AZ OLASZ ZÁSZLÓ TÖRTÉNETE

Minden magyar kisgyerek tudja, hogy az olasz zászló a magyar lobogó színeiben parádézik, kicsit kell csak elforgatni a magyar lobogót, és olasz lesz belőle. Olaszországi magyar barátaim,ismerőseim szerint ez igen előnyös, nem kell aggódni, hogy a március 15-ei ünnepségre nem sikerül kokárdát varrni, hiszen biztos, hogy találunk piros- fehér-zöld, azaz zöld-fehér piros szalagot.
A zászló leírása
Három egyenlő függőleges sávból áll, amelyek balról jobbra zöld, fehér és piros színűek.

TÖRTÉNETE
A mai zászlót 1948. január 1-jén adaptálták hivatalosan az ország nemzeti jelképei közé.
A lobogó az 1789-es francia forradalom hatására alakult ki. A forradalmi hangulatba sodort Itália a Francia Köztársaság lobogóját vette át, amelynek szélső sávjának színét kékről zöldre változtatta meg. A színeknek azért nincsen valódi jelentéstartalmuk, de Olaszország nemzeti színeit mégis tartalommal töltötték meg. Az egyik nézőpont szerint a lobogó zöldje (verde) a síkságok és dombok színeit idézi. A fehér szín (bianco) az Alpok havas bérceit jelképezi, a piros (rosso) pedig a hazafias forradalmárok vérére emlékeztet, akik a hazáért ontották vérüket. A keresztény valláshoz közelebb álló felfogás szerint a zöld a reményt, a fehér a hitet, a piros pedig a könyörületességet, emberszeretetet szimbolizálja.
Amikor 1789-ben kitört a francia forradalom, Itáliát megannyi kis hercegség, királyság szabdalta. Így a forradalom eszménye hamarosan az egyesülési és függetlenségi törekvésekkel is együtt járt.
1796-ban Napoléon Bonaparte tábornok parancsnoksága alatt a francia hadsereg bevonult Itáliába, hogy a szabadság és a forradalom szellemét így exportálja szomszédjához. A nagy hadvezér a mai Észak-Olaszországban megdöntötte a feudális fejedelemségeket és több csatlós államot hozott létre, köztük a Transzpadániai Köztársaságot, amely valószínűleg Milánó címerét alapul véve zászlajára tűzte a zöld, fehér, piros színeket.
Az első trikolórt a Ciszpadániai Köztársaság adaptálta 1797. január 7-én.
1946-ban népszavazás útján meg bukott a királyság, a köztársasági alkotmány 1948. január 1-jén lépett hatályba. A trikolórt a megalakuló Olasz Köztársaság nemzeti lobogójává választották. Ez a zászló Olaszország nemzeti jelképe.
Az olasz trikolórt nem politizálták át, ezért az olaszok szívesen tűzik ki a saját portájukra is jelesebb napokon, például az olasz labdarúgó válogatott meccsei alkalmával.
Amikor Olaszország 150. születésnapját ünnepelte 2011-ben, szinte minden erkélyen ékeskedett egy zászló ( az önkormányzat osztogatta).
Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy hiába a trikolór olasz zászló, a válogatott sportolók kék (azzurro) ruhát öltenek magukra és abban vonulnak. Ez a kék a Savoya-család színe, amely 1366. június 20-án használt először VI. Savoya Amádé, amikor az V.Orbán pápa által kezdeményezett keresztes háborúba indult. Ekkor döntött úgy, hogy a szokásos Savoya-színek, a vörös keresztes zászlót egy kék lobogó egészítse ki.
Az olasz sportolóknak dukáló szurkolást a „FORZA AZZURRI” (Hajrá kékek!), már csak azért is, mert a Forza Italia (Hajrá Olaszország!) szlogent lenyúlta a jobboldal, Berlusconi ezzel a névvel alapított pártot 1994-ben.

Szólj hozzá!