A sokoldalú szerény Tarnócziné Barabás Irén

A sokoldalú szerény Tarnócziné Barabás Irén

A Szociális Gondozó Központban a 15. kiállítást nyitotta meg Érd Megyei Jogú város alpolgármesterre Szűcs Gábor. Az alkotó Tarnócziné Barabás Irén a Poly-Art Alapítványnak megalakulásától tagja, az IRKA és a KÉK-nek (Képzőművészek Érdi Közössége) ugyancsak kiemelkedő egyénisége, és a KÉK logójának megalkotója is, az Országos Képző és Iparművészeti Társaság tagja. A Poly-Art gondozásában eddig három könyve jelent meg. A legutolsónak éppen most volt a könyv bemutatója 2022.10.15-én. A Szociális Gondozó Központ közösségi termében pedig 2022.11.03-án festményiből nyílt kiállítás, és Szűcs Gábor alpolgármester felhívta a figyelmet néhány darab kiállított raku technikával készült kerámiára is, melyet, csak azok csodálhattak meg, akik a kiállítás megnyitón jelen voltak. Bagonyi Éva műsorvezető az alpolgármester megnyitó beszéde után Lenhardt Máriát kérte fel, aki csodálatos énekhangjával magával ragadta a jelenlévőket. A megszűnni nemakaró taps után Somfai István a Poly- Art Alapítvány elnöke beszélgetett Tarnócziné Barabás Irénnel, akit valójában minden ismerőse, barátja Irénkének nevez, mert aki egyszer is szóba áll vele az máris az ő tiszta harmonikus aurájába kerül. Tarnócziné Barabás Irén Ercsiben született, nagyon ragaszkodik szülőhelyéhez, gyermekkori élményei mind oda kötik, majd Érdre költöztek férjével Tarnóczi Sándorral. A beszélgetés során megtudtuk, hogy porcelánfestőnek készült, de az életútja, más irányba vitte, végül, ha nagy kacskaringóval is, de a dédelgetett álom valóra vált igaz tett is érte, mert munkája mellett, férje támogatásával részt vett a zebegényi Szőnyi Szabadiskolájában, ahol két hétig rajzolhatott elsősorban portrékat. Szabadidejében budapesti önképzőkörökbe is járt. Százhalombattán megismerte Márton Béla festőművészt és az nagyon sokat segítette a festészete fejlődésében és bátorította, oly annyira, hogy 1994-ben olajfestményiből önálló kiállítása nyílt Százhalombattán. Érdre költöztek és a Tállai Katalin által létrehozott Poly-Art Alapítvány nyári táborába azonnal jelentkezett és beleszeretett a raku technikával készített kerámiákba. Vaád Éva kertjében tanította és leste el a raku technika fortélyait. Bíró Ilona megismerésével egy olyan nagyszerű alkotóra lelt, akivel több éven keresztül egy-egy hetet töltöttek Mártélyban a Magyar Alkotók Országos Egyesület által szervezett alkotó táborban. Mostanában a Czabai-kert egy hetes alkotótábor az ahol a KÉK-ek együtt festenek, beszélgetnek, eszmét cserélnek, feltöltődnek, 2022-ben Százhalombattán Hangyássyné Zsuzsa és férje Hangyássy János által szervezett alkotótáboron vett részt. Somfai István a Poly-Art Alapítvány elnöke a megjelent három könyvre is felhívja a jelenlévők figyelmét és a legújabból olvass is fel egy verset. Majd azt is megtudjuk, hogyan került kapcsolatba a Daróci Márta által vezetett IRKA irodalmat kedvelők klubjával és hogyan vált annak tagjává. Az Érdi Újságban, Bálin Edit interjújában erről így ír:

