Célozgatunk

Furcsa fegyver a célozgatás, mellyel úgy tűnik, hogy egyesek korábban is szívesen éltek. Elég, ha csak erre a mondásra gondolunk: „Mondom a lányomnak, hogy a menyem is értse”.

Mi jellemzi ezt a korrektnek egyáltalán nem nevezhető társalgási stílust? Nos, egyértelműen a sunyiság, az álarc mögé bújás. Hiszen hogyan is működik? Ha a célzott személy megsértődik, akkor a célzó szemforgató módon „vígasztalja”: csak nem vetted magadra?

Viszont, ha nem veszi magára, akkor el tudja mondani mindenkinek, hogy nem ért a szóból, hiába próbálom finoman figyelmeztetni, nem veszi a lapot.

Alattomos és álságos fegyver. Mennyivel tisztább az őszinteség, ami szintén lehet kegyetlen, ha kéretlenül mondjuk a saját – egyáltalán nem kedvező, esetleg kifejezetten kellemetlen – véleményünk a másik szemébe, netán jó nagy hallgatóság előtt. Tehát nyilván nem erre a típusú őszinteségre gondoltam, hanem arra, ami szeretetteljes, méltányos, diszkrét, alapja a jóindulat és a segítő szándék, ráadásul a figyelmeztetés négyszemközt történik, annak nincs fül- és szemtanúja.

Természetesen még ekkor is meg lehet sértődni, megbántva érezheti magát az ember, de idővel – ha kellő bölcsességgel és realitással rendelkezik – belátja, hogy ez az véleménynyilvánítás tisztességes volt, nélkülözött mindenféle sértő, bántó szándékot.

Az is fontos, hogy ne „kinyilatkoztatás” legyen az őszinteség, annál is inkább, mert bár tisztábban és jobban látunk, ha nem magunkról van szó, még sincs nálunk a bölcsek köve, nem vagyunk tévedhetetlenek. Ha a véleménynyilvánítás tapintatos, akkor így indíthatok: „úgy gondolom, hogy…”, és természetesen én se haragszom meg, ha a másik fél nem úgy gondolja és egyáltalán nem a szerint cselekszik, ahogy azt én jónak látom.

A bennünket szerető személy így jár el, nem sárba akar döngölni, hanem éppen ellenkezőleg, felemelni.

Tóth Lászlóné Rita

“Célozgatunk” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Rita! Igen: Nincs nálunk a bölcsek köve, nem
  vagyunk tévedhetetlenek. Vigyázni kell, ne legyünk
  bántók.
  Tetszéssel olvastam remek írásod.
  M.

 2. Kedves Gyöngyi!

  Köszönöm, hogy olvastad. Annak pedig külön örülök, hogy egyetértettél soraimmal.

  Szeretettel: Rita🌹

 3. Kedves Rita!
  Ó, de jól megfogalmaztad….minden szavával egyetértek.
  Szeretettel kívánok szép napokat: gyöngyi

 4. Le a kalappal, nagyon jól kielemezted igazságosan a témát. Szeretettel gratulálok, Zsuzsa. 😊💐

 5. A célozgatás lehet jószándékú, de lehet rossz is. Kétélű fegyver. Az elsővel nincs bajom. De ha valaki nem jól használja, azt nem tolerálom. Tetszett a cikked.
  Rozika

Szólj hozzá!