Kontra Éva kiállítása Érden

Kontra Éva kiállítása Érden

Érden a Szociális Gondozó Központ közösségi termében Szűcs Gábor Érd Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg a 32. kiállítást. Bagonyi Éva majd felkonferálta a szavalókat az Érdi Bolyai János Általános Iskola diákja Neubauer-Horváth Antal az Altató című költeményt szavalta el József Attilától, őt követték az Érdligeti Általános Iskola diákjai Juhos Richárd aki Varró Dániel: Maszat dal című versével majd Kolompár Kevin Joel , Kányádi Sándor: Április hónapja és végül Kolompár Gyula Lajos , József Attila: József Attila című versét mondta el. A pódium beszélgetésen Kiss Sándor kérdéseire válaszolt Kontra Éva, akiről megtudtuk, hogy már az iskolában felfigyeltek rajz tehetségére. Budapesten a Bartók Béla úti iskolába járt, majd nőifodrásznak tanult, ahol ugyancsak szükség volt a rajz tudására is. Valójában nyugdíjas korában kezdet el festeni erről így vallott : „Úgy mondják, nincsenek véletlenek. Én megtapasztaltam. 2000-ben már 60 évesen kezdtem ismerkedni a festészettel. A XI. Kerületben Újbuda újságban találtam rá a hirdetésre, melyben festőtanfolyamot hirdettek. Kérdésemre, hogy az idősebb korosztályból is jöhetnek-e?
A válasz: Szeretettel várjuk. Elmentem a megadott időben Kelenvölgybe. Azt hiszem “enyvezett” székre ültettek, mert ott ragadtam. Kevés rajzolás, szén és pasztell munkák után Barlai művész úr megengedte, hogy festhetek.
Szeretettel, türelemmel, de kevés idővel heti 2 órában próbálkoztam. Idővel jöttek a kiállítások és ezek ösztönzőek voltak rám. Majd megtudtam, hogy az Önkormányzat segítségével Tabajdon alkotó tábor működik. Örömmel jelentkeztem. Hálás vagyok, hogy részt vehettem. Festhettünk, agyagozhattunk. Jó társaságban jó tanárokkal tölthettük el az időt.
Sok kiállításon vettem részt csoportosan. Őrmezei közösségiház, Budapesti művelődésiház, Óbudai Kiskorona galéria, Proféta galéria.
Egyéni kiállításaim: Gazdagréti közösségiház, Bicskei közösségiház, Herceghalom, Albertfalvai közösségiház, Mészáros László képzőművészeti kör. A kiállított festményei mellett az agyagból készült alkotásait is bemutatta a jelenlévőknek. Nagyon büszke unokájára Petikére, aki nagyon szeret rajzolni, reméli, hogy a művészet iránti szeretetét tovább viszi unokája. A kiállításon részt vevők számtalan kérdést tettek fel számára, melyekre örömmel válaszol. Ez a jó hangulatú kiállítás megnyitó minden résztvevőben még jó ideig megmarad és mindig örömmel emlékeznek rá, és Garai János fotói pedig évek múlva is felfogják eleveníteni Kontra Éva élményekben gazdag kiállítás megnyitóját.

Kiss Sándor

Szólj hozzá!