Mozi ajánló: Mentés másképp

Mentés másképp
magyar vígjáték, filmdráma

Volt néhány csalódásom, ezért ritkán nézek moziban magyar filmet. Most viszont az egyik kedvenc musical színészem főszerepe erősen vonzott a vászon elé. Örülök, hogy nem csak azt értékelhettem a filmben, hogy őt láttam nagyban, a színpad után a moziban.

A középpontban sajnos manapság aktuális és egyre több embert érintő téma áll, a depresszió. A film hangulata amellett, hogy komolyan veszi a probléma súlyosságát, mégsem komor. A könnyedség nem téveszt irányt, megfelelő egyensúlyban marad a nehézségek bemutatásával.

A mai magyar történet Debrecenben játszódik:
„A könyvelésbe beleszürkült Márknak (Sándor Péter) meg kell mentenie Dórát (Dézsi Darinka) a depressziótól. Márk a saját maga által kifejlesztett Alternatív Terápia módszerével elindítja a lány kezelését. Úgy kezdi manipulálni a lány életét, hogy az nem tud róla ezzel próbálkozva terelni őt a boldogság felé.” Márkot küldetésében támogatja a barátja (Virsinszki Zoltán), Dóra mellett ott áll a mindennapokban barátnője (Tóth Krisztina). Márk főnöke (Lajos András), kolléganője (Bánovits Vivianne), és Dóra apja (Trokán Péter) játszik még fontos szerepet.

A történetmesélés végig világos, szerencsére nem akar fölösleges művészi megoldásokkal bezavarni, végig lekötötte a figyelmem, vártam a következő jelenetet. Olyan valóságosra sikerült, a néha meghökkentő terápiás módszerek mellett is, hogy könnyen elképzelhető, hogy akár a valóságban is megtörténhet egy ilyen sztori, nem csak a filmvásznon.
Meddig avatkozhatunk be, manipulálhatunk másokat?
Hogy segíthetünk magunkon, miközben másoknak nyújtunk segítséget?
Elegendő-e a jó szándék?
Hogyan befolyásolnak az előítéletek?
A „belátás” után, hogyan tudjuk korrigálni a hibákat?

Tetszett a jó címválasztás. Tetszett a fordulópont. Tetszett, hogy olyan film, amire nem lehet azt mondani, hogy már az elején kitaláljuk a végét. Tetszettek azok a fontos mondatok, amelyek nem szájbarágósan, és főleg „túlnyomulás” nélkül hangzanak el. Tetszett, hogy a vicces jelenetek nem mentek át gagyiba. Tetszett a pozitív értelembe vett egyszerű, jó színjáték.

Tetszett, hogy Sándor Péter a Társasjáték és a 200 első randi sorozatok epizódszerepei, a Nyomorultak Enjolrasa, a János vitéz, Carousel/Liliom, István, a király főszerepei után a moziban is szép és hiteles prózai alakítást nyújtott. Tetszett, hogy milyen természetesen, szerethetően mutatja meg Márk figuráját.

Tetszik, hogy szívesen ajánlhatom ezt a szórakoztatóan jó filmet.

rendező: Rózsa Gábor
forgatókönyvíró: Rózsa Gábor
producer: Rózsa Gábor Rózsa Olivér
zene: Erős Márton
operatőr: Rózsa Olivér
vágó: Rózsa Gábor Tulipán Viktória

Forgalmazó: Rózsa Produktum Kft.
Bemutató dátuma: 2021. augusztus 26.
Mozizás dátuma: 2021. szeptember 5.

Budapest, 2021. szeptember 7.

Szalay Hajnalka

Szólj hozzá!