Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: A Gittegylet új gyermekei.

Egy kis utazás a múltba.

A kiállítás:

Ha valaki egy kicsit elmerül emlékei között és a ködös homályból, előkerülnek a füvészkert, a gittegylet és a grund képei, szinte rögtön filmkockák vagy megálmodott múltbéli utcák képe elevenedik meg előttünk. Magunk előtt látjuk a törékeny kis hőst, Nemecsek Ernőt. Molnár Ferenc apró kis szeretnivaló figurája kitörölhetetlen nyomot hagyott azokban, akik a Pál utcai fiúk történetét olvasták, vagy Fábri Zoltán rendezésében filmen látták. Nem is gondolnánk, hogy a romos falú Üllői úti házak között élő kiskamaszok története éppen száz éve jelent meg először nyomtatásban.
Az évforduló emlékére gyerekek és felnőttek számára egyaránt nagy élményt nyújtó kiállítás látható Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A látogatók az �Éljen a Grund� című Pál utcai fiúk tárlaton nem csak gondolatban, hanem a valóságban is visszautazhatnak egy kicsit a múltba. A látvány a regény helyszíneit eleveníti fel. Nemecsekék szerény lakását, a füvészkertet a kis tóval és a fahíddal, de a farakáson felmászva a felépített grund makettjét is láthatjuk!
Aki ellátogat ide a korabeli fővárosi helyeket bemutatva, megismerheti a szerző életét, gyermekkorát is. Berendeztek egy szobát az író, kedvenc könyveivel, játékaival, kézirataival. A monitorokon, pedig részletek láthatók az 1969-ben bemutatott Fábri Zoltán rendezte filmből és a korábbi némafilm változatból. Néhány percre mi is belebújhatunk Boka, Csónakos, vagy éppen a vörösingesek bőrébe.

Röviden a szerzőről:

Molnár Ferenc 1878. január 12.-én született Budapesten. Jogot tanult Genfben, majd novellákat és színdarabokat írt. Első művét 1902-ben mutatták be. Ekkor jelent meg első novelláskötete is. Élete során volt haditudósító, majd 1939-ben a fasizmus elől Svájcba, majd Amerikába távozott. Az emigráció éveiben, már csak emlékiratait és levelezését folytatta. 1952. április 2.-án halt meg New Yorkban, távol a hazájától.
Összes műve húsz kötetben jelent meg. Közülük néhány darabjának címe: A hattyú, Üvegcipő, Játék a kastélyban. Műveit külföldi színházak is előszeretettel játszották. A Pál utcai fiúk története lett a legsikeresebb írása. 35 nyelvre fordították le és filmen is többször leforgatták. Készült egy magyar-amerikai koprodukciós film is belőle, ahol a történet egy kicsit modernebb, mint Fábri Zoltán filmjében, de feldolgozták színházakban és rádiójátékként is.

Újra a Grundon:

Az igazi önfeláldozás és nemes lelkűség bajnoka, a tragikus sorsú Nemecsek Ernő generációk számára okozott már eddig is maradandó élményt könyvben és filmen is. Ez a kiállítás tovább viszi és erősíti a történet sikerét és a korabeli díszletek között mindannyian tisztelettel adózhatunk minden kis hős emlékének, akik valaha éltek a történelem során. Ilyen apró kis emberek, igazi értékek és gondolatok, ma is vannak köztünk, csak egy kicsit nehezen találunk rájuk. Talán könnyebb lesz, ha ellátogatunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba és a múlt levegőjét beszippantva, tisztább fejjel lépünk ki újra a szmogos, poros Budapesti utcára. A grund a filmen lebontásra kerül, de szívünkben és gondolatainkban őrizzük emlékét, mintha mi lennénk a gittegylet új nemzedéke. A színvonalas kiállítás, amely 2008. Augusztus. 31-ig látható, felejthetetlen közös családi élményt garantál, minden korosztály számára.

Bakos József

Egy kis képes emlékeztető a filmből:

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.