Budapest Bábszínház: Ország Lili Stúdió

Összes megtekintés: 255 

\'\'

John Boyne – Gábor Sára: Szabadesés, avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl
bábjáték

(75 perc, szünet nélkül)

A legkisebb ugrifüles, Futrinka utca, Vitéz László, Mekk Elek, Misi Mókus, Hakapeszi Maki gyerekkori kedvenceim, a mai napig megunhatatlan legkedvesebbel, Süsüvel együtt. El voltunk kényeztetve ikonikus bábmesékkel. A hajdan szeretett műfaj a pedagógus képzés során, választható tárgyként jött velem szemben a főiskolán. A szórakozás, és szórakoztatás mellett, meggyőződhettem jótékony pedagógiai szerepéről, fontosságáról. A bábjáték iránti elfogultságom akkor erősödött meg igazán, amikor közel három évig a Magyar Bábjátékos Egyesület Meseláda Bábcsoportjának lehettem tagja. A szereplés mellett, számos más pedagógus- és gyermek-bábos előadást is láthattam. Csodáltam az amatőr profi színvonalú bábokat, előadásokat, a vidámságot és lelkesedést, a különlegesen jó hangulatot, amely mindig kísérte a bábozást, a rendezvényeket.
Szerintem a műfaj méltánytalanul mellőzött helyet foglal el a köztudatban. Ezért is örülök, hogy egy új bemutató kapcsán, a magam lehetőségeivel, kicsit ráirányíthatom a figyelmet.

Barnaby Brocket: „Különleges és fura, kiválasztott és kitaszított. Születésétől fogva más, mint bárki a környezetében.” Hiszen rá nem vonatkoznak a gravitáció szabályai, ő nem földhözragadt, ő lebeg. Mindenki felett.

John Boyne Barnaby Brocket és a szörnyű dolog, ami vele megesett című regénye alapján, Gábor Sára végezte a bábszínházi adaptációt.

Első hallásra talán különös, de mondanivalójában és mélységében nagyszerű a történet-választás. Megérintett, elgondolkodtatott. Az elfogadás, a megszokottól bármilyen módon különböző másság, az egyediség, önmagunk (mindennel és mindenkivel szembeni) vállalása, az álmokért és célokért való küzdés.

„Barnabyt a családja nem bírja elfogadni, egy ideig rejtegetik, de csakhamar lemondanak róla. Így kerül ki a nyolcéves fiú a nagyvilágba, ahol számtalan különös alakba ütközik.”

Valóban, remek karakterekkel találkozhatunk. Sok vicces jeleneten mosolyoghatunk, de fájdalmasan szomorú dolgokkal is szembesülünk. Ezért is gondolom, hogy az ajánlott korosztályt én inkább „12-13+”-nak javasolnám a „ 10+” helyett.

Szép gondolat, hogy a főhős végig haza szeretne jutni, oda, ahol nem fogadták el, pedig kedves, elfogadó barátokkal találkozik útja során.

Ha belegondolok mennyire összetett a színpadra állítók és a színészek feladata, csak ámulni tudok a végeredményen. Mennyi koncentrációt igényel az előadás úgy, hogy közben ezt mi nézők nem láthatjuk, mindennek természetesnek, és könnyednek kell hatnia.

Zseniálisan megformált karaktereket, és vegyes technikával mozgatott, életre keltett szeplőket vonultatnak fel. A színészek a hangjukkal játszanak, ugyanakkor több figurát is megjelenítenek, olykor néhány jelenetben egy szereplőt ketten is mozgatnak (mozgástervező: Tomin Kis Anikó), rövid időn belül váltják a karaktereket és a technikákat (a bábokról beszélnek a képek). Különféle hangszínekkel és stílusokkal kell végig vinniük a darabot. Számos nagyszerű ötletet láthatunk. Az egyszerűnek tűnő díszletelemeket hol a színészek mozgatják és alakítják, hol emelkednek és süllyednek, vagy lebegnek, mint Barnaby. (látványtervező: Illés Haibo)

Elismeréssel és nagy gratulációval sorolom a színészeket:
Barna Zsombor, Pallai Mara, Pájer Alma Virág, Szolár Tibor, Teszárek Csaba.

Lázár Helga rendező szavaival: „Előadásunkat szeretettel ajánlom minden egyes szőke, barna, vörös, fekete, kék, zöld, hupilila, neonsárga, haragosrózsaszín frizurájú gyereknek. Jöjjenek a kicsik, a nagyok és a közepesek, a furcsák, a szuperhősök, a csodabogarak, a csendesek, a rendesek, a hangosak – azaz mindenki.

A néző szemszögével: szívből ajánlom mindenkinek, kamasznak, fiatalnak, középkorúnak és idősnek is ezt a mosolygós-szomorkás darabot. Aki megnézi, gyűjtsön be szórólapot, „Barnaby keresztrejtvényt” talál benne, amely kitöltésével felidézheti az előadást, és így lehet róla tovább beszélgetni és gondolkodni. Mert érdemes, és fontos.
Nekem szép bábszínházi élményt adott. Remélem, még sokak lesznek ezzel így.

Bemutató, megtekintett előadás: 2020. január 10.

Budapest, 2020. január 13.

Szalay Hajnalka

Szólj hozzá!