MEGHÍVÓ: Könyvbemutató: Kothenc Mária: A Carex

MEGHÍVÓ
A Carex c. regényem bemutatójára.
A könyvbemutató a Tatabánya Megyei Jogú Város József Attila Megyei és Városi Könyvtárában

(2800 Tatabánya, Fő tér 2.), a nagyteremben.

2023. október 3-án 17 órakor kezdődik.

Örülnék, ha megtisztelnél jelenléteddel.

Kothenc Mária

A könyv és az E-kötet is megrendelhető a Holnap Magazin webáruházában!

Amikor azt halljuk, hogy fantasy történet, furcsa idegen lényekre, mesebeli szörnyekre gondolunk, hihetetlennek tűnő varázslatos helyekre, amelyek saját világunktól szinte mindenben eltérnek. Elsőre! De mi van akkor, ha rábukkanunk egy olyan regényre, ami annyira emberközeli, hogy játszódhatna akár itt a Földön is. Játszódhatna, hiszen benne van minden, ami minket körülvesz. Az intrika, cselszövés, fájdalom, gyűlölet, gyilkosság, vér, arcoskodás ugyanúgy, mint a mosoly, szeretet, empátia, gondoskodás, humor, béke és természetesen a szerelem is! Jól összegyúrva, olyan karakterekkel, amelyek mindegyikével azonosulni tudunk. Néha még a negatív figurákkal is, akikről időnként kiderül, hogy csak sodródtak az eseményekkel, téves információk alapján ítélkeztek, meggondolatlanul viselkedtek, vagy csak rosszul ismertek meg helyzeteket, elhamarkodottan döntöttek, csak önmagukra gondoltak, úgy, mint ahogyan itt magunk körül is sokan.
Hogy mi a különbség mégis a mi valóságunk és a Carex világa között? Nos, az, hogy ott az emberség, empátia, szeretet, gondoskodás és az értelem győzedelmeskedik a rossz, a gonosz és negatív figurák felett és a hullámzó érzelmekkel teli kalandok sora a kötet végére kisimulni látszik, reményt adva nekünk is, hogy talán egyszer a mi világunk is ilyen lesz. Talán! Mondom így, mert jelenleg nem ezt látjuk közvetlen közelünkben sem mindig, nagyobb léptékű távlatoknál pedig még elkeserítőbb a helyzet.
Akkor ez egy társadalomkritikát is tartalmazó kötet? – kérhezhetnénk. Nem… pontosabban szándékosan nem, de egy kicsit mégis, ami nem hibája a könyvnek, hanem ezáltal még közelebb hozza hozzánk olvasókhoz egy olyan civilizáció képét, ahol van megoldás a helyzetekre, eseményekre, ahol a higgadt és értelmes gondolkodásnak és igen, néha-néha a varázslatnak is helye van.
Na de mi is az, amit varázslatnak nevezünk? Furcsa lények, akik emberfeletti képességgel rendelkeznek? Nem! Ebben a kötetben biztosan nem. Hús-vér emberek, mint mi, akik figyelemmel fordulnak mások felé és tanulnak, tanítanak, éreznek, adnak! Szeretetet, figyelmet, pozitív gondolatokat, energiát, mindazt, ami az életet igazán ÉLETTÉ teszi, csupa nagybetűvel!
Mielőtt bárki ez alapján azt gondolná, hogy Kothenc Mária: A Carex c. regénye romantikus leányregényszerű fantasy, ki kell, hogy ábrándítsam, de igen, tartalmaz romantikus elemeket, mint néhány bekezdéssel előbb is írtam, mert enélkül nincsen létezés és értelme sem a napjainknak.
A történet a fantázia szüleménye, olyan területeken, olyan egymástól különböző világokban játszódik, amelyek eltérnek egymástól, mégsem létezhetnek egymás nélkül és mindegyiket olyan szereplők lakják, mint mi. Ha úgy tetszik, mondhatjuk őket embereknek, mert azok. Nincsenek benne sárkányok, manók, trollok, furcsa kinézetű szerzetek, mégis lebilincselően izgalmas és megírt történet. Ha belekezd az olvasó, egy kicsit külső szemlélőként nézheti saját világunkat is, a Carex szemével!
Remélem nagyon sok olvasóhoz eljut ez a regény, mert hiánypótló az üzenete. Hogy mi az üzenet? Vedd kézbe, helyezkedj el kényelmesen és olvasd! Merülj el egy hihetetlenül kalandos, fordulatokkal teli középkori hangulatú történet világában!

Bakos József

Szólj hozzá!