Mindig van remény

Összes megtekintés: 200 

\'\'

Egy vírus mérete jellemzően 250-400 nanométer. Ez azt jelenti, hogy a kis élősködő egy átlagos magasságú embernél nagyságrendileg tízmilliószor kisebb! A most terjedőben lévő új kórokozó, a COVID-19 vírus, úgy tűnik, megbénítja az emberek életét. Sakkban tart minket. Legtöbben úgy érezzük magunkat biztonságban, ha az ablakunkon át szemléljük világunkat. Szó szerint árnyékvilágban kell élnünk.

Egy-egy énekesmadár halk füttyszava hallatszik még, a szél lágyan lengeti a rügyező faágakat, ahogy a nap szépen lassan narancssárgás fényt hagyva maga után alábukik a horizonton. Amint a hold átveszi az uralmat az égbolton, leheletfinom csend borul a tájra. Az ablakból figyelem a járdát, hogy van-e olyan ember, aki kimerészkedik ilyenkor az utcára. Nem. Néma csönd és mozdulatlanság jellemzi a kinti világot. Csak a szívem zakatolása hallatszik. Néhány héttel ezelőtt a péntek estéket vibráló élet jellemezte. De most csend és valamiféle illat, talán inkább a félelem szaga leng be mindent.
Koronavírus. Bő egy hónapja ízlelgetjük a szót. Március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az egész ország területére. Viszonylag könnyen belenyugodtunk, hogy elhalasztják a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket, így a koncerteket, színházi előadásokat. Az egyetemeken intézménylátogatási tilalmat vezettek be. Korlátozták a beutazási lehetőséget az országunkba. A szememet újra körbefuttatom az utcán. Egy kutyáját sétáltató ember jelent meg! Rajtuk kívül nincs egy lélek sem kint. Hihetetlen, kész őrület! Magyarországon március 16-tól bezárnak az iskolák, talán még az óvodák, bölcsődék is, attól függ, hogyan döntenek az önkormányzatok. Most már valóban félünk. Várunk és kivárunk. A járvány világméretű terjedése milyen hatással lesz az életünkre? Hogyan fog minden online működni? Az éjszaka csendjébe belekúszik a Holdfény szonáta lágy dallama, közben feltekintek a csillagos égboltra. Az utcán veszteglő kutyás férfi épp odébbáll.
– Jó éjszakát! – suttogom neki, mintha abban bíznék, hogy hallja is a hangomat.
A jelen helyzet olyan, mintha háborúban lennénk. Az emberek pánikszerűen vásárolnak élelmiszereket, gyógyszereket. Igen, a koronavírus elleni küzdelem harc az életért, a lelki nyugalomért. A járványszerű megbetegedés elkerülhető néhány higiéniás szabály betartásával. Erre biztatok mindenkit. Ha rendszeresen kezet mosunk, elkerüljük, hogy a másiknak puszit adjunk, betegség gyanúja esetén telefonon értesítjük a háziorvost, máris sokat tettünk magunk és társaink védelméért.
Utolsó pillantást vetek a holdsarlóra, s már éjfél is elmúlik, mire nyugovóra térek. Másnap újra felkel a nap! Mindig van új esély hinni és bízni! A kihívásokkal pedig bátran szembe fogunk nézni!

Írta: Gant Elizabet

Kép forrása:
Facebook (Iwona Lifsches Artwork)

“Mindig van remény” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Valóban mindig van remény, és az utolsó remény után, is van még, és amikor azt mondod, hogy nem megy nem bírod, akkor még hétszer annyi van….Reményből….Doki

Szólj hozzá!