KÖNYVAJÁNLÓ: Szanyi Ildikó: Három tucat szuvenír

MEGJELENT: Szanyi Ildikó: Három tucat szuvenír című kötete, mely karcolatokat és novellákat tartalmaz, 104 oldalon, keménytáblás védőborítással.
Megrendelhető a Napkút Kiadónál, illetve a Líra, Libri, Bookline és a nagyobb magyarországi könyvterjesztők webáruházaiban.
Szanyi Ildikó írói profilja a Holnap Magazinon:

https://holnapmagazin.hu/profile/szanyiildiko

A kötet ismertetőjét Bájer Máté, újságíró és slammer írta:
A Három tucat szuvenír egyfajta irodalmi útikönyv. A szerző idegenvezetőként Európa szinte összes országát bejárta, ezért hiteles szuvenírek a könyvben olvasható novellák, az egyes helyek jellemzőivel festve. Egyszer egy idősebb házaspár norvégiai útjáról olvashatunk, aztán egy budapesti idegenvezető tapasztalataiba nyerünk bepillantást, néhány oldallal később pedig egy másik párt kísérhetünk Grazba, akik a harmincadik házassági évfordulójukat ünneplik az úton. A kapocs a világ, a váratlan történések metszéspontja, az utazás élményszerűsége. A könyv kézzelfogható utazástörténet: töredékek, emlékek és érzések másolata. Izgalmas vonása, hogy nem tudni, mit merített valós tapasztalatokból a szerző és mely történetek építkeznek inkább fantáziából, mégsem keressük a különbséget. Egy biztos: mindegyik helyszín él, színes polaroidként elevenedik meg a lapokon.
A kötet olyan időszakban született, amikor a globális viszonyok miatt az utazás többnyire csak ábránd, a vágy harca a lehetősséggel. Akiket vonz a horizontra feszített út ígérete, azok biztosan a szívükbe zárják a Három tucat szuvenír – többnyire – könnyed hangvételű, rövid kalandjait, amik a fotelturizmus jegyében – tetszőlegesen egy csésze kávéval vagy egy laza fröccsel kísérve – csábítják utazásra az olvasót.

Bájer Máté
újságíró, slammer

Szólj hozzá!