A zene bűvöletében

Szakemberek szerint nagyon sokat számít, hogy a szülők hogyan indítják útjára a gyermekeiket az életben, s mennyire állnak mellettük, mennyire támogatják, vagy bíztatják őket az álmaik, céljaik elérésében, s persze olyan diák is van – bár elenyésző számban -, akinek egészen a kiskorától kezdve határozott cél lebeg a szeme előtt, amely cél érdekében már gyermekként teljes odaadással dolgozik, hogy elérje azt.
A fehérgyarmati születésű Szabó Péter ezek közé az emberek közé tartozik, hiszen már az általános iskola első osztályában elhatározta, hogy a zeneművészet világában szeretne tevékenykedni.
Péter 2003-ban született, Fehérgyarmaton. Az általános iskola első négy osztályát a helyi ének-zene tagozatos Bárdos Lajos Általános Iskolában kezdte – az intézményből az iskola fennállása óta már számos zenei tehetség került ki -, majd a felső tagozatos tanulmányait a Deák Ferenc Gimnáziumban folytatta.
Amikor hétévesen megpillantotta az osztályteremben bemutatott hangszereket, szinte azonnal összefonódást érzett a hegedűvel. Később, hetedik osztályosként határozta el magát, hogy az életében komolyabb szerepet szán a hegedűnek, amely mellett kitűnően zongorázik, s brácsázik is.
A gimnáziumi évek után Péter a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumba felvételizett, s jelenleg is ott tanul. Eddigi élete során, a zene szerelmeseként számos lehetőséget kapott az élettől, hiszen neves művészekkel együtt léphetett fel az ország több pontján, de még külföldön is.
Szerepelt már többek között Nyíregyházán, Sátoraljaújhelyen, Budapesten, Sümegen, Abonyban, és Kiskunfélegyházán is. Ez utóbbin egy versenyen vett részt. Az általános iskolai időszakában valamennyi fellépésére Kovács Zsoltnéval (Ági nénivel), a hegedűtanárával érkezett, akitől nagyon sokat tanult, s hálásan gondol vissza a korai évekre.
Sátoraljaújhelyen Péter a Lavotta János kamarazenekarban zenélt, amelynek a művészeti vezetője Dombóvári János, aki hegedűversenyeken kívül nyári zenetáborok szervezésével is foglalkozik.
Péter egyik kedves emléke a debreceni nyári akadémián való részvétel, amely egy kéthetes kurzust jelentett, s ahol a betanító karmester Bolyky Zoltán volt, s a kurzus befejeztével egy turné következett. Péter a világ minden tájáról érkező zenészekkel együtt fellépett Debrecenben, Budapesten, s befejezésként Bécsben, a Minorita templomban is. A koncerteket Vásáry Tamás vezényelte, aki a csapattal együtt utazott.
A neves zenészekkel való fellépés élményének persze ezzel még korántsem volt vége, ugyanis Péter lehetőséget kapott a Passió című koncerten való részvételre. Elmondása szerint ez egy holland kezdeményezés, amelynek Paul Van Laar volt a szülőatyja, aki a passiótörténetet országról-országra járva ülteti át az adott ország könnyűzenei slágereire. A hazánkban ez az előadás élő adásban, húsvét napján volt látható a televízióban. Péter ezt a koncertet – amely a budapesti Városligetben, a Vajdahunyad vára előtt került felvételre – óriási élményként élte meg. A Passiót az Estel vonószenekar kísérte. Ezt a zenekart Péter jelenlegi hegedűtanára, ifjabb Barra Ákos vezette, ő kérte fel Pétert, aki brácsásként zenélt a jeles eseményen.
Szabó Péter még csak tizenhét éves, de már most elért olyan álmokat, amelyeket a zenei világban hatalmas értékként élnek meg. Emellett természetesen a családtagokat, s Péter tanárait is mérhetetlen büszkeség tölti el. A szinte valamennyi szakmai tantárgyból jeles eredményt elért tanuló a fővárosban tervezi a továbbtanulást, s a jövőjét egy zenekarban képzeli el, amely mellett tanítani is szeretne.
Nagy példaképének tekinti Leonidas Kavakost (görög hegedűművész), valamint Maxim Vengerovot, aki az orosz iskola képviselője. Nagy hálával gondol vissza a középiskolás tanáraira is, sokat köszönhet Radovics Jánosnak, és Dr. Sárosi Györgynek is.
Szabó Péter szívvel-lélekkel zenél, állítása szerint ezt nem lehet csak úgy ímmel-ámmal csinálni, szeretni is kell ezt a világot. A zeneművészetről pedig ilyen lelkesedéssel csakis a legnagyobb művészek vélekednek.

/Fecske László/

A mellékelt fotón Szabó Péter látható. A képről: Szabó Péter Sátoraljaújhelyen lépett fel, a Kossuth Lajos Művelődési Központban, a Lavotta kamarazenekarral.

A mellékelt fotót Szabó Tamás készítette.

FORRÁS:
https://szon.hu/kelet-magyarorszag/a-zene-buvoleteben-5035627/

“A zene bűvöletében” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Aki zenével foglalkozik az tudja, olyan, mintha egy elvarázsolt birodalom részese lenne. De így van ez más alkotó művészettel is, az irodalommal, a festészettel, mindegyik egy gyönyörű világ. Az emberi léleknek szüksége van a szépre, amelyet az alkotás létrehoz. Ha valakiben ott van a tehetség, és ez szorgalommal párosul, meghozza a gyümölcsét. Gratulálok Péternek, és kívánom, hogy maradjon meg az emberszeretete, szárnyaljon magasra!

Szólj hozzá!