Vizkeleti Erzsébet Nagy utazás 2. rész – Arlington különleges helyei

 Vizkeleti Erzsébet

Nagy utazás 2. rész – Arlington különleges helyei

      Tetszett ebben a megyében, ami inkább városnak felel meg, hogy a sokemeletes háztömböket széles utak, virágokkal beültetett zöld részek és különböző, érdekes köztéri szobrok teszik változatosabbá, emberibbé. Az is érdekes volt számomra, hogy a könyvesboltokban lehet órákig olvasgatni, megpihenni, ücsörögni, nézegetni, még akkor is, ha nem vásárolunk semmit. Én azonban kerestem ajándékba képregényeket és találkoztam egy hölggyel, akivel tudtam franciául beszélni egy keveset. Elmondta, hogy utazik haza Párizsba rokonokhoz és ő is ajándéktárgyakat keresgél. Jól jön mindenhol a nyelvtudás! És máshol is úgy gondolnak az emberek az otthon lévő szeretteikre, mint például én is, kedves kis meglepetéseket keresünk nekik. A barátnőm sógornője elvitt bennünket egy bevásárlóközpontba, ahol szintén vettünk néhány apróságot. Mindenféle márkájú és minőségi áruk halmaza kínálta magát megvételre. A bevásárlóközpontok olyanok, mint nálunk, csak nagyobbak és számomra többféle, ismeretlen márkanév is előfordult. Kisebb boltokba is bementünk szétnézni, és csodák csodájára láttunk egy Magyarországról, Budapestről származó mérleget, amelyet már csak az áruk tárolására használták. Ezek után ismerkedjünk meg Arlington különleges helyeivel!

Iwo Jima emlékmű:

2007-ben avatták fel. A tengerészgyalogosoknak állít emléket, akik az életüket adták a hazáért. Félix de Weldon szobra, aki az AP (Associated Press) legendás, Pulitzer-díjas fotósa, Joe Rosenthal fotója alapján készítette. Öt tengerészgyalogos és egy tiszt az Iwo Jima-i csatában felemeli a zászlót. Az Iwo Jima elfoglalása 1945-ben siettette a háború befejezését. Sok turista látogat el ide megnézni az emlékművet, július 4-én katonai parádéban lehet gyönyörködni. Tetszett, hogy az iskolás gyerekeket is elhozzák ide buszokkal és ily módon jobban felkeltik az érdeklődésüket a történelem, a múltbeli események iránt. Vendéglátóink lakásához közel található, mintegy támpontnak szolgált a tájékozódásban. Nekünk is sokat segített a hazataláláshoz. Egyszer azonban mégis eltévedtünk. Több járókelőt is megkérdeztünk, de sokaknak fogalma sem volt, merre lehet a mi utcánk. A telefont nem tudtuk használni, csak este a lakásban a wifi segítségével. Már kezdett sötétedni és elég félelmetes felhők is gyülekeztek az égen. Azután egy fiatal, kutyát sétáltató hölgyhöz fordultunk segítségért. A kutya ugyan morgolódott kissé, lehet, azért, mert jóval többet kellett neki sétálni, mint szokott. Hazáig kísértek bennünket. És ez nekünk nagyon jól esett.

     Gravelly Point:

Ez egy terület a nemzeti Park Szolgálaton, a George Washington Park Way-en belül, a Ronald Reagan Nemzeti Washington Repülőtértől északra. Arlingtont egyrészt a Potomac folyó köti össze Washington DC-vel. Amikor felszállnak a gépek, olyan mintha a hátunk mögül zúgnának fel, annyira közel kerülnek az emberekhez. Úgy láttam, még nincs teljesen kialakítva ez az óriási tér, amely kitűnő közösségi és szabadidő park lesz majd a piknikezni szerető emberek, családok számára. Vendéglátóink 15. emeleti lakásának erkélyéről szinte 10 percenként lehet hallani és látni a fejünk fölött elzúgó gépeket. Este különösen szép látvány a kivilágított város, távolban Washington DC nevezetes emlékműveivel és a repülőgépek esti fénye is elkápráztatja az embert.

     Pentagon épülete és az emlékmű:

A filmekből is jól ismert, ötszögű épület az Amerikai Védelmi Minisztérium székhelye. 14 ha területen fekszik. A világ egyik legnagyobb irodaháza. Itt található a szabadtéri emlékmű az épületben áldozatként elhunyt 184 embernek és az American Airlaines 77-es járaton utazóknak, akik szintén a 2001. szeptember 11-ei merénylet áldozataivá váltak. A legfiatalabb áldozat 3 éves, a legidősebb 71 éves volt. A padok repülőgép szárnyira emlékeztetnek, a padok alatt víz folyik, az áldozatok nevei ki vannak írva és meg vannak világítva. (A lenti kép az emlékmű egy részét mutatja.) Nagy a biztonsági védekezés, az épületbe nem lehet bemenni, minden oldalról magas kerítés veszi körbe. A padokon ülve gondolatban megadtam a tiszteletet az ártatlan áldozatoknak és nagyon is megértem, miért történik ez a nagyfokú védekezés. Csak azt sajnálom, hogy ehhez annyi embernek meg kellett halnia!

     Air Force Emlékmű:

Az Egyesült Államok légierejének emlékműve Arlingtonban, a Pentagon és az arlingtoni katonai temető közelében. Az ég felé törő karcsú és magas ívek már a Pentagonból láthatóak. A monumentális emlékmű bizonyára a légierő hatalmasságát, erősségét szimbolizálja. Az egyszerű ember eltörpül mellettük.

Arlingtoni Katonai Temető:

Az egyik kedvenc helyem lett ez az évszázadokon át szépen kialakított sírkert. (A fenti képen látható egy kis részlet a sírkertből, Lee tábornok emlékházával.) Normandia partján láttam ehhez hasonló temetőt, amelynek területét a francia állam a normandiai partraszállásban meghalt amerikai katonák emlékére az amerikai államnak adományozta. Ez a sírkert az Arlington-i dombon Mary Ann Randolph Custis (G. Washington fogadott unokája) és férje, a polgárháború déliek főparancsnoka, Robert Lee (katonatiszt, hadmérnök, egyetemi rektor) tábornok elkobzott birtokán létesült az amerikai polgárháború éveiben. Többször megrongálódott, de mindig felújították, növelték területét, újabb emlékművek kerültek ide. Több mint 400.000 ember, elsősorban amerikai fegyveres erők tagjai nyugszanak a földjében. Területe: 259 ha. Több mint 400 katona kiérdemelte a Medal of Honor érmet. Nagyjából középen helyezkedik el az amfiteátrum. Tőle nem messze nyugszik Számwald Gyula és Asbóth Sándor, két magyar származású katona, de Meri Sándor sírját is láttuk. Barátnőm korábban kutatást végzett az ebben a temetőben nyugvó magyar származású katonákról és elmondása szerint többen is itt találtak örök nyugalomra. A domboldalon található Lee tábornok emlékháza. A ház korhűen van berendezve, meg lehet csodálni az ismert tábornok dolgozószobáját és a többi helyiséget is. Az emlékház előtti téren látható az ismeretlen katona sírja, amely jelképe lett minden háborúban meghalt, névtelenül eltűnt hősnek. Az ismeretlen katona sírjánál fél óránként történik az őrségváltás. Az őrségváltást a harangtoronyban megszólaló zene előzi meg. A rengeteg összegyűlt ember, turisták és hozzátartozók vagy érintettek, az ünnepélyes szertartás és zene mindenki szívét megtölti az emlékezés magasztos érzésével. Az enyémet is.

 

Szólj hozzá!