Pál Ildikó első egyéni kiállítása

Érden a Szociális Gondozó Központ közösségi termében Szűcs Gábor Érd Megyei Jogú Város alpolgármestere a 17.művészeti kiállítást nyitotta meg 2023.január 5-én délután három órakor. A közösségi terem zsúfolásig megtelt. A megnyitó beszéd előtt Székely Edit fuvolaművész és Pál Anikó zongoraművész előadásában Gluck:Melódia című meditatív zenéjével hangolódhattak rá a jelenlévők az ünnepi megnyitóra.
Kissné Matkó Gabriella saját versét mondta el, melyet Pál Ildikó A Fény születése című festménye inspirált, gitárral kísérte Zimmerné Ádám Krisztina. Ezután Vivaldi: A tél Gyönyörű dallama következett.
Somfai István a Poly Art Alapítvány elnöke kérdéseire válaszolva a közönség megtudhatott néhány részletet Pál Ildikó a MÁV Szimfonikus Zenekarban harsonán játszó művészi pályafutásáról és útját a selyemfestészethez. A világot járt zenész a következőket vallotta magáról:” Hivatásom a zene, ugyanakkor minden más művészeti ág is közel áll hozzám. Mindent szeretek, ami szépséget, kedvességet, örömet visz az emberek életébe. Gyermekkorom óta mindig volt valami kézműveskedés a mindennapjaimban. Többek között az üvegfestést próbáltam már előzőleg. Az is gyönyörű, hisz nagyon hasonlít a katedrálisok bámulatos üvegablakaira, amiket szintén mindig megcsodálok. A selyemfestészet iránti vágyat Bozó Liza csodálatos képei keltették fel bennem lassan húsz évvel ezelőtt, de 10 év kellett hozzá hogy egy kedves kolléganőm révén e vágy beteljesedhessen. Meghívására egy igazán kellemes hétvégét tölthetünk együtt néhányan a gyönyörű Balaton közeli Vászoly településen. Mesébe illő környezetben varázslatos időtöltés volt séták, beszélgetések és meditáció mellett a selyemfestés. Erre vártam hosszú évek óta. Első képem, egy lótusz volt, ami nemcsak egy tetszetős virág, hanem fantasztikus jelkép is. Ezt egy mandala követte. Majd egy másik kedves kolléganő élet virága képeket kért tőlem, ami szintén iskolás korom óta izgalmas forma és szimbólum számomra. Mindkettőjüknek hálás vagyok, mert egyikük elindított, másikuk tovább segített az úton, hogy újabb és újabb dolgokban próbáljam ki magam. Ezután jöttek a sálak és kendők. Ez nemcsak elegáns dekoratív, de hasznos, energetizáló és kényeztető viselet. Ebből a csodálatos festett selyem anyagból varrtam már blúzokat, majd asztalterítők, díszpárnák és selyem párnahuzatok következtek. Ez utóbbit is érdemes kipróbálni, hiszen ahogy egy barátnőm írta “selymesen, puhán, szeretve “aludt rajta és pihenten ébredt. Úgy szeretek és szeretnék szárnyalni mindig, mint a Lélekmadaram a képen, a színek , a formák, az illatok, a zene harmóniájában és szépségében, mert ahogy Avilai St.Teréz mondja: az esztétikai élmény a misztikus élmény előszobája. Azt remélem és megközelítőleg néha érezhetem is, hogy ezek a nagybetűs Egységélményhez közelebb visznek…….és ezért hálát és köszönetet mondok!”
A tartalmas beszélgetés után, Cserni András szavalta el versét,mely ugyancsak a Fény születése című festmény hatására jött létre. Majd Székely Edit fuvolaművész és Pál Anikó zongoraművész előadásában Chopin: Variációk egy Rossini témára című műve szépséges dallamait hallgathattuk. Következő műsorszámként Kissné Matkó Gabriella magával ragadó táncát láthattuk Pál Ildikó által festett gyönyörű színekben pompázó selymével,Kiss László gitár kíséretével. A megnyitó műsora Kiss László gitárjátékával zárult, melyet visszatapsolt a közönség.
Végül a selyemfestményeket és selyemsálakat vagyis Pál Ildikó munkáit csodálhatta meg a jelenlévő közönség. Pál Ildikó a KÉKnek (Képzőművészek Érdi Közössége) egy éve tagja. Ez volt az első egyéni kiállítása. Alkotásait csoportos kiállításokon láthattuk eddig: az AMKA kiállításain: a Duna Palotában,a Szent István Bazilikában,a Mezőgazdasági Múzeumban,a Mészáros László Képzőművészeti Társaság közös tárlatain ,a Nagytétényi Záborszky Kúriában ,Pécsváradon ,Szászváron, és a Képzőművészek Érdi Közössége kiállításain.


Kiss Sándor

Szólj hozzá!