Elsőkből lesznek az utolsók!

Szokták mondani, hogy „ legalább te legyél a másikkal igazságos, legalább te legyél őszinte s ne állj be a sok hazug ás gerinctelen ember mögé!”
Nyilván próbálkozunk emberek módjára létezni a többiek között, akiktől azt várjuk, hogy ők is úgy viszonyuljanak hozzánk, ahogy mi tesszük azt feléjük. S ez megy is egy darabig jó esetben, majd történik valami és az ember az ember ellen fordul. Olyanná válik az eddig közeli kapcsolatban lévő két fél, mintha ősellenségek lennének. Pedig sok esetben pont az marja a másikat, aki valami kellemetlenséget okozott a tőle elfordulónak.
Itt, ekkor már el is veszett a „legalább te legyél igazságos és jóindulatú a másikkal” felhívás, pedig ilyenkor a megtámadott fél csak védekezni próbál.
Miért juthatott el idáig az emberiség morálja, hiszen mindannyian ugyanabban a létben élünk s ugyan azokat szenvedjük el életünk során, amit előttünk s majd utánunk élnek át. Az emberek nem értik, hogy mindenki egyforma, semmiben sem különbözik egyik a másikától, csupán arról van szó, hogy ki mennyire szerencsés a kialakított környezetét illetően. A külső körülmények rangsorolnak, pedig egy egyszerű, halk szavú, szerény embernek ugyanannyi emberség, elismerés jár, mint annak aki fennhangon, mellét veregetve, önfényezéssel él. A visszahúzódó ember annyival is bölcsebb, hogy csak akkor beszél amikor kérdezik.
Ez nem azt jelenti, hogy nincs mondanivalója, mert semmihez sem ért, egyszerűen csak hiányzik ebből az emberből a tolakodó hivalkodó én.
Ezek az emberek némán figyelnek s még tanulnak is, ha mást nem akkor azt, hogy milyenek nem szeretnének lenni. Mert az ilyenektől szépen halkan elhatárolódnak.
A „befelé fordulás”egy védekezés egy olyan környezetben, ahol az ilyen ember fél, mert nem érzi biztonságban magát ott ahol él. Az nem az ő világa, ő más, mint ami ott körbe veszi s rosszabb esetben elszenvedi az ellenkező természetűtől a kigúnyolást.
Az emberek többsége személyválogató és azt tartja valakinek, aki a külcsinynek kedvez. Ezek a hasonszőrűek meg is találják egymást s jó kapcsolatban lesznek, mert a belbecs zsigerből hiányzik belőlük. Ezért közösen nézik le az egyszerű lelkeket.
Mindenki ugyanúgy születik, él s hal meg majdan, ahogy ezelőtt oly sokan, Pont ezért inkább az emberiségnek nem támadnia kellene egymást, mit akarnak a törtetők elérni? Hiszen minden úgysem lehet az övék! Vagy nem tudják, hogy akire sokat bíztak attól sokat is fognak számonkérni?
Márpedig akiben van valamennyi tisztesség, nem képmutatás és nem harácsolás, az dobja el a folytonos önigazolást és önfényezést, mert mire az elsők közé kerül, addigra majd pont a végére ér.
Így lesznek az elsőkből utolsók, az utolsókból pedig az elsők!

Tisztelettel

Filó Margit

Szólj hozzá!