A MÁSIK SZOBOR

A MÁSIK SZOBOR

A debreceni Központi Egyetem épülete előtt álló másik szobor alakjáról, gróf Tisza Istvánról akartam megemlékezni röviden, de ez nem sikerült, túl sok tény van róla megörökítve. Legalább az Őt ábrázoló szoborról legyen valami feljegyzésem, gondoltam, meg a róla elnevezett diákszállóról, kollégiumról, ahol én a finom menzás ebédeket, vacsorákat ehettem, alumínium kanállal az ajándékba kapott csomagokból való amerikai mogyorós főtt tésztát is.
Apám orvostanhallgatói idejéből való beszámolóiból, és rövid klinikai dolgozói, díjtalan gyakornoki bőrklinikai állásásából való emlékeiből gyakran elhangzott Tisza István neve. A róla elnevezett diákszállóé is, amihez engem is sok emlék köt, a gyerekeimet is, egyetemi felvételük után bevezetésképpen ők festették újjá a fehér kerítést alkotó faanyagot diákmunkaként. Most hiába keresem a leírást vagy a képet az interneten, egyelőre nyomát sem találom. Szégyenkezem emiatt. Nem tartom szép dolognak, hogy igyekszünk mindent elfelejteni.
„A gróf Tisza István (1861. április 22. – 1918. október 31.) emléke előtt tisztelgő kompozíciót Kisfaludi Stróbl Zsigmond készítette. A mű 1926. október 26-tól eredetileg az orvostudományi egyetem előtt állt. (Központi Egyetem főépülete csak 1932-ben készült el, ezért nem került azonnal erre a helyre a szobor.) Ott azonban 1945 áprilisában diákok ledöntötték, és 55 éven át a Déri Múzeumban őrizték. Újbóli felállítására 2000-ben nyílt alkalom, amikor Orbán Viktor miniszterelnök avatta fel az orvostudományi kar elméleti tömbje előtti parkban, a városvédő egyesület kezdeményezésére.”
Meghívó a szobor felavatására:

Tisztelettel meghívom
gróf Tisza István
miniszterelnök
szobrának leleplezésére,
melyre új helyén,
a Debreceni Egyetem főépülete
előtt kerül sor
2016. október 31-én,
hétfőn 12:30 órai kezdettel.

Szilvássy Zoltán
rektor

Remélem, végső helyéről már nem döntik le, vagy nem távolítják el.

A kép a szoborparkból való.

 

“A MÁSIK SZOBOR” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kedves Magdolna!
  Köszönöm gróf Tisza Istvánról szóló cikket. Örömmel olvastam.
  Valóbann régen a gazdagok adakoztak, példaértékű lehet ma is, a jómódú réteg számára!

  Szeretettel:
  Marica

 2. Kedves Rita és László! Köszönöm a hozzászólásokat. Én mindig örömmel és tisztelettel nézem a szobrokat és magát a Központi Egyetem épületét is. Csodálatos rendben sorakoztak ott a Nagyerdő szélén a klinikák, a volt Tisza István kollégium (ma irodák vannak benne, a hallgató lakhat messze a panelekben, gyalogolhat vagy buszozhat az előadásokra), a Központi Egyetem épülete és a Tanári villák. Ennél szebb rendet nem is lehet elképzelni. A központi épület előtt csodás virágos tér szolgálta pihenést. Magdolna

 3. Áldja meg az Isten, aki grófi, vagy akár milyen ruhába öltözött ember volt, de magyar érdekekkel élte életét.!

  Tisztelettel:

  PiaNista

 4. Igen, igazad van, én személyesen nem nagyon találkoztam grófokkal, de akikről tudok, mind becsületes, adakozó emberek voltak. Magdolna

 5. Kedves Magdi!

  Egyes tudatlan embereket már az is irritál, ha valakit gróf volt. Arról, hogy mit tett, hogyan élt, semmit se tudnak, nem is kíváncsiak rá. Szomorú.

  Szeretettel: Rita💐

Szólj hozzá!