Bohócdoktor: Dr. Lala gyakran jár Fehérgyarmaton

Lala bohóc neve a 80-as és a 90-es években felnőtt gyermekek számára ismerős lehet, ha máshonnan nem is, az egykor nagy sikerű Cigánykerék című gyermekműsorból biztosan, ahol két bohóctársával együtt „bohóckodtak” hat éven át, a Magyar Televízió jóvoltából.
Dr. Lala, azaz Balogh László Magyarország egyik leghíresebb bohócdoktora lett az évek alatt. Több évtizede járja már az ország kórházait, hogy megnevettesse a betegeket, elsősorban a gyerekeket.
Gyermekkora óta számos emlék köti őt össze a bohócokkal, az édesapja a Fővárosi Nagycirkusz grafikusa volt, aki gyakran vitte a fiát magával a munkahelyére, ahol László mélyen magába szívta ezt a különös csodavilágot, ahonnan egyenes út vezetett számára a cirkusz és a varieté világába. Lala bohóc – akit még a nagy Alfonzó (Markos József) is tanított – az Állami Artistaképző Intézet által indított bohóc- és varietészakon szerzett diplomát, majd néhány társával együtt megalapítva a Happyend nevű formációt, úgy döntöttek, hogy megreformálják a bohócvilágot. A cirkuszok világán kívül művelődési házakban és különféle rendezvényeken fellépve próbáltak meghonosítani egy új műfajt. Ebben az időszakban figyeltek fel rájuk a televízió munkatársai is, s néhányan ezt követően kaptak lehetőséget a Cigánykerékben, országos ismertséget szerezve ezzel, de a bohócok feltűntek a Szórakaténusz, és a Bohóccipő című műsorokban is. Lala bohóc a televíziós sikereket követően a világhírű svájci Circus Montiba kapott szerződést.
Külföldi tapasztalatait ausztriai és svájci cirkuszfesztiválokon szerezte. Az ő kezdeményezésére jött létre 2000-ben a Prof. Dr. Reisz Tamás által alapított Magyar Bohócok A Betegekért Alapítvány, melynek művészeti vezetője, majd kuratóriumi elnöke is lett. Lala bohóc munkájáról néhány éve egy többszörös díjnyertes dokumentumfilm is készült, 2017-ben pedig ő kapta meg a Jó Ember Díjat a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítványtól.
Balogh László az elmúlt közel húsz évben körülbelül százezer, kórházban fekvő gyermeknek nyújtott segítséget a nevetésterápia módszerével. Megyénkben évente több települést is meglátogat, Fehérgyarmatra is gyakran visszajár, hogy a nevetés gyógyító erejével segítsen a betegeken. Kitartása, lelkesedése, emberfeletti akaratereje – mely minden tiszteletet megérdemel – lenyűgöző, s inspiráló lehet sokak számára.

/Fecske László/

A mellékelt fotót sajnos nem tudom, hogy ki készítette, de engedélyt kaptam a megjelentetésére. A képen balra Bakóné Kovács Marianna (Osztályvezető főnővér), jobbra pedig Balogh László „Dr. Lala” látható. A fotó néhány napja készült, amikor is Dr. Lala adományt hozott a fehérgyarmati kórház számára.

FORRÁS:
https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/nevettetve-gyogyitja-a-korhazban-a-fiatalokat-4711546/

“Bohócdoktor: Dr. Lala gyakran jár Fehérgyarmaton” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Bár a bohócokat nem kedvelem, mégis minden elismerésem Laláé és a tied, ezért az írásért.

Szólj hozzá!