Szombati irodalmi délután Érden

Szombati irodalmi délután Érden

A Szociális Gondozó Központ és a Temesi Éva Irodalmi Kör meghívására 2022.09.24-én, szombat délután három órakor az irodalmi délután vendége Bakos József a Holnap Magazin szerkesztője, író, költő volt. A jelenlévők először a novellák és versek felolvasását hallgatták meg. Mátó Anna a Hívatlan látogató című novellát olvasta fel, a közönség fel-fel kacagott hallva a történetet. Habos László a Temesi Éva Irodalmi Kör alapítója, Csuka Zoltán díjas költő a Falak és Csak nézlek című verseket olvasta fel. Bakos József szerkesztő megelégedve tapsolt akár a közönség. Bakos Józsefné, aztán az író Bakos József olvasott fel novelláiból.

A taps után Kiss Sándor vallatta az írót életéről, irodalom iránti szeretetéről, a Holnap Magazin alapításáról. 2008 óta több mint ötszáz könyv megjelenésében támogatta a Holnap Magazin, a kezdő írókat, költőket. Bakos József a Holnap Magazinról lelkesen, szeretet teljesen beszélt, érezni lehetet, hogy ez számára nagyon fontos, az életének a családja után ez áll szívéhez a legközelebb. Verseket is ír, de a novellák azok amelyben igazán ki tud bontakozni, abban a műfajban érzi igazán otthon magát. Novelláit olvasva én azt hallom ki belőlük, hogy az író keresi a válaszokat, például arra, hogy az ember alkalmazkodik ugyan az egyre gyorsabb változásokhoz és az e változásokkal járó problémákhoz, de vajon képes lesz-e annyira kézben tartani azokat, hogy önmaga kiteljesítését is megvalósítsa. Az, hogy mire visszük az életben, attól függ, milyen mértékben sikerül majd alkalmazkodnunk létfeltételeinkhez az állandó és gyorsuló változásban lévő világban.

Úton-I. című írása kiválóan mutatja be, hogy már életünk legelején, hogyan is alkalmazkodunk a változásokhoz és küzdünk, hogy kézben tudjuk tartani akaratunkat. A hívatlan látogató novella ugyancsak ezt emeli ki, szól a csengő, hogy újból csend legyen fel kell állni, nincs kedvünk, de 89 évesen kinyitjuk a nehéz fenyőfa ajtót, a kíváncsiság ,az érdeklődés és végül a kezébe nyomott kartonlapot olvasva megnyugszik, a szomszéd is elégedett, gondolatban már a jövőjén jár az esze. Minden történetben a ma emberének gondolatai, s ez még nem minden a kis ember oldaláról indul az irodalom felé ebben a barátságtalan világban észre vétteti kontrasztjával a nagyszerűen ható embert és az ember alkotásait. Stílusa tömör, nincs bennük felesleges, minden helyénvaló és világos, egyszerű érthető és az érzelmeket birizgáló. Ezek a novellák pozitiv irányzatúak, és az irodalomszociológiai jogosultságának add hangot. Olvasva ott érzi az olvasó a történet szereplőjeként magát és még-még akarja olvasni, vagy hallgatni a történetet. Befejeztük az irodalmi délutánt, de ekkor a közönség soraiból egy kéz felemelkedett, a beszélgetésnek nem vagyunk ellenzői és gondoltam kérdezni akar az írótól, de nem , az idős úrnak kérése az volt , ha lehet még olvassunk fel a novellákból. Ennél nagyobb öröm, megtiszteltetés, az alkotások elfogadása, ez igazi siker az író és a szervező számára is.

Feketegyarmati Sándor

“Szombati irodalmi délután Érden” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Ha ott nem is lehettem, szívesen olvastam erről a találkozóról.

    Mária

Szólj hozzá!