Domonkos Béla szobrászművészre emlékezem

\'\'

A feketegyarmati alföldi falusi ott állt és toporgott Érden a Szilfa utcai ház előtt, már többször megérintette a csengőgombját, de meg nem nyomta, igen így volt nagyon jól láttom magam előtt ezt a képet. Annyira tiszteltem és csodáltam Domonkos Béla szobrászművészt, de végül erőt vettem magamon és becsöngettem, aztán vártam, nagyon hosszadalmasnak tűnt az idő, valójában lehet csak másodpercek esetleg percek telhettek el, munkaköpenyében felgyűrt ujjal lépdelt. Nyitotta az ajtót, kezet fogtunk bemutatkoztam és máris elkezdtem mondani kérésemet: ”A nyári szünet alkalmából ingyenes szabadidős programot szervez a Gyermekjóléti Központ a hátrányos helyzetű gyermekek számára, s ha lehetséges gyalogtúra keretén belül Önhöz is ellátogatnánk, beszélhetne munkájáról, esetleg a műhelyt vagy az éppen készülő szobrot is megmutathatná. Ezért merészelem zavarni.”
-Imádom a gyermekeket, jöhettek, csak előtte szóljál.
-Nagyon köszönöm. Akkor majd jelentkezem, ha elkészítettük a pontos programtervezetet. – nyújtottam a kezem, hogy búcsúzzak a mestertől.
-Gyere csak be megmutatom a galériámat, meg a műhelyemet is, ha jól tudom, nem jártál még nálam.
-Nem.
Közben nyílt a galéria ajtaja. Beléptem és a látványtól mozdulatlanná váltam, ennyi történelmi alakot, domborművet, kisplasztikát ami elém tárult nemcsak lenyűgöző, de egyszerűen hihetetlen volt számomra.
-Bátran lépj beljebb. Itt van néhány munkám.
Álltam, Petőfi szúrós tekintettel invitált beljebb, nem bírta a bátortalan embereket, aztán a történelem nagy alakjai körbe vettek, s közben Arany Jánosról beszélt Domonkos Béla, hogy a legkedvesebb költője és máris szavalta a Családi kör című versét. A magyarnyelv igazi nagyismerője, a versét olvasva, vagy hallgatva egy nagyszerű előadótól szinte látni az eseményeket, a tájat a szereplőt, nagy ha nem az egyik legnagyobb magyar költő , soraival magával ragadja az olvasóját. Megszólaltam én is nagyszerű pedagógusaimról beszéltem Mészáros Sándor igazgatóbácsiról, Csanádi Jánosról, Ficzay Dénesről, Boros Jánosról, Csáky Apollóniáról és Fazekas Józsefről a Zerindi Képtár megálmodójáról és megvalósítójáról. Az idő gördült szokásához híven, a műhelybe már nem mentünk hiszen alkonyulatig fontuk szőttük a történeteinket mikor végül elindultam. Feltöltődve róttam az utam olyan szellemi légkörbe burkolóztam, amit nagyon ritkán érez egy halandó.
-Aztán várlak benneteket! visszhangzott bennem sokáig Érd város díszpolgárának hívó szava.
2009 nyara volt az első alkalommal mikor egy kis gyermekcsapattal elbandukoltunk Domonkos Béla bácsihoz. Örömmel fogadott bennünket Kópé nevű kutyájával együtt és a műhelyben a mi csoportunk volt az első akik a már majdnem kész egész alakos Mindszenty József bíboros Magyarország utolsó hercegprímása szobrát láttuk. Budapestre kerül 2009 októberében akkor már nemcsak a műhelyben lehet megnézni, mondta elégedetten a több díjjal kitüntetett érdi szobrász. Minden nyáron újabb és újabb tanulókkal sétáltunk el hozzá, hogy megcsodáljuk munkáit és hallgassuk ízes történeteit. Az utóbbi években születésnapján vagyis február 25-én is felkerestük és jó éneklő diákok csapata köszöntötte a művészt. A Poly-Art néhány tagja is meglepte ilyenkor Domonkos Bélát. Sok történetet mesélhetnék a nagy lokálpatriótáról, mindig lelkesen fogadott sokszor megfeledkeztünk az óra ketyegéséről annyira belemerültünk a mondandónkba. 2019 nyarán 120 diákot fogadott csoportokra bontva mikor az utolsó csoport is elment nagy örömmel fordult felém vállamra tette kezét és csak ennyit mondott: „Egyszerre 120-an egy nap ez most volt először, ez jó érzés, ezért érdemes volt dolgozni.” 2019 áprilisában a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Sportiskolai Általános Iskola aulájában álló 1982 készült II. Rákóczi Ferenc bronz mellszobrot melyet ő készített felújította természetesen ingyen. Dr. Kubassek János a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója mondott laudációt mikor megkapta a magyar örökség díját, és nem győzte hangsúlyozni, hogy a múzeum kertjében lévő alkotások és az egész alakos Balázs Dénes szobor a múzeum nemcsak megálmodója de megteremtője is Domonkos Béla szobrászművész kezének a munkája. Szilasi László szinte minden Domonkos Béla köztériszobor elhelyezésénél ott volt, legalábbis melyek Magyarországon voltak. A Puskás Ferenc életnagyságú bal lábát lövésre emelő szobor Melbourne-ben az Olimpiai Parkban, ahol edzőként a South Melbourne Hellasszal megnyerte az ausztrál nagydöntőt ott van. Nagyszalontán a református templom melletti szoborparkban Kulin György csillagász számos kisbolygó és egy üstökös felfedezője a csillagászat népszerűsítőjének bronz mellszobra hirdeti, hogy nemcsak Arany János hanem Kulin György is itt született s ívelt pályája egészen a csillagok magasságáig. Köztéri szobrai mellett kisplasztikáit domborműveit és emlékplakettjeit is megcsodálhatjuk, mind aprólékos türelemmel elkészített darabok.
Domonkos Béla szobrászművész kinek Párizsban is volt kiállítása,2020 március másodikán legkedvesebb költőjének születésnapján lehunyta szemét a ránk maradt több száz alkotásai velünk vannak, szépítik tereinket és életútja példa lehet mindnyájunk számára. Kitartással, a munka iránti tisztelettel és szeretettel neve kitörölhetetlen a világ nagyművészei mellől.

Kiss Sándor

\'\'

Szólj hozzá!