„ Nem csak a húsz éveseké a világ” Felsővárosi Nyugdíjas Klub Kirándulás, múzeumlátogatás Balatonszárszón

„ Nem csak a húsz éveseké a világ” Felsővárosi Nyugdíjas Klub
Kirándulás, múzeumlátogatás Balatonszárszón

Az immár több mint 25 esztendeje a székesfehérvári Felsővárosi Közösségi Házban jól működő „Nem csak a húsz éveseké a világ” Nyugdíjas Klub tagsága rendszeresen szervez kirándulásokat az ország különböző nevezettségeinek a meglátogatására.
Legutóbb Csató József és Török Józsefné szervezésében Balatonszárszóra, a déli parton található nagyközségbe kirándultak.
A csoport megismerkedett a nagyközség nevezetességeivel. Felkeresték a József Attila Emlékmúzeumot is. Az egykori Magda-panzióban töltötte utolsó napjait koszorús költőnk, József Attila. 1937. december 3-án innen indult el utolsó útjára, ahonnan sajnos nem tért vissza .A korabeli dokumentumok alapján a Szép Szó Szerkesztősége a panzióban tartotta kihelyezett ülését. Elfogyott a bor és József Attila felajánlotta, hogy hoz újabb üveggel a szomszédos Móring borozóból, ami a vasút túloldalán volt található. Éppen egy tehervonat vesztegelt a vasútállomáson. József Attila nem akart várni, ezért vagon alatt át akart bújni, így eljutni a borozóba, (gyermekkorában a ferencvárosi pályaudvaron rendszeresen átbujkálta a vagonok alatt!) Szerencsétlenségére éppen zöld szemafort kapott a szerelvény és elindult, halálra gázolva a költőt. Mivel előtt többször is öngyilkosságot kísérelt meg Budapesten, ezért a halottkém a halál okául öngyilkosságot írt be a halotti anyakönyvi kivonatába.
Többek véleménye szerint azonban egy tragikus baleset történt.
Szalai Zsolt középiskolai történelem-latin szakos tanár, a múzeum vezetője tartott érdekes tárlatvezetést a nemrég európai uniós támogatással felújított múzeumban.
A csoport a Balaton partján megtekintette a költő emlékművét is, egy vasúti sínre állított nagy vonatkereket, az emlékművön a költő verssorai olvashatók.
Gyarmati László balatonszárszói születésű újságíró, író uniós támogatással elkészíttette a versutca tábláit, amelyen versidézetek láthatók nagy magyar költőinktől.
Végig járták a versutcát is.
A költő bronzszobra sokáig a vasútállomás melletti parkban állt, néhány évvel ezelőtt áthelyezték az általános iskola melletti parkba.
Felkeresték a Petőfi Sándor utcai műemléktemetőt, ahol József Attila első sírhelye található. Mécsest gyújtva lerótták kegyeletüket a nagy költő emléke előtt!
A nagy melegben a Balaton parton hűsölhettek, majd a közeli cukrászdában megkóstolhatták a fagyi és sütemény különlegeségeket is. A Balaton parti üzletsoron pedig lángosozhattak.

Csató József
Fotó: Török Józsefné

 

 

Szólj hozzá!