Ferenc Pápa

FERENC PÁPA

„A SZÍVEMBEN HORDOZLAK BENNETEKET”

Nagyon rosszul kezdődött az a nap. Egy gondatlanság következtében eltűnt a lakásból a kis piros keretes tükör, ami 37 évig volt az előszoba fogas falán, de már több, mint 50 éve a tulajdonomban. Én hajmosás után használtam, az uram ritkán borotválkozáskor. Számítottam rá, hogy egyszer eltűnik a segítőim jóvoltából, mint több más számomra kedves tárgy, de ez most lelkileg úgy érintett, mintha az uram emlékét dobták volna ki a szemeteskukába.
A televízióban egész nap a pápa látogatására lehetett számítani. Nem gondoltam arra, hogy mindig ezt fogom nézni. Református vagyok és bevallom, van, ami zavar a katolikus misék során. A sok drága holmi, miközben kinézve az ablakon a kidobott ételt keresik a hajléktalanok éhesen. És ha ránézek az értelmesnek tűnő férfi arcokra, számomra idegen döntés az, hogy csak a gonosz apukák alapíthatnak családot, akik kidobják vagy halára szurkálják a gyerekeiket. Régebben az uram kedvéért néztem a misék közvetítését, ma meg már csak az emlékéért. Aztán úgy adódott, hogy szólt Péter unokám, jönnek felszerelni a kamerát a lakásban. Olyan körülmények vannak most körülöttem, hogy jobb, ha nagyobb biztonságban lehetek. Így is történt, hozzákezdtek a szereléshez, ami hosszú órákig tartott. Segíteni már rég nem tudok ilyen járkálással teli dolgokban. Csendben ültem a fotelban és néztem a Ferenc pápának szánt, sűrű előadásokat. Béketűrő, fáradtságot nem mutató idős személy, akit nagy szeretettel fogadtak minden színhelyen, végre mosolyogni is láttam. Jó volt látni ennyi szeretetet az emberek között. Lassan el kezdett folydogálni a könny a szememből a meghatottságtól. Aztán megjelent a fiam is, hozta a szokásos finomságokat számomra, ami miatt mindig szégyenkezem. Hiába kérem, hogy magára gondoljon, nyugdíjas korára, mikor már nem várhat segítséget senkitől, hiányozni fog neki ez a sok pénz, amit most rám költ.
„Szívemben hordozlak benneteket,” mondta Ferenc pápa. Örültem, hogy ilyen megbízható segítő vigyáz rá, kicsit irigyeltem is tőle. A szervezés tökéletes volt, a műsorok kissé fárasztóan sokan következtek egymás után, de szórakoztatóak voltak. Ferenc pápa számára nehezek lehettek a bot segítségével tett lépések, így is, hogy egy magyar orvos által kifejlesztett kezelés következtében sikerült ezeket a lépéseket megtenni. Ennek a kis készüléknek az elődjével én már átéltem sok csodát, most arra gondoltam, ki kell próbálnom ezt a lágy lézer kezelést is. Ha csak egy kicsit is segíthet, akkor még nagyobb tisztelettel és köszönettel fogok gondolni Ferenc pápára, hogy az ő állapota felhívta erre a lehetőségre a figyelmemet.

Szólj hozzá!