Középpontban a színészek (6.) – Serbán Attila

Középpontban a színészek (6.) – Serbán Attila

Előzmény:

https://holnapmagazin.hu/cikkek/79245/

A Függőség című cikket, bevezetésnek terveztem. Folytatásként, az évad kedvenc előadásaiban szereplő, szívemnek kedves színészekről írok személyes megközelítésben.

Nehéz megfogalmazni, hogy miért is ők a kedvencek. De azt gondolom, talán azért, mert amellett, hogy óriási tehetséggel megáldottak, és csodás élményeket nyújtottak már nekem, nem csak egyszerűen eljátsszák a szerepeket, hanem a szereplők bőrébe bújnak. A karakter lelkébe ásnak, és teljes valójukban keltik életre őket. Közben úgy énekelnek, hogy a hangjuk a szívemig jut el.

***

MusicalNeked Produkció – A Kőszívű

https://holnapmagazin.hu/cikkek/77851/

Az olvasópróbáról írt élménybeszámolómat így fejeztem be: „teljes színházi „pompájában” valószínűleg egy varázslat lesz.”

Valóban megtörtént a varázslat, még napokkal utána is a hatása alatt voltam. A díszlet, jelmez (különösen tetszenek), fények, vetítések még többet adtak hozzá az amúgy is erős alaphoz. Most már azt várom, hogy kőszínházban is bemutassák, ott újra átélhessem ezt a csodás élményt. (Szeptemberben az Erkel Színházban lesz rá lehetőségem.)

A Tizenötödikhez hasonlóan, egy értékes, történelmi, magyar alkotás született. Remélem, sok emberhez eljut majd.

Néhány változás történt az olvasópróba óta. Berettyán Sándor és Ember Márk szerepet cseréltek, aminek nagyon örültem. Illetve, a próbán Kőszegi Ákos volt a Kőszívű, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Mécs Károly alakította (vetítve) Baradlay Kazimirt. Az a Mécs Károly, aki a Kőszívű ember fiai című kultikus filmben Baradlay Richárdot játszotta.

Leonin szerepében Serbán Attila

A Volt egyszer egy csapatban (2005) ismertem meg, már akkor meggyőzően hiteles alakítást nyújtott. Mosolygós emlék, hogy amikor egyéb fellépésen szerepelt, első pillanatban meg sem ismertem, és megjegyeztem, mennyire furcsa szemüveg nélkül (Thomasként, a színpadon szemüveget hordott). Mindig óriási lendülettel és lelkesedéssel láttam színpadra lépni, még a kisebb fellépéseken is.

Ebben az évadban nagy kihívásokat kapott:

* Jelentős szerepbe „ugrott be” az Elisabeth musicalbe, Kecskeméten. Tervben van, hogy megnézem Lucheniként.

* Operát énekelt a Bánk bánban.

* A Kőszívű ősbemutatóján bizonyította sokoldalúságát.

 

Serbán Attila a Kőszívűről – Leoninról

https://www.facebook.com/koszivumusical/videos/1129049714605227

 

Amellett, hogy nagyon szépen mutatta meg Leonin alakját, és lágyan, simogatóan énekelt, még a táncjelenetekben is fontos szerepe volt (táncművész).

Leonin számára kiemelkedően fontos a becsületesség a baráti szeretet. Szép párhuzam, hogy a Kőszívűben két olyan pályatársával játszik együtt, akikkel a magánéletben is jó barátok. (Feke Pál-Rideghváry; Nagy Sándor – Haynau).

Szintén hárman együtt szerepelnek a Tied a világ… című előadásban, amit múlt héten a Rózsakert Szabadtéri Színpadon láttam Nyíregyházán. Az évekkel ezelőtti játékszíni élmény után – tetszettek az újonnan beépített, Kőszívűre utaló megjegyzések -, ismét egy jó hangulatú lakásavató buliba leshettünk be. A baráti szeretet érezhetően nem csak a darab kedvéért megjátszott, hanem egyértelműen és erősen jelen van. Azért működik annyira jól az előadás, hogy szinte végig mosoly játszik az ember száján, mert olyan, mintha valóban egy baráti társaság estéjének lennénk részesei. A kedves évődések és őszinte nevetések jól működnek, és közben szólnak sorban a kortalan Illés dalok. Serbán Attila vicces kitekintésként, egy-egy dalsor erejéig Freddie Mercuryként (már más alkalommal is hallottam Queen dalokat énekelni, kiemelkedően jól csinálja) és Celine Dionként is kiereszti csodálatos hangját. Évekkel ezelőtt már volt része világsztár „bőrébe bújni”, az Avenue Q remek előadásban, Michel Jacksont alakította nagyszerűen.

Korábbi szerepei közül a kedvencem: Júdás (Jézus Krisztus Szupersztár – Madách Színház)

https://www.youtube.com/watch?v=4bupwpVprfQ

 

Legemlékezetesebbek között: Egy bohém rapszódiája a Margitszigeten, Beszélgetős-zenés fellépés az Átriumban Feke Pállal (2014)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Serb%C3%A1n_Attila

 

Végére értem a kedvenc előadások – kedvenc színészek bemutatásának. Remélem, tetszettek az elfogultságtól egyáltalán nem mentes írások. Bízom benne, hogy többek érdeklődését felkeltettem a darabok és színészek, a színházi varázs iránt, és még többek számára volt ismerős, amiről, akikről írtam. Kívánok MINDENKINEK hasonlóan szép, értékes színházi élményekben gazdag, vírusmentes következő évadot.

Ezúton köszönöm Bakos Józsefnek a támogatást, hogy itt, a Holnap Magazin oldalán megjelenhettek az írások.

  1. augusztus 3.                Szalay Hajnalka

 

A sorozatban megjelent cikkek:

Homonnay Zsolt – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79380/

Sándor Péter – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79481/

Nádasi Veronika (interjúval) – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79570/

Borbély Richárd – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79683/

Nagy Dániel Viktor – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79797/

Szólj hozzá!