Mónos Jenő festőművész kiállítása

Székesfehérvári Evangélikus Gyülekezeti Ház
Mónos Jenő festőművész kiállítása

A székesfehérvári Szekfű Gyula utcai Evangélikus Gyülekezeti Házban a hét végén megnyílt Mónos Jenő festőművész kiállítása.
Bencze András evangélikus lelkész köszöntötte az egybegyűlt művészetbarátokat és bemutatta Mónos Jenő festőművészt, aki Várpalotán él és alkot. Elmondta, hogy örömmel adott helyet a művész tárlatának, amely egy hónapig látható a közösségi házban.
Faragó Péter gitár művész kellemes muzsikával nyitotta meg a programot és zenélt még a későbbiek során is.
Sipos Mari költő, író, az Ősfehérvár Alkotóközösség (ŐsfAlköz) vezetője, az országos Cserhát Művész Társaság elnökségi tagja, a Délibáb irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztő-helyettese nagy szeretettel üdvözölte a megjelenteket, majd felolvasta a Mónos Jenő festői munkásságát bemutató írását, amely az Ősfehérvár Alkotóközösség színes Jubileumi Emlékalbumában is helyet kapott:
– Több mint negyven éve fest, abból tizenegy évet a festői Izlandon élt. Alkotásain érezhető az izlandi táj hideg, jeges világa, ahol a színek, a formák, a témaválasztás visszaadja az emlékezés képeit, a természethez való ragaszkodást. Alkotásain, falra festett freskóin felfedezhetjük a világ csodáit, de az emberközpontú valóságot, az érzelmeket, az érzéseket, vagy a világról alkotott véleményét is. Mónos Jenő szürrelalista festő, vannak meghökkentő alkotásai is. Nem véletlen és meglepő, hogy a festőművész példaképe Salvador Dali.
– Mónos Jenő készítette el az székesfehérvári Árpád Fürdő mozaik falára azt a remekművet, amely kellemesebbé teszi a fürdőzők kikapcsolódását.
– Tagja az Ősfehérvár Alkotóközösségnek az országos Cserhát Művész Társaságnak, ahol a beadott pályázataira, alkotásaira számos díjat és elismerést kapott.
– Az országban már számos helyen volt kiállítása, Budapesttől Győrig, és természetesen több alkalommal Székesfehérváron is.
Mónos Jenő az ŐsfAl-Cserhát festőművésze ezután beszélt a fiatalkori grafikáiról, a golyóstollal készített munkáiról, és arról, hogy milyen tanulási szakaszokkal érte azt a célt, amelyet olajfestményein megcsodálhatunk. Szólt izlandi élményiről, ottani munkájáról.
Az ünnepi program fehér asztal mellett, frissítő italok, édes-sós finomságok fogyasztásával, baráti beszélgetéssel zárult.

Csató József

Szólj hozzá!