Majorné Bániczki Julianna kiállítása

Majorné Bániczki Julianna halk szavú, csendes, mindenkit nagy szeretettel és figyelemmel meghallgat, nem az az ember aki minden áron azt akarja csak róla szóljon minden, és mindig ő legyen a központban. Nagy szeretettel tanította Tárnokon, majd Érden a diákokat az értékek iránti tiszteletére, a kultúra, a művészet sok színű, gazdag és a jót és szépet magába ölelő, befogadó és együttműködő, szeretetet teremtő alkotásokra és alkotókra fókuszálva. Alkotó ember, több csoportos és egyéni kiállítása volt a természet legapróbb csodáira próbálta felhívni a figyelmet műveivel. Számtalan kiállítást nyitott meg Érden, Budapesten és a környéken. Mindig sikerült buzdítania és lelkesítenie a kiállítót a további folytatásra. Megtalálta azokat a szavakat, mondatokat amivel hitet és kapaszkodót adott a teljesen kezdő a színeket éppen kikeverni tanuló és a képzőművészetben induló alkotni vágyó kifejezés módot kereső szép, jó, harmóniát, békét de elsősorban az önkifejezésre vágyók csoportjának irány útmutatója és támogatója. Mint minden művész szociálisan érzékeny számos rászorulót támogatott és támogat a tovább tanulásban, ha kell adománnyal. Érden a Szociális Gondozó Központ egy új impozáns épületet kapott és Bereiné Petrik Mária az intézmény vezetője és a szakmai vezető Gecse-Simon Orsolya elhatározták, a közösségi térben helyi alkotók munkáiból minden hónapban kiállítást szerveznek. Ezáltal az idősotthon lakói számára lesz egy program, mely színesebbé fogja tenni a mindennapjaikat ezt Szilaj Krisztina a tagintézmény vezetője örömmel támogatta és Bagonyi Éva munkatársával minden hónapban igyekezni fognak megszervezni ezt a programot. A kiállító egy alkotását adja adományba, ezáltal az új épület folyosó falai helyi alkotók alkotásaival teszik szebbé a környezetet, és érték teremtés is történik, pár éven belül, egy állandó örökös kiállítás teremtődik Érd város lakói számára. Ez az új épület ötven de száz év múlva is állni fog, a folyosó falain az adományozó alkotó nevével unokáink is láthatják, hogy elődeik városukat szerető emberek voltak fajra, vallásra, nemzetiségre, világnézettől függetlenül. A Szociális Gondozó Központ első kiállítója Majorné Bániczki Julianna aki eddig is sokat tett a város kulturális életéért és a rászorultak támogatásáért is. Egy lelkes minden jót támogató és a segítésre szorulókon segítő nagyszerű tanár képzőművész és mindezek mellett Vikár Béla kutató és az Érdligeten is lelkészkedő Csákány István életútját és munkásságát is feltáró aktív tevékeny nő, aki mindenben és mindenkiben az igaz értékeket hozza a felszínre, hogy érezzük, lássuk vannak példaképeink akiket érdemes követni.
A kiállítást Érd Megyei Jogú város alpolgármestere Szűcs Gábor nyitotta meg, kiemelve Majorné Bániczki Julianna munkásságát, az érdi kulturális életért tevékenykedő, az érdi értékeket gyarapító személyként, de kutatásai révén országosan is ismert emberről beszélt laudációjában. A kiállítás megnyitón Szilaj Krisztina tagintézmény vezető örömét fejezte ki, Bagonyi Éva pedig a programon közreműködőket, így Kozma Juliannát aki énekelt és gitározott, valamint Légrádi László Dánielt a sóskúti Andreetti Károly Általános Iskola és Művészeti Iskola diákját aki gitározott és az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola diákját Boda Evelin Nikolettet konferálta fel aki az Érden élt József Attila díjas Csuka Zoltán : Június című versét mondta el. Majorné Bániczki Julianna a képzőművészet szépségeiről, a művészetek hasznoságáról beszélgetett Kiss Sándorral.
A Szociális Gondozó Központ első kiállítás megnyitóján Majorné Bániczki Julianna munkái díszítik a közösségi tér falait, és egy alkotása pedig elsőként kerül a most még csupasz folyosó falára, hogy aztán egyre több alkotással gazdagodjon a Szociális Gondozó Központ és pár év múlva a folyosó falain lévő képekből kialakul egy állandó jellegű kiállítás és értékteremtő és őrzést bízhattunk utódainkra.

Feketegyarmati Sándor

Szólj hozzá!