hogy olvashattam. Gratulálok.
Szeretettel: Viola

230
Torma Zsuzsanna - 2008. október 18. 12:41:11

Több, mint valószínű, kedves József, hogy nem fogom tudni megnézni ezt a kiállítást. De amiket itt arról leírtál, el tudom képzelni, hogy maradandó élményt nyújthat minden látogató számára.
Örülök, hogy olvashattam!
Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmile

298
keni - 2008. október 17. 19:46:29

Józsi !

Köszönöm ezt az információt és a szép érdekfelkeltő írásodat.
Élni fogunk ezze la lehetőséggel és feleségemmel - még az unoka - nélkül sajnos - megnézzük ezt az általad kíváncsivá tett élményvágyat.
Köszönettel !
keni

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.