Jó emberek a nagyvilágban! 2. rész: Tisztaságot a világnak!

Tisztaságot a világnak!

Mielőtt bárki a címről azt gondolná, hogy a most következő írás kapcsolódik a politikához, megnyugtatom, egyáltalán nem erről lesz szó, bár ott is és a világ más területein is szükség lenne egy kis tisztaságra.

Miről is szól cikksorozatunk második írása?

Rólunk! Mindenkiről, mert bármelyikünk érintett lehet. Ha nem most, lehet, hogy később igen.

Fiatalon, erőnk teljében sok mindenre nem gondolunk, boldogan futunk, dolgozunk, szórakozunk, szabadon élünk, megállíthatatlanul mozgunk és szinte azt kiáltjuk: „Ide nekem az oroszlánt is!”

Aztán telnek az évtizedek és lassul a mozgásunk, kopnak az ízületek, ha nincs szerencsénk az egészség is gyengül és már nem az lesz a fontos, hogy minél több helyre eljussunk, pörögjünk és lássuk a világot, hanem az, hogy egyáltalán talpon tudjunk maradni és ellátni a napi teendőket.

Sokan viszont sajnos már ezt is nehezen, vagy egyáltalán nem tudják megtenni. Fáradtan, csendesen, négy fal között élő idős emberek várják nap mint nap remegve a ritkán látogató családtagokat és reménykednek a segítségben. Vagy éppen teljesen magányosan élve, segítség nélkül próbálnak boldogulni.

A mindennapok mély nyomot hagynak a lélekben és a körülöttünk lévő lakás tárgyain is, egyszóval gyűlik a mosatlan edény, a por, a rozsda és apránként a barátságos otthonból káosz és félelmetes, koszos barlang is válhat. És mielőtt bárki megszólná ezeket az embereket, NEM trehányság miatt!

Mi a megoldás? Tesz valamit a családsegítő szolgálat vagy más intézmények? Jó esetben próbál, de sokszor senki, semmit.

És itt jön képbe Benke Gábor. Egy szimpatikus, fiatal vállalkozó, aki takarító céget hozott létre.

Szembesült azzal, hogy magára hagyott, idős emberek hogyan élnek, amikor egy szomszédnak segített a lakásában. Nem fogadott el pénzt tőle!

Gondolt egyet és saját pénzén, és most már a cége bevételét használva ingyen segíteni kezdett olyan családoknak, magányos embereknek, akik már képtelenek saját magukat ellátni, lakásukat rendbe tenni és tisztességes, nyugodt körülmények között élni.

(Interjú Benke Gáborral és Video 1.):

https://www.facebook.com/watch/?v=920350849730743

Szociális jellegű nagytakarítás – kicsit még furcsa fogalom, de már létezik!

Magánemberek és már egy-egy ébredező önkormányzat is kéri a segítségüket és jönnek, nem rettenve meg semmilyen rossz körülménytől. Mert ahogyan a videókból is kiderül találkoznak kemény helyzetekkel is.

(Interjú Benke Gáborral és Video 2.):

https://www.facebook.com/dw.magyar/videos/360685006879343

A sok-sok órai munkájuk után az idős, vagy mozgásukban korlátozott emberek jó illatú, tiszta lakásban pihenhetnek, hajthatják álomra a fejüket, újra átélve azt az élményt, ami számunkra egyszerű és hétköznapi, számukra ünnep: Tiszta lakásban élni.

Igen, egy társadalom így is működhet, bár sajnos nem ezt látjuk nap mint nap.

Sokat hallunk arról, hogy egymás mellett élő emberek sem segítenek egymásnak.

Benke Gábor és csapata a Takarító kommandó, jó példát mutat arra, hogyan lehet emberként élni, embereken segíteni és közben, ha csak egy kis időre is, de a magány perceit is elsöpörve, figyelmet, boldog perceket szerezni azok számára, akiknek ebből sajnos már kevés jut!

Sok ilyen emberre lenne szükség és akkor talán minden lakás tiszta lehetne és talán a fejekben, a társadalom sötétségében is helyére kerülnének a dolgok.

Vagy ez csak álom? Remélem nem!

Bakos József

“Jó emberek a nagyvilágban! 2. rész: Tisztaságot a világnak!” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Kedves József, szívszorulós örömmel olvastam, olyan a jó, mint a tenger makacs hullámai, részt kéne vállalnom, de mire erre rájöttem, elfogyt az energie .. :-))

 2. Kedves József!

  Köszönöm ezt a szép történetet. Ha mindenki megtenné a saját környezetében azt a néhány apró figyelmességet, segítő kezet, amit lát, hogy szükséges, és nem várná másra, akkor már szebb lenne a világ. Erre érdemes buzdítani egymást. Amit látunk a környezetünkben és segíthetnénk, de elmegyünk mellette az már a mi felelősségünk. Ez a Holnap Magazin is ilyen pozitív példa, hiszen itt megoszthatják egymással és a látogatókkal az emberek a gondolataikat, érzéseiket irodalmi formába öntve, ezzel feltölthetjük egymást. Örülhetünk egymás eredményeinek és mindannak ami a másikból fakad. Köszönöm ezért kedves József a munkáját és jó egészséget és további sok szépet kívánok a munkájában és a magánéletében egyaránt!
  Üdv.

  Ildikó

 3. Kedves Hedvig és Magdi!
  Köszönöm, hogy olvastátok.
  Bízom benne, hogy sok embernek tudnak segíteni.
  Sajnos a média csak a rossz hírekről ad országos tájékoztatást.
  Ők is megérdemelnék, hogy sokkal szélesebb körben ismerjék meg őket.
  József

 4. Kedves Józsi!

  Nagyon jó olvasni, hallani ilyen kezdeményezésről ebben az eldurvult világban.
  Szeretettel gratulálok,
  Magdi

 5. Kedves József! Nagyon szép történet. Nagyon remélem, találnak támogatót, hogy ez a csodálatos kezdeményezés tovább élhessen. Gratulálok Hedvig

Szólj hozzá!