AZ OLASZ LABDARÚGÁS

AZ OLASZ LABDARÚGÁS
(CALCIO)

A labdarúgás a legnépszerűbb sport Olaszországban. Az olasz labdarúgó válogatott 4 világbajnoki címmel ( 1934, 1938, 1982, 2006 büszkélkedhet, mindössze csak Brazília előzi meg ebben a kategóriában 5 világbajnoki címmel.
Az olasz klubcsapatok 27 rangos európai trófeát nyertek eddig az évek során. E tekintetben Itália a legsikeresebb európai nemzet a labdarúgásban.

NEMZETI BAJNOKSÁG
A legelső olasz labdarúgó bajnokság első kiírását az Olasz Torna-szövetség által 1896-ban rendezték meg és egy udinei csapat az S Udinese GS nyerte meg. 1897-ben következett a második sorozat, amit az SG Torino nyert meg. Egy évvel később a Federation Italienne du Football (FIF-FIGC) szervezte az első nemzeti bajnokságot. Ez a bajnokság területi, regionális-tornákból és rájátszásból állt. Igazából ez volt az eddigi, leginkább egy nemzet bajnokságára hasonló versenysorozat, amiben a Geona győzedelmeskedett. Az 1930-31-es bajnokságtól kezdődően SERIE A néven fut az olasz nemzeti labdarúgó bajnokság.
Én nagy tisztelője vagyok az olasz focinak. Gyermekkorom óta figyelemmel kísérem az olasz bajnokságot. Mindig meghallgattam a totó eredményeket, főleg akkor szerepeltek benne olasz meccsek, amikor a magyar bajnokság már nem ment a téli időjárás miatt. Nagyon sokszor ikszeltek, azaz döntetlent játszottak az olasz csapatok, tehát sok fogadó X-re tette tippjét. Nyertek is általában ezzel a módszerrel.
1966-ban Zsolnai Edit unokahúgom jóvoltából sikerült jegyet szerezni az olasz Internazionale- Budapesti Vasas SC Bajnokok Európa Kupája nyolcaddöntő mérkőzésre. A Népstadion tele volt nézővel (csaknem nyolcvanezer ember!). Matyék Jóska barátommal, a Balatonszárszó SC labdarúgó csapatának akkori kapusával együtt mentünk fel Budapestre a meccsre. A torinói 1:1-es eredmény után sajnos az Inter a kiváló Sandro Mazzola két góljával nyert, így ők jutottak tovább a BEK-ben.
Élőben azután sajnos már nem láttam olasz csapatokat játszani. A televízió különböző csatornáinak jóvoltából viszont a hosszú évek során jó pár mérkőzésüket láthattam. Manapság pedig az olasz Serie A szinte valamennyi mérkőzését meg lehet nézni. a spanyol, az angol, a török, a holland és más nemzeti bajnokságokkal együtt.
Olaszországban sem voltam még egyetlen stadionban sem, jó volna pedig egyszer megnézni élőben a Juventus, az Internazionale, a Torino, a Napoli,a Parma, vagy a Milan meccsét.

AZ OLASZ NEMZETI VÁLOGATOTT
(AZZURI)
Az olaszlabdarúgó válogatott a világ egyik legeredményesebb labdarúgó válogatottja. Általában kék mezben szerepel a különböző tornákon, innen ered beceneve: AZZURI. Nagyon szeretem hallgatni a válogatott mérkőzés előtt a lendületes és hosszú olasz himnuszt, amely így kezdődik: Fratelli d’ Italia./ L’ Italia s é desta,/ Dell’ elmo di Scipio/ S’ é cinta laterna. Magyarul: Olasz testvérek/ Itália felemelkedett/ Scipio sisakjával díszíti fejét…… Tudom a dallamát is teljesen, szoktam is dúdolni a meccsek előtt.
Az olaszok méltán büszkék nemzeti válogatottjukra. Nagyon nagy eredményeket értek el a hosszú évek alatt.

SIKEREIK:
– Négy világbajnoki cím (1934, 1938, 1882, 2006)
– Egy Európa Bajnoki cím (1968)
– Egy olimpiai bajnoki cím (1936).
Az 1938-as világbajnokság volt a harmadik vb, Franciaországban rendezték június 4-19.között. Tizenöt csapat vett részt rajta, mert Ausztria az Anschluss miatt visszalépett (egyes játékosai a német csapatban léptek pályára).
1938-ban a világbajnoki döntőben éppen a magyar válogatottat győzték le 4:2-re, így megvédték világbajnoki címüket. Vittorio Pozzo az eddigi egyetlen, aki két világbajnokságot nyert edzőként. Azután volt amikor az olasz válogatott is kikapott a világbajnoki döntőben.
A futball történetének 15. világbajnokságát 1994-rendezték az Amerikai Egyesült Államokban. A vb házigazdája először rendezett labdarúgó világbajnokságot. A döntő 1994. július 17-én, helyi idő szerint 12 óra 30 perckor kezdődött. A mérkőzés két résztvevője az egyaránt korábbi háromszoros világbajnok Brazília és Olaszország volt, tehát mindkét csapat a negyedik világbajnoki címéért játszott. A mérkőzést tizenegyes rúgásokkal végül Brazília nyerte meg, így övé lett negyedszer is a Rimet Kupa.
A mérkőzés érdekessége, hogy a döntőt a magyar PUHL SÁNDOR vezette (méghozzá kiválóan), aki négyszer nyerte el a VILÁG LEGJOBB JÁTÉKVEZETŐJE CÍMET!
Készítettek a vb-ről egy nagyon jó filmet. Máig emlékszem arra a filmkockára, amikor Olaszországban egy kisfiú a Szűz Mária szobrot tartja a kezében és imádkozik a győzelemért.
Sajnos az ima nem használt, mert Roberto Baggio az égbe rúgta a tizenegyesét, így Olaszország kikapott. Az azzurik azután 2006-ban megnyerték a negyedik világbajnoki címűket is.
A 2006-os labdarúgó világbajnokság a futball történetének 18. világbajnoksága volt. Németországban rendezték június 9. és július 9. között. A tornára 198 válogatott nevezett, közülük 32-en jutottak be a záró szakaszba. A világbajnokságot Olaszország nyerte, úgy, hogy a döntőben tizenegyesekkel győzték le a francia nemzeti válogatottat. (Tehát most a sorstól visszakapták, amit 1994-ben elveszítettek!)
Az olasz válogatott kapuját kiválóan védte Gianluigi Buffon. Így bekerült a világbajnokság válogatottjába (All Star Team).
Buffon azóta is nagyszerűen véd, nagyon hosszú ideig a Juventus kapusa volt, azután egy időre elment a francia Paris Saint Germain együttesébe. A 2019-2020-a bajnokságra azonban visszajött „Az öreg hölgy”, a Juve csapatába, nagyszerűen védi annak kapuját a mai napig is, jóval a negyvenedik éve felett. Most is hatalmas bravúrokra képes a csatárokkal szemben. Nem véletlenül ő az egyik kedvenc kapusom, a Barcelona hálóőrével André Ter Stégennel egyetemben.

Csató József

Szólj hozzá!