Lehóczki Fanni kiállítása Érden

Lehóczki Fanni kiállítása Érden

Szűcs Gábor Érd Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg Lehóczki Fanni kiállítását. Bagonyi Éva a Szociális Gondozó Központ munkatársa és a kiállítás megnyitó műsorvezetője az alpolgármester megnyitó beszéde után Burikné Etlinger Annát kérte fel, hogy adja elő fuvola szólóját. A jelenlévő közönség nagy tapssal köszönte meg.
Az Érdligeti Általános Iskola diákjai szavaltak, Juhos Richárd, Jánosi György: Utóirat című versét, Kókai Benjámin, Csuka Zoltán: Délutáni álom, Kovács Nikolász, Geszthelyi László: El-felrepült, az Érd Batthyány Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium diákjai következtek Nagy Szebasztián, Jehoda János: Érdi lakótelep című versét Nagy Vivien, Petra, Harmat Béla: Ikarosz cinkosa és végül az Érdi Bolyai János Általános Iskola tanulója Neubauer-Horváth Antal, Büki Attila: Akkora volt című versét mondta el.
A pódium beszélgetést Lehóczki Fanni alkotóval Kiss Sándor vezette le. A beszélgetés elején elhangzott, hogy az előadott versek Érden élt, vagy ma is Érden élő költők művei. Születésének 190. évfordulója lesz július 10-én Csermelyi Sándor költőnek, ugyanis Csermelyi Sándor költő Érden született 1834. július 10.-én, és szülőháza a Felső utca és a Katalin utca sarkan állt a ma 19-21 számú házak helyén.
A jelenlévő alkotónak Lehóczki Fanninak pedig július elsején volt a születésnapja, előtte van a jövő, és a kezdeti sikerek mutatják, hogy jó úton halad, indította el a beszélgetést Kiss Sándor. Lehóczki Fannitól megtudtuk, hogy 23 éves, 11 éve él Érden a családjával. Érden a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban érettségizett.” Már óvodában is szívesen foglalkoztam kézműves tevékenységekkel, rajzpályázatokon, rajzversenyeken vettem részt. Az iskolában is jártam rajzszakkörre, szívesen készítettem képeket iskolai helyi programokra is.
A festés 5-6 éve része komolyabban az életemnek. Eleinte csak papírra festegettem. Később a
nagypapám kedves régi barátjától, aki tudta mi a hobbim egy festőkészletet kaptam ajándékba. A készlet állványt és vásznat is tartalmazott. Akkor határoztam el, hogy a testvérem születésnapjára elkészítem az első vászonképemet, amely egy csikót ábrázolt. A kép nagy tetszést aratott a család és a barátok körében.
Ezután folyamatosan bővítettem a készletet festékekkel, ecsetekkel, különböző méretű, formájú és színű vásznakkal. Az érettségit követően Ausztriában végeztem főiskolai tanulmányaimat. Sajnos ekkor kezdődött a COVID hosszú időszaka is, ami nagyon megnehezítette a hazautazást, a hallgatótársakkal való találkozást is, ezért sok időt töltöttem egyedül. A tanulás és a munka mellett a festés jó lehetőségnek bizonyult a hasznos időtöltésre és kikapcsolódásra. Műveim nagy része ebben az időszakban készült.
Készítettem esküvői ajándékba képet, mely a pár szülőfaluját ábrázolta a központjában azzal a templommal, ahol a ceremóniát tartották. A kép készítése előtt bejártam a környéket, fotókat készítettem, megfigyeltem a fényviszonyokat. Az ő tetszésük visszaigazolás volt számomra, és megerősített abban, hogy érdemes ezzel foglalkoznom. Ők egy hotel üzemeltetői voltak, akik a képet a szálloda recepcióján el is helyezték és a hotel közösségi oldalán is posztolták közös fotónkat. Ezt követően egy salzburgi amatőr festő kiállítására is bejutott egy a környékről készült tájképem.
A főiskolai tanulmányaim befejezése után Stájerországban helyezkedtem el dolgozni, ahol újabb pozitív megerősítésekkel gazdagodtam. Egyre jobban megismerkedtem a vezetőséggel, munkatársakkal és a vendégekkel, így megtudták, hogy szabadidőmben festek. Néhány elkészült képemet megnézték, és meg is vették. Ezután kaptam néhány felkérést egyéni elképzelések megvalósítására. Az ezek kapcsán készült képekkel mindenki elégedett volt és számomra is örömet okozott a kihívások sikeres teljesítése.
Az Ausztriában töltött évek alatt egy véletlen találkozás újabb visszaigazolást adott számomra. Egy osztrák festőnővel találkoztam, aki festőkurzusokat tartott, megismerkedésünk után lehetőséget kínált egy egész napos kurzus részvételére. Örömmel vettem részt ezen a foglalkozáson. Felemelő élmény volt olyan emberekkel találkozni és beszélgetni, akik ezzel a tevékenységgel foglalkoznak, meghallgatni a tanácsaikat, véleményüket, elismeréseiket és biztatásukat.
Jelenleg itthon élek és dolgozom, de a munka miatt most kicsit kevesebb időm jut a festésre. Sok terv és ötlet van a fejemben, ami megvalósításra vár. Számomra a festés teljeskikapcsolódást jelent, hosszú órákat, egész napot eltudok tölteni ezzel a tevékenységgel. Célom, hogy többnyire vidám, színes képeket készítsek, mertezek számomra is örömet okoznak. Az interneten olyan csoportok tagja vagyok, amelyek a festéssel foglalkoznak, szeretem megnézni más amatőr festők képeit is. Ötleteimet alapvetően az engem körülvevő természetből, megélt érzéseimből, hangulataimból merítem.”
Lehóczki Fanninak ez volt az első egyéni kiállítása, de biztos vagyok benne ezt még számtalan fogja követni, hiszen egy nagyon fiatal, tehetséges alkotóról van szó.

Feketegyarmati Sándor

Szólj hozzá!