Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: Az elektronikus zene mágusa

30 évvel ezelőtt egy színházi és film zenét író francia zenész, különleges lemezt vett fel stúdiójában. Az 1977-es lemez címe „Oxigene” volt. A férfi pedig nem más, mint Maurice Jarre ismert zeneszerző fia, Jean Michel Jarre, aki 1948 Augusztus 24.-én Lyonban született. Ezzel a lemezével, egy csapásra világhírűvé vált. Sorban jelentek meg lemezei, amelyek egy olyan új stílust teremtettek. A szokatlan hangzásvilág, a gépek, szintetizátorok zenei lehetőségei új dimenziót nyitottak a zene történetében és megalapoztak egy egyéni hangzással rendelkező új irányzatot.

2008 Novemberében a zenész Budapesten is fellép és az évforduló keretében a zenész újra rögzíti első lemezének anyagát, amelyről 3 dimenziós film is készül, amelyet a Budapesti BKV járatokon utazók is láthatnak.

Azok, akik december 4-én 12.00 órától a Deák Ferenc téri bérletpénztárban 30 napos bérletet váltanak, a készlet erejéig ajándékba kapnak egy szemüveget, amelyen keresztül 3 dimenzióban élvezhetik Jean Michel Jarre felvételét a főváros hét metrómegállójában (Deák Ferenc tér, Nyugati tér, Blaha Lujza tér, Kossuth Lajos tér, Astoria, Keleti pályaudvar, Stadionok) található LCD-képernyőkön. A film ezen kívül a Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság honlapjáról is elérhető lesz. Így az Internet segítségével az otthon kényelmében élvezhető lesz a koncertfilm, így a BKV utasai szinte Jarre koncertjén érezhetik magukat.
Az „Oxigene” albumból világszerte több mint húszmillió példányt adtak el. Ezt a példányszámot nagyon sok zenész megirigyelheti, hiszen ez szokatlanul nagy. A zenész bekerült a Guiness rekordok könyvébe, gigantikus méretű koncertjeinek köszönhetően, ahol óriás kivetítők és lézersugarak segítségével olyan látványos elemekkel adta elő zenéjét, mint eddig senki más.
Jarre öt évesen kezdett zongorázni, majd klasszikus és Jazz zenét tanult. Tinédzser korában Mystére IV néven rock bandát is alapított, tanulmányait pedig a párizsi konzervatóriumban végezte el. 1975-ig színházi produkciók és filmek zenéit komponálta, egészen addig míg meg nem találta önálló stílusát és el nem indult karriere.
Ő volt az első európai popzenész, aki koncertet adott Kínában 1981-ben. 1983.-ban a Magnetic Fields lemezének koncertje az „Év showja” címet kapta és az év legjobb albuma is ez lett. 1989-ben és 1991-ben pedig New age kategóriában Grammy díjat kapott!
1990. július 14.-én Párizsban, a Grande Arche és a Diadalív között, egy gigantikus méretű piramis alakú színpadon, óriás kivetítők segítségével 2 millió ember előtt koncertezett 50 zenésztársával együtt.
Eddig megjelent nagylemezei: Oxygene (1976), Equinoxe (1978), Magnetic Fields (1981), China (1982), Zoolook (1984), Rendez-vous (1986), Revolutions (1988), En Attendant Cousteau (1990), Images (1991), Chronologie (1993), In Concert Houston&Lyon (1994), Live (1994), Concerts In China Vol. 2 (1994), Oxygene 7 - 13 (1997), Odyssey Throgh 02 (1998), Metamorphoses (2000), (TÉO & TÉA) (2007).
Jean Michel Jarre nemrég ünnepelte 60. születésnapját. Ötven szintetizátora és három zenésztársa segítségével gigantikus koncertet ad a Budapest Sportarénában, ahol újra életre keltik az „Oxigene” című album zenei világát. A hat részes kompozíció az elektronikus zenét kedvelők számára valóságos ünnepnap lesz.
A koncert helyszíne: Papp László Sportaréna. 2008. November 12. este 20. 00.

Bakos József

Néhány szám Jean Michel Jarre-tól:


JÓ SZÓRAKOZÁST MINDENKINEK A KONCERTHEZ ÉS A FILMHEZ IS!

Bakos József
230
Torma Zsuzsanna - 2008. október 28. 09:46:31

Szerintem nem rossz ez az elektronikus zene!
Kellemes volt hallgatni!!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmile

298
keni - 2008. október 25. 12:04:44

KEDVES JÓZSI !

A hetvenes évek közepén - emlékszem rámtört ez a különleges zenevilági stílus és előadásmód, hiszen én zenében, majdnem minden evő vagyok...
Volt is egy bakelitlemezem az 'Oxigene' albumból, amit a sógorom elkunyereált tőlem az akkori karácsonyon, de helyette adott Bony '-et Modern Talking, AHA, és ABBA lemezeket, melyek engem jobban elszórakoztattakés gyerekeimet is....
Azóte se hallottam talán ,csak most itt ezeket az általad feltett koncertelőadásokat.
Talán még Vangelis - volt aki hasonló -stílusú utánzatokban ténykedett, de ha nem így volna kérlek segíts ki, mert lehet, hogy keverem a szezont a fazonnal. Néha már eltévedek a végtelenség területein..

Köszönöm Neked ezt a zenei élményt is és az információkat és a róla összegyűjtött adthalmazt - sikereikről és szerepléseikről.
Hálával /
keni

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.