Kedves Látogatók! Magazinunk internetes oldalát hosszabb fejlesztést követően 2020. október 3-án egy megújult oldalra költöztetjük. Az adataitok költöztetése meg fog történni, személyes profil, írások, hozzászólások az új oldalon is elérhetőek lesznek, azonban privát üzenetek, fórum beszélgetések és üzenőfali beszélgetések átköltöztetésére nincsen lehetőség! Kérjük, ha ezekben van számotokra fontos információ, mentsétek el magatoknak 2020. október 2-ig!
Továbbá kérünk mindenkit, hogy a profilban beállított e-mail címet ellenőrizze, változás esetén a profilját frissítse.!
További részletek az emailben kiküldött tájékoztatóban! Üdvözlettel: Szerkesztőség

Bakos József: A csillagszálló lakói.

Csillagszálló egy olyan hely, ahol mindannyian járunk, minden nap, csak nem maradunk ott. A nap végén visszahúzódunk kis kuckóinkba és a jó melegben télen, vagy a hűvös szobában nyáron éljük nyugodt, vagy kevésbé nyugodt családi életünket. Vannak azonban, - egyes becsült adatok szerint mintegy harmincezren, - akik ezt nem tehetik meg, mert nincsen hová hazamenniük. Hajléktalanoknak nevezik őket, bár a jelenlegi helyzetüket nézve inkább céltalannak mondanám szerény kis életüket. Lakásuk, munkahelyük, pénzük, sokszor még ennivalójuk sincsen. Marad számukra a remény a koldulás, és a kéregetés.
2008. November 14.-én este civil szervezetek rendezésében megtartják, - a cikket később olvasók számára már csak múlt időben: megtartották – a Hajléktalanok éjszakája nevű rendezvényt. Koppenhága, Helsinki és Róma után Budapesten az 56-osok terén ezen az estén mindenki megtapasztalhatta egy kicsit, hogy milyen hontalannak, kitaszítottnak, reménytelennek lenni. Kis tűznél melegedve, ismeretlen és ismert együttesek dallamait hallgatva, ingyen konyha ételét kóstolgatva, átélhetjük azt az érzést, hogy milyen az utcán élni.
Ennek a rendezvénynek azonban más célja is van. Itt mutatják be azt az Antológiát, amelyet hajléktalan költők, írók és képzőművészek műveiből állítottak össze. A kötet címe: Alkonyattól – Pirkadatig.
Az éjszaka a legnehezebb a számukra, amikor mindenki elvonul, magukra hagyva őket gondjaikkal. Vannak önkéntesek, és egyéb lehetőségek, melegedők, ahol átvészelhetik ezeket az órákat, de mindez kevés. Amíg elfordulunk tőlük, átmegyünk az utca túloldalára, ha meglátjuk őket, nincsen igazi megoldás. Tudom, hogy néhány forint nem igazi segítség, de segítség lehet. Néhány pillanatnyi törődés, ami egy halvány mosoly kíséretében visszaadhatja számukra a reményt. Írásaikkal pedig megörvendeztethetnek minket, fogadjuk őket szeretettel.

Bakos József
366
MajorGabi - 2008. november 18. 19:20:19

Kedves Józsi !

Mióta élek és felnőttnek tudhatom magam, mindig is együtt éreztem a hajléktalan emberekkel. Úgy gondolom, hogy az embernek több élete van a születése és a halála napja között. Természetesen ha ez az élet nem csak egy rövidke időt foglal magába. Az eddigi életem számomra is többször zárt már le egy-egy fejezetet. Voltak jók, jobbak és sajnos most a rosszabbik fejezetemet élem le. Ezeket a gondolatokat azért osztom meg veletek, mert én is úgy gondolom, hogy bármelyikünk életében lehet olyan rész, amelyben a csillagok lesznek éjszakai lakótársaink úgy, mint nekik és ha még ott sem adják fel hitüket, azoknak minden tisztelet kijár !!! Persze, tudom, élnek köztük olyan emberek is, akik nagyon keveset tesznek vagy semmit, hogy egy kicsit javuljon a helyzetük, de valószínű ennek is komoly és mély emberi okai vannak.
Köszönöm, hogy leírhattam !
Üdvözlettel: Major Gabriella

230
Torma Zsuzsanna - 2008. november 18. 14:13:02

Kedves Józsi!
Nagyon jó, hogy felhívtad figyelmünket írásoddal erre az eseményre és persze az Angológiára.
Nekem is volt már egy írásom: "Fejünk fölül a tetőt" címmel, amelyben én is arról írtam, hogy bárki bármikor kerülhet az ő helyzetükbe. Nagyon hamar el lehet fejünk fölül veszteni a tetőt. És hogy a hajléktalanok esetében nem csak rajtuk áll, hogy ebből a helyzetből kikerüljenek.
Engem is nagyon érzékenyen érint az ő sorsuk, de sajnálatos módon vannak olyanok, akik ebből a helyzetből nem is nagyon akarnak kikerülni.
Aki ilyen helyzetben is az alkotáson töri a fejét, és azon, hogy mégis adjon valamit magából ő is, az megérdemli, hogy kapjon is érte valamit.
Ezért, ha ezt az Antológiát (Alkonyattól - Pirkadatig) meg lehet valahol szerezni, én is vevő vagyok rá!!

Üdv.: Torma Zsuzsanna
SmileSmileSmileSmile

277
farkas viola - 2008. november 17. 01:53:02

Kedves Józsi!
Jó, hogy írtál erről a nagy problémáról, bár én, magam is, elkapom a fejem és valami szörnyű szégyenérzet lesz rajtam úrrá.
Hogy erre ne legyen valami megoldás?
Szeretettel: Viola

298
keni - 2008. november 15. 09:56:16

Keresni fogom az Alkonyattól - Pirkadatig című antológiájukat és feltétlenül vásárolok belőle egy két példányt.

Budapesten élek sokszor vagyok hajléktalanok közelében - itt a házunk mögött is, amiről már írtam is - beszélgetek velük és segítem őket élelemmel és hideg esteleken és hajnalokon egy bögre forralt borral ...
Kevesen nyílnak meg és szégyenkezve fogadják, amit adni tudok, mert ők már egy kizárt más világban élik szomorú sorsukat - mindenbe beletörődve. /Mintha Dickens regényeiben élnénk még ma is.../
Rettenetes....
keni

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.