“Azt hiszem, szerencsém volt, amikor épp egy újabb alkotói válságban bekopogott hozzám Habos László,az IRKA egyik szerzője azzal a kéréssel, hogy illusztráljam az irodalmi kör egy idős versírójának hamarosan megjelenő kötetét. Azért gondolt rám, mert finom, lágy vonalú rajzokat kívántak meg a költemények. Elvállaltam, így számomra természetes volt, hogy eljárjak a közösségbe, hiszen kíváncsi voltam az ott folyó tevékenységre. Aztán újra megtörtént, ami a kerámiatáborban: beszippantott egy új műfaj! Nem csoda, hisz soha sem állt tőlem távol az irodalom sem. Persze, korábban nem gondoltam rá, hogy versírással próbálkozzam. De most hiányzott a kerámiatábor, és ezt az űrt igyekeztem tartalommal kitölteni. Az ott látott-hallott példák hozták felszínre a bennem szunnyadó képességet, amiből a versek születtek. Meggyőződésem, hogy amit a festményekben, kerámiákban nem tudok kifejezni, érzékeltetni, azt a versekben szavakba önthettem. Nekem most már így kerek a világ. Óriási meglepetés és még nagyobb megtiszteltetés volt számomra, hogy a kerámiáimat és festményeimet az Érdikumok közé fogadták. Bár mindig törekedtem arra, hogy reálisan ítéljem meg a helyem, ne értékeljem túl magam, mégis hatalmas öröm számomra, hogy felfigyelnek az alkotásaimra! Pár éve az Ercsi önkormányzat a város Közművelődési Díjával tüntetett ki, amire ugyancsak nem számítottam, de nagyon jólesett! Nem szeretném, ha dicsekvésnek vennék, de úgy érzem, nagyon szép, kiegyensúlyozott életem van, s ezért végtelenül hálás vagyok! Rengeteg szeretetet, bátorítást és támogatást kaptam a férjemtől és a családomtól, s máig erős a kötelék a saját és a férjem családtagjaival egyaránt. A jelentősebb eseményeken közel negyvenen szoktunk összejönni, és büszke vagyok rá, hogy soha nincs közöttünk békétlenség, viszály, sőt, ahol és amiben tudunk, segítünk egymásnak, s ami legalább ennyire fontos: képesek vagyunk örülni a másik sikerének.”

Tarnócziné Barabás Irén az első volt, aki a Szociális Gondozó Központnak felajánlott festményt, még 2016-ban amikor Bálint Imre a KÉK-ek megálmodója, alapítója egy csoportos kiállítást szervezett meg a Szociális Gondozó Központ régi Parkvárosi Közösségházban. Azóta már kilenc festményt adományozott egy otthonnak, így ismerkedett meg Naszvadi Judittal, akinek ugyancsak már több könyve jelent meg és a legutóbbi könyvbemutatója Érden volt együtt Tarnócziné Barabás Irénnel. Nagyszerű alkotó, kiváló ember. Egy elhunyt alkotó festményeit, padláson találta meg, és így Németh Lajosnak az alkotásaiból Érden kiállítást szervezett a még élő rokont is felkutatta és meghívta a kiállítás megnyitóra. Az Érdi Újságból idézet: “Barabás Irén vállalta, hogy gondját viseli a műveknek, s megszervezte ezt a kiállítást, amelynek megnyitóján Somfai István, a Poly–Art Alapítvány elnöke és Majorné Bániczki Julianna művésztanár méltatta a picit impresszionista, picit pointilista jegyeket felmutató festményeket, a Szentendre szerelmeseként 80 éves koráig alkotó jogász, Németh Lajos munkáit.” Ilyen ember Tarnócziné Barabás Irén, aki példát tud mutatni emberségből, szociális érzékenységből, aki mindig kiemeli, hogy férje Tarnóczi Sándor nélkül, ez nem menne, ugyanis ő nemcsak a dicsőséges szép percekben áll mellette, hanem akkor is mikor válságban van, akkor támogatja csak úgy igazán, szeretettel, odaadással. A Szociális Gondozó Központ, újból kapott egy tájképet az alkotótól, mely gazdagítja és harmonikusabbá tudja tenni az ott lakók és dolgozók életét.

Feketegyarmati Sándor

Szólj hozzá!