Tunézia, augusztus 2/1.

Tunézia, augusztus 2/1.

Magyar ember biztosra megy, akkor repül ide, amikor az olvadt aszfaltba beleragad a gyerek lába és inni lehet a fagylaltot, de amúgy minden okés, palacsintáért kiköpi a homokot és elhagyja a tengert kis időre. Este az erkély előtt pálmák hajladoznak, telihold van és romantika, kár hogy a gyerek stand by üzemmódban alszik…
Hannibal épp az elefántjait sorakoztatja Róma irányába, Gibraltárnál kell majd áthajózniuk, mert a Tetuan-Ceuta kompjáratot még nem találták fel, egyébként is először Hamilkar jön, a Hannibal nevű gyerek még csak a lovasság főparancsnoka.
Közben a szemüvegem szára lehajlik a negyvenhárom fok melegtől, de van sör, amitől az élet elviselhető, csak kicsit naptej íze van mindennek.
Ilyenkor nem lehet normálisakat írni.
A PrimaSolról és a többi hotelről, már egy csomó beszámoló született, nem is nagyon értek hozzá, a szobacsere női dolog, én csak olyanokat tudok, hogy mit kell csinálni, ha az ember orrába masszívan beleáll egy homokdugó és összenő az orrszőrökkel, vagy ha megcsíp egy medúza.
Mindkét esetben a türelem a lényeg. Frissiben a dugó csak az összes szőrrel együtt jön ki, ami olyan, mintha belül epilálnának, ezért óvatos szürcsöléssel felszívsz annyi vizet, ami pont kell a dugónak és akkor lassan kiolvad magától.
Közben nem jó lefeküdni, mert az ágyba folyik a homoklé.
A medúza viszont értelmes élőlény, aki nem akar megcsípni, csak hozzád vágja a hullám, tök ártatlanul, még elugrani sincs ideje.
Nem is örül biztosan a dolognak. Azt mondják, azonnal le kell pisilni, ami a vízben nehéz, ha meg kijössz, biztosan nézni fognak közben, marad a paradicsom, amivel be lehet dörzsölni, csak magyarázd el az étteremben, hogy mi a helyzet. Lehet, hogy addigra elmúlik a csípés és van egy paradicsomod, jó lesz majd a grillcsirkéhez.
Ilyen dolgok történhetnek, van még fehér homok, kék ég és még kékebb tenger, lehet kagylót szedni és vízi játékozni, de ez nem fontos, mert üvegkalickás kocsiban, frissen sült fánkok érkeznek.
Kell a kalória, már két órája nem ettünk.
Erről a Hannibal dologról azért jó annyit tudni, hogy a papa, a nagy Barkasz Hamilkar, születésétől a Róma elleni harcra nevelte fiát, aki tényleg eljutott Róma kapujáig, végig gyalogolva a mai spanyol és francia földeken, átkelve az Alpokon, elefántostól.
Igaz, hogy a talán ötven állatból kettő ért le az olasz síkságra és hosszútávon mégiscsak Róma győzött, de a katonai szakkönyvek több
csatáját még ma is tanítják. Mindez, kr.e.a második században.
A sikeresen elpusztított Karthagó, cserébe egy szép amfiteátrumot kapott a rómaiaktól, hogy örüljenek.
– A közelmúltba visszanézve, Európában is található néhány hasonló ajándék…
– Volna még a heti, pénteki piac, ami tömör izgalom és szelíd erőszak, a matyó baba kivételével minden kapható, de a részleteket majd máskor, – a tengerre vágyóknak van kalózhajó és vízben vontatott gumibanán, a légbe törőknek vontatásos ernyős repülés és fán terem a datolya, banán, stb. Énekel a müezzin, sertés nincs, mert muszlimok, a tevék inkább turisztikai célokra, áruszállításra ott a Toyota. Sárga taxikat lehet a porta előtt szerezni, egész korrekt áron, van benne rádió, sofőr és telefon,ez a három egyszerre szól, a sofőr jobbkeze telefonál és vezet, a bal az ablakon kilógatva, ezzel lökdösi el a túl közel jött motorosokat. Nem tudom mivel csinálja, de közben dudál is. Célunk, a sokat ígérő pénteki piac, de egy nap pihenést és külön jegyzetet igényel.
– A hotelben örökmozgó energiadús gyerekek vannak, mostanában pókemberből, gumicsirkéből és okostelefonból összerakva, palacsintával vagy, fagylalttal működnek, vízben is tölthetők, szemmel nem követhetően ugranak és csúsznak. Esténként gyerekbarát diszkó van nekik.
Ebből következnek aztán a napon megszikkadt szülők lamourmentes éjszakái, mert az ugráló gyerekkeverék szemmel tartása egész embert kíván, tizennyolc pluszosoknak a késő éjszaka marad, a harmadik adag vacsora után, plusz bilagittal.
Hannibal időközben belefárad a politikába és ha jól emlékszem, hatvanhét évesen mérget iszik, még mindig kétszer annyit élve, mint apja, de hírnevén nem fog az idő. Karthagó dicsőségéből inkább csak a romok és a római kor emlékei maradtak, a nagyoknak példakép és hivatkozási alap, a kicsiknek helyi fügepálinka és fapados repülés. – vagy még az sem.
– Nem is tudom, ha nem lenne ilyen meleg és kevesebbet tengereznék, lehet, írhattam volna, normálisat is.
De talán, majd otthon.

Szólj hozzá!