Kedves Látogatók! A napokban észlelt lassulás javítása érdekében fejlesztésekbe kezdtük. Bízunk benne, hogy rövid idő alatt sikerül befejezni és visszatér a megszokott működés. Kérjük türelmeteket az átmeneti időszakra. Köszönjük!

Bakos József: A Gittegylet új gyermekei.

Egy kis utazás a múltba.

A kiállítás:

Ha valaki egy kicsit elmerül emlékei között és a ködös homályból, előkerülnek a füvészkert, a gittegylet és a grund képei, szinte rögtön filmkockák vagy megálmodott múltbéli utcák képe elevenedik meg előttünk. Magunk előtt látjuk a törékeny kis hőst, Nemecsek Ernőt. Molnár Ferenc apró kis szeretnivaló figurája kitörölhetetlen nyomot hagyott azokban, akik a Pál utcai fiúk történetét olvasták, vagy Fábri Zoltán rendezésében filmen látták. Nem is gondolnánk, hogy a romos falú Üllői úti házak között élő kiskamaszok története éppen száz éve jelent meg először nyomtatásban.
Az évforduló emlékére gyerekek és felnőttek számára egyaránt nagy élményt nyújtó kiállítás látható Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A látogatók az �Éljen a Grund� című Pál utcai fiúk tárlaton nem csak gondolatban, hanem a valóságban is visszautazhatnak egy kicsit a múltba. A látvány a regény helyszíneit eleveníti fel. Nemecsekék szerény lakását, a füvészkertet a kis tóval és a fahíddal, de a farakáson felmászva a felépített grund makettjét is láthatjuk!
Aki ellátogat ide a korabeli fővárosi helyeket bemutatva, megismerheti a szerző életét, gyermekkorát is. Berendeztek egy szobát az író, kedvenc könyveivel, játékaival, kézirataival. A monitorokon, pedig részletek láthatók az 1969-ben bemutatott Fábri Zoltán rendezte filmből és a korábbi némafilm változatból. Néhány percre mi is belebújhatunk Boka, Csónakos, vagy éppen a vörösingesek bőrébe.

Röviden a szerzőről:

Molnár Ferenc 1878. január 12.-én született Budapesten. Jogot tanult Genfben, majd novellákat és színdarabokat írt. Első művét 1902-ben mutatták be. Ekkor jelent meg első novelláskötete is. Élete során volt haditudósító, majd 1939-ben a fasizmus elől Svájcba, majd Amerikába távozott. Az emigráció éveiben, már csak emlékiratait és levelezését folytatta. 1952. április 2.-án halt meg New Yorkban, távol a hazájától.
Összes műve húsz kötetben jelent meg. Közülük néhány darabjának címe: A hattyú, Üvegcipő, Játék a kastélyban. Műveit külföldi színházak is előszeretettel játszották. A Pál utcai fiúk története lett a legsikeresebb írása. 35 nyelvre fordították le és filmen is többször leforgatták. Készült egy magyar-amerikai koprodukciós film is belőle, ahol a történet egy kicsit modernebb, mint Fábri Zoltán filmjében, de feldolgozták színházakban és rádiójátékként is.

Újra a Grundon:

Az igazi önfeláldozás és nemes lelkűség bajnoka, a tragikus sorsú Nemecsek Ernő generációk számára okozott már eddig is maradandó élményt könyvben és filmen is. Ez a kiállítás tovább viszi és erősíti a történet sikerét és a korabeli díszletek között mindannyian tisztelettel adózhatunk minden kis hős emlékének, akik valaha éltek a történelem során. Ilyen apró kis emberek, igazi értékek és gondolatok, ma is vannak köztünk, csak egy kicsit nehezen találunk rájuk. Talán könnyebb lesz, ha ellátogatunk a Petőfi Irodalmi Múzeumba és a múlt levegőjét beszippantva, tisztább fejjel lépünk ki újra a szmogos, poros Budapesti utcára. A grund a filmen lebontásra kerül, de szívünkben és gondolatainkban őrizzük emlékét, mintha mi lennénk a gittegylet új nemzedéke. A színvonalas kiállítás, amely 2008. Augusztus. 31-ig látható, felejthetetlen közös családi élményt garantál, minden korosztály számára.

Bakos József

Egy kis képes emlékeztető a filmből:

Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.