Jazz

Összes megtekintés: 180 

Jazz

Csend van. A zenészek félkörben felsorakoztak, és komoly arccal, feszülten nézik egymást. A szemük se rebben, egy jelre várnak. Hamarosan megkapják, de most még nem. Feszült csend van, egy pisszenés se hallatszik. A zene, mint tudjuk, mindig a csendből indul.
A basszusgitáros kezd, ő vezeti fel a témát, majd pár ütem múlva a dobos is bekapcsolódik, először csak finoman hozva az alapot a pergőn, majd beletesz egy két csavart a cineken. A kör végén a zongora megismétli a témát, és a fúvósok is bekapcsolódnak.
A refrénnél már a kórus is megszólal. A zene izgalmasan szárnyal.
A hat jazz zenész igazi profi, mind mestere hangszerének. Gyerekkoruk óta folyamatosan gyakorolnak, akár napi öt-hat órán keresztül. A hangszer a testük részévé vált, olyan nekik, mint egy harmadik kéz vagy láb. Abszolút az uralmuk alatt áll.
A sokéves gyakorlás mára beérett, stílusuk kiforrott. Játszanak a hangokkal, mint a gyerekek a színes kockákkal. A téma harmónia vázára improvizálnak. C-moll szeptim, majd F-tizenhárom, majd vissza c-mollba. Alterált akkordok következnek, bővített majd félszűkített. Az elmélet átültetése a gyakorlatba már ösztönből megy. Jó nézni az arcukat, ahogy visszatükröződik a lelkesedés. Az ösztönösség és tudatosság csodálatos keverékében a tökéletességet ostromolják. Konvergálás a végtelenhez. Semmi izzadságszagú erőlködés vagy iskolás merevség. Ez már a végtelenség csodája. Extázis. Mintha megállna az idő. Csak az izzó lüktetés létezik, és a füstös sound. A lelkesültség átragad a hallgatóságra is. Micsoda feeling, ahogy az ezüstös trombita kacéran incselkedik a szaxofonnal. Kérdés és felelet, a fent és a lent, zöld és kék, a kezdet és a vég. Ebben a zenében minden bele van sűrítve.
A ritmust megtörik, mégis pontos marad. A basszusgitár időben mindig előrébb jön, a gitár pedig egy picit később, viszont a lüktetés állandó.
A jazz anno úgy alakult ki, hogy a hivatásos zenészek munka után még ott maradtak egy kis örömzenélésre. Ilyenkor nem kötelességből, hanem már boldogságból játszottak. Maguknak, a maguk zenéjét, a saját szájuk íze szerint. Mindegyik büszkén mutogatva a többinek: nézzétek mit tudok. Mutasd meg te is! Hozd ki magadból a legjobbat!
Amikor rákapsz az ízére, a szőr feláll a karodon, akkor tudod, hogy jól csinálod. Akkor tényleg jó.
Csillogó szemek elfojtott sóhajok. Jazz. Átszellemültség. Az organikus zenei szövet egzakt mintákban feleselget saját magával.
Mindenki improvizált már legalább két kört. Itt az ideje befejezni a számot. Egymásra néznek, biccentenek, értik egymást.
Újra visszatér a kezdő téma, most mind együtt játsszák. Befejezés. A végén a szaxofon még hosszan kitart és fájdalmasan vibrál egy magas hangot miközben a gitár hagyományos bluesos zárlattal fejezi be a darabot. Vége, katarzis.
Vastag taps harsan és elismerő füttyögés. A zenészek párszor meghajolnak, mosolyognak, majd szedelőzködni kezdenek. Elcsomagolják kedves hangszereiket. Köszöngetések, baráti hátba veregetések. Az utolsó fröccs, sör vagy feles, még egy gyors cigi. Bezár a klub, mára ennyi volt.
Enyhén pityókás fejjel, kint a hideg utcán sétálunk. Már piros az ég alja. A hajnali szél cudar hideget fúj a szemünkbe. Könnyezünk, hulla fáradtnak érezzük magunkat, de belül egy kellemes érzés tombol.
Ezért a napért érdemes volt megszületni.

Révész Márton

“Jazz” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Igen.. amikor feláll az ember karján a szőr, és beleborzong … a párom imádja a jazz-t. Én sokáig nem igazán. De amikor New Orleans-ban jártunk, és betévedtünk egy bárba, éreztem ezt a beleborzongást, libabőrös karomon felállt a szőr, hihetetlen volt. Mára már megkedveltem én is. gratulálok, F.Gy

  2. Hiányzik is ez az élmény… egy vákuumban élünk a vírus óta, a zene a kultúra légüres teret hagyott maga után, nem jó….
    …imádom a jazz-t én is, minden formáját, a klasszikust, a feldolgozásokat a modern képviselőket és a régi nagy elődöket… nem vagyok szakértője, de nagy élvezője lettem pár éve… a kor (is) meghozza a színvonalas,időtálló zene szeretetét..😄👍👌
    …köszönöm, hogy írtál erről…💓🎼️🎹️🎷️🎺️🎸️
    …üdv, Vicus

Szólj hozzá!