Berda József Emléktúra 2022.02.05.

Berda József Emléktúra 2022.02.05.

Szeretettel várunk mindenkit 2022. február ötödikén Berda József születésének 120. évfordulója alkalmából szervezett emléktúrára. Ellátogatunk Berda zarándokhelyére. A Fekete-hegyi Sasfészek 574 m. magasan a Pilis legszebb fekvésű turistaháza, csodálatos panorámával Esztergomra. (reméljük ködmentes idő lesz) Versekkel, anekdotázással emlékezünk az újpesti Villonra, a Pilis szerelmesére.
Berda József a “barangoló költő” nyomában indulunk, hogy meglátogassuk kedvenc kirándulóhelyét a Pilisben.
A túra 2022. február 05-én a Dobogókő-Kétbükkfa-nyeregtől Fekete-hegyre a Berda József kör szervezésében a Dorog Egyetértés Sportegyesület „Pilis” Természetjáró Szakosztály támogatásával. A túrát vezeti: Szőgyör Károly
A túra kezdete: 10 h
A túrán való résztvételt, kérem a 06 20 482 4342 telefonszámon jelezni.
Megközelítés:
Közvetlen autóbusz járatok Pomázról és Esztergomból közlekednek Dobogókőre.
Amennyiben Budapestről vagy Szentendre felől érkezik, utazzon a H5 jelzésű (Szentendrei) HÉV járataival Pomázig, majd szálljon át a HÉV állomás közvetlen szomszédságában található autóbusz állomásról 9.15- kor induló 860-as vagy 861-es számú dobogókői buszra. A Pomáz-Pilisszentkereszt-Dobogókő útvonalon közlekedő autóbuszról Dobogókő Kétbükkfa-nyereg megállónál kell leszállni az autóbuszról, érkezés 9,45.
Amennyiben Esztergom felől közelíti meg a túra indulásának helyszínét akkor
Esztergom-Pilisszentlélek-Dobogókő útvonalon Esztergom vasút/autóbusz állomásról 9.30-kor induló 862-es számú dobogókői autóbuszra kell felszállni és szintén a Dobogókő Kétbükkfa-nyeregnél leszállni, érkezés 10.04. A Pomáz felől érkezők bevárják az ebből az irányból érkezőket, hogy együtt induljon a túra.
A Kétbükkfa-nyereg személygépkocsival is megközelíthető, erdei parkoló. Az autóval érkezőket kérjük, hogy az autóbuszok érkezéséhez igazodjanak.
A megállóban a sportegyesület túravezetője Szőgyör Károly várja az érdeklődőket. A Sasfészek kulcsosház a Kétbükkfa-nyeregtől 4,2 km, kb. egy-másfél órás túra, emelkedővel Pilis-nyereg érintésével. Kérünk mindenkit, az időjárásnak megfelelő öltözetre. Túracipő, réteges öltözködés javasolt.
A háznál kb.12 h-tól Berda József írásaiból készült irodalmi emlékműsorral köszöntjük és idézzük Berdát a költő 120. születésnapján
Felolvasók jelentkezését várjuk, bármely spontán Berda vers felolvasást, anekdotázást szívesen fogadunk.
A túrán résztvevőket aprósüteménnyel, forró teával és borral kínáljuk, de kérünk mindenkit, hogy saját elemózsiáról és ivóvízről gondoskodjanak.
Visszafelé Esztergomba 15.50 h, Pomáz felé 16.20-kor induló autóbusz elérését célozzuk, szintén a Kétbükkfa- nyeregnél, de vállalkozó kedvű túrázók Piliszentlélek felé is elindulhatnak.
Szeretettel várunk, minden kedves természetet és irodalmat kedvelő érdeklődőt.

Deák Mária a Berda József Kör közösségi oldal alapítója

Berda József
Vándorének

Nosza, lendítsd meg magad, olyan
légy, mint a csikó, s hajrá! fel,
fel a hegyekbe, mind magasabbra!
Csak addig élsz, míg bátorít barangoló
kedved, míg izmaid bírják az iramot egyre
felfelébb; megállás nélkül menni, menni,
csavarogni, hogy élj teli tűzzel s lásd
a vidám világot: csak így menekülhetsz a halál elől!

Szólj hozzá!