Stefánia szelet és a védőnői szolgálat

Összes megtekintés: 164 

\'\'

Úgy kezdődött, hogy Stefánia belga királyi hercegnő beleszeretett a magyar földbirtokos, főrendiházi tag, osztrák-magyar diplomata Lónyay Elemér grófba az 1880-as években, de apja, a belga király és a bécsi udvar hosszú éveken át ellenezte a rangon aluli házasságot. 1900. február 22-én mégis összeházasodtak. A hercegnő cserében lemondott rangjáról és vagyonáról. Stefánia hercegnő ezután többnyire Lónyay Elemér herceg feleségeként Magyarországon élt. Kedvelte az országot és a magyar konyhát. Számos új ételkompozíciót talált ki, így született a Stefánia vagdalt (szelet) vagy másként töltött fasírtrolád is. Se szeri, se száma a „Stefánia módon”, vagyis főtt tojással töltött készítményeknek. „Stefánia vagdalt”, „Stefánia rizottó”, „Stefánia felfújt”, „Stefánia fészek”. Ezeknek a főételeknek a közös jellemzőjük, hogy főtt tojást tartalmaznak valamilyen formában. Eredeti Stefánia szelet marhahúsból készül, és angolszalonnával bélelt formában kell sütni.

És a folytatás: 1915. június 13-án Budapesten Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével megszületett az „Országos Stefánia Szövetség az Anyák és Csecsemők Védelmére”, és ezen belül a Védőnői Szolgálat. Heim Pál kezdeményezésére a gondozóképzést a Stefánia Szövetség indította el a Központi Védőnőképző Iskolában 1916-ban. „Mindig az volt a szándékom és vágyam, hogy szociális berendezkedések területén valamely művet alkossak, amely erős, egészséges nemzedék megteremtését szolgálja, a nép jólétét veszélyeztető egészségtelen, erkölcstelen állapotokat orvosolja, olyan intézményt, amely a családi élet jólétét erősíti, folyvást gyümölcsöket terem városokban, falvakban, a védelem minden jótéteményét a gondoskodást az anyákról és a csecsemőkről lehetővé teszi.”

Közben: 1888-ban Rudolf koronaherceg és Stefánia barátja, gróf Teleki Sámuel első európaiként fedezte fel Afrikában a Turkana- és Csev-Bahir-tavakat, melyeket a hercegi pár után Rudolf, illetve Stefánia névre keresztelt.

\'\'

Bige Szabolcs Csaba

“Stefánia szelet és a védőnői szolgálat” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Babu, drága! (f)
    Köszönöm az érdeklődő hozzászólásodat. 🙂
    Ezzel a kis cikkel, csak felvillantani akartam egy érdekes személyiség emlékét. És ráirányítani az érdeklődést. Látom sikerült! Izgalmas élete volt, amit meg is írt a memoárjában. Belga királyi hercegnőként született és bujdosóként halt meg.
    A Stefánia tort receptjét itt találod: https://www.nosalty.hu/recept/stefania-torta
    Szeretettel: Szabolcs B)

  2. Drága Szabolcs!:)
    Mindig valami új dolgot tanulok.Most nem a Stefánia fasírt rolád írok ,amit nagyon kívánok–hanem a tortáról, én sem hallottam.
    Meglehet hogy ettem ,ahogy kinéz de más név alatt!
    Valóban hasonlít a dobos tortához csak nincs rajta az a megszilárdult cukormáz,hanem kakaóval van meghintve.
    Fincsi lehet!:P
    Szeretettel gratulálok az ízes írásodhoz….Babu(l)

    U.I.
    Drága Szabolcs !
    Kíváncsiságból megnéztem a Lónyai Stefánia arcképét és akkor láttam ,hogy ő volt Rudolf trónörökös felesége !Hallatlan.
    Miért nem írtad ?Köszönöm ,hogy visszavittél idoben!
    Szeretettel…Babu. Nagy történelmi kvízjátékos vagyok!(l)

  3. Kedves Szabolcs!

    Olvasmányos írásod érdeklődéssel olvastam, de nem sikerűlt rájönnöm, hogy a torta hogy került a végére. Ezt is a hercegnő készítette el először?

    Szeretettel: Rita:]

Szólj hozzá!