Középpontban a színészek (Ráadás) – Nagy Sanyi

Középpontban a színészek (Ráadás) – Nagy Sanyi

Amikor nyáron, az évad zenés darabjai kapcsán, kedvenc színészeimet állítottam a középpontba, sajnáltam, hogy a legnagyobb kedvencem kimaradt. Bár most sem zenés előadásban láttam, a cikk-sorozat ráadásaként mégis „muszáj” róla írnom, mert egy új bemutató (megtekintett előadás: előbemutató: 2022. 12.09.) alapján (is), rá igazán illik a „Középpontban a SZÍNÉSZEK” cím.

Nem véletlen a csupa nagybetűs jelölés. A Játékszín szórólapja alapján, a Teltház „virtuóz komédia egy színészre”, és valóban virtuóz, amit látunk.

„Sam Peliczowski munkanélküli színész Mahattan legfelkapottabb éttermében intézi a telefonos foglalásokat. A vonal másik végén a legkülönfélébb emberek vetnek be mindent, csak hogy asztalt kapjanak.” Ezeket a legkülönfélébb embereket mind Nagy Sanyi varázsolja a színpadra, az étterem személyzetével és saját családtagjaival együtt (közel 40 karaktert).

Ez nem „csupán” annyit jelent, hogy negyven hangon szólal meg, hanem ennyi embert jelenít meg minden színészi eszköztárat bevetve a nyolcvan perces előadásban. A karakterek ugyanis, nem csak néhány másodperces telefonbeszélgetésben elevenednek meg, hanem időről-időre visszatérnek. Az először lefestett jól különválasztható jellemzőknek adott szereplő esetén a darab végéig tűpontosan stimmelnie kell, a rendkívül éles váltásokban is. És így is történik, bravúros játékkal, hihetetlen átváltozásokkal Nagy Sanyi egymagában színpadra állít egy sokszereplős darabot. A hívások és beszélgetések mögött ott vannak az emberi történetek, sorsok és utak is. Egyik pillanatban a családi szál szépen, finoman megjelenített jelenetén hatódunk meg, a következőben pedig már egy asztalfoglaló hölgy vagy úr viselkedésén nevetünk.

Nagy Sanyi zseniális, elképesztő, csodálatos, egy másik darabból idézve: „szupcsinger” és „megafoszfát fantörpikus”.  Talán elfogult vagyok, bár a nézőtéri állótaps szerint, talán mégsem.

Rendkívül szórakoztató az előadás, ugyanakkor ámulatba ejtő a mögötte húzódó munka. Horgas Ádám (rendező) és Nagy Sanyi együttműködéséből eddig is nagyon jó dolgok kerekedtek, akár a Szomorú vasárnapra (Madách Színház) gondolunk, akár a nem rég a tévében is bemutatott Elfogyni az ölelésben – Ady Endre szerelmei (Madách Színház) film-szín-játékra, vagy a 39 lépcsőfokra (Játékszín), ahol Sanyi szintén több szerepet játszik színésztársaival. Nyilatkozatokból kiderül, hogy kölcsönösen tisztelik és nagyra becsülik egymást, ami szilárd alap ahhoz, hogy ilyen professzionális darab szülessen, és részesei lehessünk az igazi színházi csodának.

Fenti felsoroláson kívül, egy másfajta együttműködést is szeretnék megmutatni, ez a dal a vírus tombolásának csillapodásával is még mindig aktuális:

Szemenyei János – Horgas Ádám: Kis suttogás, az énekesek között Nagy Sanyi https://www.youtube.com/watch?v=ZFymlNy88zU

Nagy Sanyit 2005-ben ismertem meg egy balatoni musical fellépésen. Már az első dalánál felfigyeltem rá, majd szeptemberben „keresni kezdtem” a színházi előadásokat, amelyekben szerepel. Így kezdődött, aztán folytatódott az ADAGIO koncertekkel és megszámlálhatatlan nagyon jó élménnyel az évek során. Néhány művészbejárós és koncert utáni beszélgetés során a színész és énekes Nagy Sanyi mellett, az embert is megkedveltem. A színházi, koncert és egyéb fellépések mellett a mozivásznon (Magic Boys) és tévében is figyelemmel kísértem (Barátok közt, A mi kis falunk). Minden új sikerének örülök, így most a Teltház című előadásnak is szívből kívánok sok-sok nézőt, ezt minden színház kedvelőnek látnia kell!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_S%C3%A1ndor_(sz%C3%ADnm%C5%B1v%C3%A9sz,_1980)

Korábbi szerepei közül a kedvencem:

Nagy Sanyi 40. szülinapján, már 40 volt azoknak a színházi előadásoknak a száma, amelyekben láttam őt (előfordult, hogy valamiben többször is), ez a szám azóta csak növekedett, ezért nem tudok egyet kiemelni. De azért, hogy ne maradjon üresen ez a rész, felsorolok a kedvencek közül ötöt (nem sorrendben):

Szerelmes Shakespeare – Will Shakespeare

Sors bolondjai – Jay

Vámpírok bálja – Von Krolock

Én, József Attila – József Attila

Volt egyszer egy csapat – John (az első színházi előadás, amelyben láttam)

 

Legemlékezetesebbek között:

Broadway a Balatonon (Balatonlelle – az első találkozás)

a számos ADAGIO koncert-élményből is szinte lehetetlen kiragadni, ezért itt most azt említem meg, amelynek most van a 15 éves évfordulója: Adventi templomi koncert – Kecskemét, 2007.12.19. – hóesés, meghittség

Súgó Csiga díjátadó (Nagy Sanyi díjazott) egy Operaház fantomja (Raoul) előadás után

Találkozások műsor felvétele: https://www.youtube.com/watch?v=lZiXPYQrwzw

 

Ezzel a videóval kívánok minden Holnap Magazin olvasónak áldott, szép ünnepet!

Nagy Sanyi: Ady Endre – Karácsony

https://www.youtube.com/watch?v=D0V7TslPhjE

Fotó: Játékszín Facebook oldala (Teltház olvasópróba)

Középpontban a színészek cikksorozat:

Homonnay Zsolt – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79380/

Sándor Péter – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79481/

Nádasi Veronika (interjúval) – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79570/

Borbély Richárd – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79683/

Nagy Dániel Viktor – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79797/

Serbán Attila – https://holnapmagazin.hu/cikkek/79911/

Budapest, 2022. december 15.

Szalay Hajnalka

Szólj hozzá!