Hatvan éves az ének-zene tagozat Fehérgyarmaton

A fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola idén fontos eseményt ünnepel. A városban immár hatvan éve van ének-zene tagozat, amely elindítása Baji László tanár úr nevéhez fűződik, aki az iskola jogelőd intézményében igazgatóhelyettesként kapta azt a feladatot, hogy a zeneoktatást, s a művészeti nevelést bevezesse.
Balla Kálmánné (igazgatónő) elmondása szerint Baji tanár úr nagy hittel és lendülettel vállalta a Kodály módszer terjesztését, s megemlítette az első zongoratanár, Politovszky Pálma nevét is, aki a Zeneművészeti Akadémián szerzett diplomát. Miután 1963-ban az ének-zene oktatást hangszeroktatással is bővítették, a debreceni zeneiskolából több végzős növendék is érkezett az intézménybe zongorát és hegedűt tanítani. Így kezdődött Fehérgyarmaton az ének-zene kultúra, a zenei műélvezet megismertetése, megszerettetése – tette hozzá az igazgatónő.
Ma már Baji László és Politovszky Pálma sincs közöttünk, de az emlékük az intézményben tovább él. Az iskola legmagasabb kitüntetését a Politovszky Pálma díjat minden évben átadják az arra érdemes diáknak, a ballagási ünnepség keretein belül, a Baji család anyagi támogatásának köszönhetően pedig az iskolában kialakítottak egy ének-zene szaktantermet.
Az iskola vezetősége a hatvan éves jubileum alkalmából egy olyan online fotókiállítást készített, amelyben folyamatosan mutatják be az iskola életét, kronológiai sorrendben, egészen napjainkig. Emellett közzéteszik a régi tanítványok videó üzeneteit is, akik az iskolai emlékeik mellett arról is mesélnek, hogy milyen sikereket értek el a zenei pályán.
Az igazgatónő bízik abban, hogy a pandémia mihamarabb véget ér, s az év végén megrendezhetnek majd egy nagyobb szabású rendezvényt, amellyel kellő tisztelettel megünnepelhetik ezt a jeles eseményt. A tervezett eseményre – amelynek remélhetőleg semmi nem fog gátat szabni, s amelyre meghívják majd a régi tanárokat, s tanítványokat is – minden érdeklődőt szeretettel várnak.

/Fecske László/

A mellékelt fotót az iskola küldte nekem, a készítőről nincs tudomásom. A képen: A legelső ének-zenei osztály, akik 1960/61-ben kezdtek.

FORRÁS:
https://szon.hu/kultura/helyi-kultura/jubilal-az-enek-zene-tagozat-4900363/?utm_source=rss&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

Szólj hozzá!