Az írásról

(gondolatsor)

Mi késztet arra egy embert, hogy regényt írjon?
Mondhatnám azt is, hogy most magamról tudok csak nyilatkozni, de ha jól belegondolok, akkor valószínű mindegyik írótársamra igaz lehet, hogy egy író ezer életet tud, képes élni. Bármilyen helyzetbe tudok gondolkodni, hiszen míg írok, minden mozzanatot megélek. Én gondolkodom a szereplők helyett és alakítom az életüket a papíron.
Igaz, ha valós történetet fogalmazok meg, ott adott a helyzet, mégis bele tudok nyúlni a történetbe. Hatalmas utazás ez. Élményekkel teli!
Szóval ha az én oldalamról nézem, akkor könnyű egy regényt összehozni, de nehéz megírni.
Az írás egy utazás.
Néha önmagamnak is meglepetést okoz. Viszont átélem azokat a helyzeteket, amiket régen csak álmodni mertem.
Sokan kérdezték, hogy, hogy lehet az, hogy olyanról is tudok írni, amit soha sem csináltam, mint a Változás című regényemnél a főhős foglalkozása. A helyzet az, hogy nekem is meglepő volt, mialatt írtam, mert úgy tudtam beszámolni a munkafolyamatról, hogy valóban soha sem dolgoztam abban a munkakörben. S pedig ahogy bemutatom a tevékenységet az valóban úgy épül fel. De! Az is lehet, hogy én egy új műveletet hoztam létre, még akkor is ha csak papíron valósult meg.
A fantázia gyönyörűen tud szárnyalni, amennyiben ráhangolódunk az alkotásra.
Élvezettel íródnak a sorok először belső világunkban, majd ha már megérett a leírásra a képzelet, onnantól átlépünk abba a világba.
Ez egy különleges életforma és aki ír, az maga is egy varázslat létrehozója.
A könyv ezért csodálatos, mert elénk tár ezer és ezer világot…..

Filó Margit

“Az írásról” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Büszke vagyok Rád és boldog, hogy veled élhetek. Fantasztikus tehetség vagy! Benned egy igaz embert ismertem meg, életem legszebb napjait neked köszönhetem.

Szólj hozzá!