Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Reneszánsz a fáraók Egyiptomában

A 2008-as év többek között a Reneszánsz éve is. Egész évben kiállítások és különböző rendezvények keretében mutatják be a mai kor emberének az elmúlt évszázadok kultúráinak szépségeit. Nem csak Mátyás király 500 évvel ezelőtti uralkodását, hanem magát a reneszánsz életérzést. Azt azonban nem is gondoltuk, hogy ez az életfelfogás visszanyúlik egészen az Egyiptomi fáraók koráig. Már az ő életükben is szerepet játszott.
A hatalmas piramisok árnyékában élő Egyiptomiak számára is fontos volt őseik hagyománya, amely felé szívesen fordultak, a birodalom bukását megelőző időszakban. Újra előtérbe kerültek számukra a régi értékek és felelevenítve az emlékeket megalkották a jövő számára felbecsülhetetlen értékű kincseiket.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása elkalauzol bennünket ebbe a csodálatos világba. Csipetnyi kis időutazás keretében gondolatban visszautazhatunk a rabszolgák vérével és verejtékével felépített hatalmas piramisok földjére és elámulhatunk a több ezer évvel ezelőtti képzőművészeti alkotások különleges szépségeiben.
A tárlat anyaga több mint 150 műtárgyból áll, amelyek a párizsi Louvre-ból, a British Múzeumból és a bécsi, firenzei, római és zágrábi gyűjteményekből érkeztek.
A kiállítás keretében nem csak szobrokat láthatunk, hanem koporsókat, sztéléket és egyéb tárgyakat, kultikus leleteket, amelyek a fáraók sírjaiból kerültek elő.
Temetkezési kultúrájuknak köszönhetően olyan kincsek maradtak ránk, amelyek az akkori emberek számára csak hétköznapi tárgyak voltak, a mai múzeumlátogatóknak viszont felejthetetlen élményt és látványt nyújtanak.

Itt láthatjuk a British Múzeum tulajdonában lévő II. Ramszeszt ábrázoló életnagyságú szobrot is, de a Szépművészeti Múzeum anyagából kiállított Imhotep szobrot is (képünkön), amelyek a kiállítás talán legkülönlegesebb és legértékesebb darabjai.
A kiállítás kurátorai: Francesco Tiradritti egyiptológus, aki a kairói Olasz Régészeti Intézet igazgatója és Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének a vezetője.
A kiállítás 2008. November 9.-ig látható. Aki ellátogat erre a tárlatra, biztosan felejthetetlen élménnyel gazdagodik és olyan információk birtokosa lehet, amelyek felkelthetik kíváncsiságát egy olyan régi kultúra iránt, amely több évszázados küzdelmei, hódításai során, páratlan műkincsekkel gazdagították a világot.
Az Egyiptomi fáraók utolsó virágkorára volt leginkább jellemző a reneszánsz életérzés, amikor visszatértek saját kultúrájuk értékrendjének elfelejtett időszakai, csak kicsit átértelmezve, felújítva, átértékelődve. Ezután azonban a birodalmat leigázták és beolvadt a későbbi hódító hatalmak birodalmába, megőrizve a titkokat, amelyek teljesen, talán még a mai napig sem kerültek felszínre.
Mi, akik mindennapi életünket éljük és 21. századi emberként hétköznapi életünket élve járunk-kelünk, lehet, hogy olyan ismeretlen leletek felett járunk, amelyek még feltárásra várva őrzik a régi Egyiptomi világ több évezredes álmát.

Bakos József
366
MajorGabi - 2008. november 18. 18:59:21

Kedves Józsi !

Szégyellem magam, hogy eddig elkerülték figyelmemet az itt lévő cikkek ! Ezután figyelemmel fogom kísérni őket. Bevallom, most is "csak" a játék kapcsán kezdtem el olvasni, azért, hogy megkeressem a kérdésre a választ s természetesen nem tudtam abbahagyni az olvasását ezzel is gyarapítva tudásomat.

Üdvözlettel: Major M. Gabriella

230
Torma Zsuzsanna - 2008. október 27. 15:16:17

Kedves Józsi!
Én mindig figyelemmel kísérem a főoldalon közölt írásokat is.
Mindig figylemree méltó írásokat közölsz. Ehhez most csak egy megjegyzést szeretnék tenni:
"gondolatban visszautazhatunk a rabszolgák vérével és verejtékével felépített hatalmas piramisok földjére és elámulhatunk a több ezer évvel ezelőtti képzőművészeti alkotások különleges szépségeiben". Nem tudom hogy ez mennyire lehet igaz, mert napvilágot láttak olyan állítások is, mi szerint nem is rabszolgákkal építtették fel ezeket a csodálatos piramisokat. Vajon, kinek hihetünk?

Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmileSmile

277
farkas viola - 2008. október 27. 05:00:01

Kedves Józsi!
Ismét érdekfeszítő, figyelemfelkeltő az írásod, valóságos missziós munka. Csodálom a tájékozottságod és a pontosságod. Köszönöm, hogy olvashattam és gratulálok
Szeretettel: Viola

227
kondrakati - 2008. október 26. 11:51:26

Kedves Józsi!

Érdekes és számomra újszerű dolgot közöltél a cikkeddel. Valóban szinte csak Európára korlátozódik a Reneszánsz éve és az ezzel kapcsolatos rendezvények. Jó, hogy egy kicsit kilépve a megszokott környezetből új felfedezést tehettem.
Köszönöm: Kati

298
keni - 2008. október 25. 16:12:35

Kedves Józsi !

Azt hiszem ezek a képes illusztrációkkal ide feltett írások elkerülik a honlaptársak, de talán még az ide látogatókfigyelmét is. Hogy mi lehet ennek az oka nem tudom, de a hozzászólások alapján erre a következtetésre jutottam. Ezért már az Üzenőfalon is tettem erre utaló felhívást, hogy itt is vannak értékes olvasnivalók, nem csak a megszokott helyeken...
Azt javasolnám, hogy a címek alá vagy mellé, ha odaírnád a szerzők nevét, talán
a - név után - érdeklődők...., többen megnyitnák ezeket az írásokat.
De itt nem ez a lényeg, hanem a Te írásod..

Mindig is érdekelt a múlt, az ókor a több ezer éves kultúrák - egészen az Atlantisz sülyedésével eltünkt egykori civilizásió, ha eltűnt egyáltalán??? Vannak, akik vitatják, sőt talán itt a Kárpát medensébe húzódtak vissza Kréta szigetéről, azok a 'maradványok',- túlélők.., akiket tudásukért folyton üldöztek...

Mindig szerettem volna elmenni és meglátogatni a Királyok völgyét, de én ilyen fertőzés és járványos helyeket meg se közelíthetek 14 éve.

De olvastam Nemere István könyveit, mely sok világtitok kérdéseit boncolgatja...
Olvastam Thomas Mann József és testvérei történetét, amelyben épp Józsefből
lett egy Egyiptomi fáraó...
Olvastam a Maja Papok történetét és a Mexikói és Argentínai őskultúrák talán még máig sem telejesen feltárt helyeit, ásatásaikból szerzett civilizációs következtetéseit. Etruszkok, Asztékok, másutt a Kaldeusok Babilóniak stb. kimúlásait...
Köszönöm ezt az értékes összefoglalót és ismertető anyagot, ami további érdeklődésre hív mindenkit a régi csodák, kultúták és a reneszánsz érzés világába
gondolati utazásra - egyéni fantáziaánk gazdagításaként.
Tiszteletemmel !
keni

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.