RÉGMÚLT IDŐK PRAKTIKÁI. I


Egyre kevesebben élünk, akik tudunk mesélni az ötven, hatvan évvel ezelőtti életmódokról, szokásokról. Hordozzuk még magunkban édesanyáink, nagymamáink élettapasztalatát, praktikáit.
Ezt már többnyire megírták, feldolgozták. Régen nemzedékek laktak együtt egy családban.
Az idősebbek tanácsait a fiatalabbak elfogadták, de újszerű megoldásokat is alkalmaztak, ami könnyebbé tette az életüket. Az idősebbek nem tudták ellenőrizni, mert a végeredmény nem árulkodott. Most rajtunk a sor! Felnőttünk. Anyává váltunk, a nagymama kort is megértük. Adjuk át mi is tapasztalatainkat, ha másként nem hát így, mert a rohanó élet miatt a gyermekeink nem érnek rá meghallgatni bennünket. Ezért elmondom, kettőezer tizenkettőben.
Gyermekeinknek, unokáinknak legyen mire emlékezniük: a régi idők praktikáira saját tapasztalataimmal fűszerezve. Ésszerű, ötletes, takarékos megoldások ezek.
JANUÁRTÓL-DECEMBERIG egész évben mindig vannak tennivalóink. Ki gondolná, hogy JANUÁRBAN is lehet konzerválni! Márpedig lehet kiwi lekvárt citrommal, sültsütőtök pürét, narancshéjat cukorszirupban-üvegben eltenni. Érdemes termelői húsboltból nyers szalonnát, színhúst vásárolni. A szalonnát ki lehet sütni zsírnak, vagy tuppervare edényben, amiben van lyukacsos betét ráhelyezni a szalonnát, a húst, sóval és pici langyos vízben feloldott füstölt hús ízű leveskocka levével bepácolni. Nagyon finom önállóan sütni tejfölösen fokhagymával, de levesek betétjeként is kitűnő. Ebben a hónapban érünk rá legjobban átvizsgálni a fehér ruhaneműeket. Ha elhasználódott a lepedőnk ne dobjuk ki! A két végét vágjuk le, szabjunk belőle törlőruhát. Olcsó de mutatós méteres anyagból varrjunk magunknak asztalterítőt. Horgoljunk két-három centi széles csíkot, varrjuk rá körben. Mindig szeretettel nézzünk rá, azért mert mi készítettük. Ha nyers zöldségeket papírcsomagolásban tárolunk, vizsgáljuk át őket és csomagoljuk át szárazabb papírba. Ettől tovább megőrzi frissességét! Aki kertes házban lakik, vagy aki nem, kipróbálhatja! Egész évben gyűjtsünk tejfölös poharat, vagy ásványvizes műanyag flakonokat, a felénél vágjuk el. FEBRUÁR végén töltsük meg virágfölddel, vessünk bele palántának való magvakat, amiket az előző év terméséből szárítottunk. Ha a palánta megerősödött és a fagyok is elmúltak szabadföldbe ültethető, de maradhat teraszon is. Napos helyen korán van belőle primőrünk. A hagymás virágokat is felnevelhetjük így. Nem kell drága pénzért megvásárolni. A croccusszal, jácinttal stb. beköltöztetjük a tavasz illatát a lakásba.
Ilyenkor már a szabadföldbe vethetünk petrezselymet, sárgarépát, mákot, salátát, eldughatjuk a vöröshagymát, és ha a kertben őszi fokhagymánk van, fagymentes napokon lazítsunk a talajon, hamarabb nő és korábban szedhető. A helyére ültessünk palántákat.
MÁRCIUSBAN, ha netán esne a hó a belőle nyert víz a legtisztább. Becsüljük meg. Tegyünk félre belőle. Használjuk arc tonik helyett, bársonyos, sima lesz tőle a bőrünk. Az első száraz meleg napok beköszöntével nyissunk ablakokat, ajtókat így takarítsunk. Lemosásoknál használjuk az általunk varrt törlőket. Ne a legmodernebb drága tisztítószerektől várjunk csodákat, a mi fizikai erőnket használva is szép eredményeket tudunk elérni. Egészségesebben és kevesebb pénzből kitakaríthatunk. Szellőztessük ki ágyneműinket és egyéb ruháinkat. Nézzük át ruhatárunkat, mit kell pótolni, átalakítani mikorra jön a nyár. Készüljünk fel rá. Ilyenkor már kevesebbet fűtünk a megmaradt pénzünkből kiegészíthetjük ruhatárunkat. A frizuránkat is elkészíthetjük magunknak. Elég ha a fejtetőnkön körben berakást készítünk, megszárítjuk, formázzuk s máris jobb a közérzetünk ha a sapkára már nem lesz szükségünk. Ebben a hónapban a nőnap a legszebb nap.
Ne feledkezzünk meg a nőkről, köszöntsük meg őket.
ÁPRILISBAN Virágvasárnapon vessünk nyáron virágzó magvakat. A Húsvéti ünnep szentségét ünnepeljük méltóan, de ne feledkezzünk el a hagyományokról sem. Tegyük szabadföldbe a kardvirágjainkat, dália hagymáinkat. Egész nyáron a vázáinkat legyen miből megtölteni.
Ha az idő engedi a kinti kisebb falfelületeket magunk is befesthetjük.
Tartózkodjunk sokat a friss levegőn. Az ősszel elmaradt lombokat szedjük össze, tisztogassuk
meg a kerti utakat az ilyenkor vethető magvakat vessük el, mire elmúlnak a májusi fagyok, kihajtanak és nem fagynak meg. Ilyenkor még kapható datolya. füge. Vegyünk belőle, tárolhatjuk
nyárra is. Kevés datolyát aszalt szilva helyett, húsokkal együtt süthetünk. Egyedi ízt kölcsönöz neki.
A füge esti csemegézésével anyagcsere folyamatainkon javítunk.
Aki megteheti, hogy hat, tíz hetet rászán az idejéből, már vásárolhat napos baromfikat.
Ha gondosan felneveli, már lehet belőle vágni. Ilyenkor a legfinomabb az íze, és még ha a házi tojást is szereti, hagyjon meg a csirkékből. Ősszel már megtojja az első tojásokat.
Áprilisban virágba borulnak a fák. Pompáznak a virágokkal behavazott kökénybokrok. A természet is megújul, kivirul a láthatár. Így egyben még festő nem festette meg, csak a szem képes határok nélkül belátni a természet adta színeket mely folytatódik MÁJUSBAN. Virágba borulnak az orgonák. Gyöngyvirágok virítanak az utak mentén.
Május első vasárnapján virággal köszöntsük az édesanyákat. A bodzafa virágját, a kamilla virágját most gyűjthetjük hasznossága miatt.
A bodzavirágból ilyenkor készíthetünk szörpöt télre, de nyári üdítőital is készíthető belőle unokáinknak és a család többi tagjának. Május végén már érik a cseresznye. Néhány meggyféle, az egres, lehet gondolni a téli tartósításukra.
JÚNIUSBAN az érés sorrendjében folytassuk a befőzést. Most jelölhetjük ki a legszebb csirkéket, kakasokat a továbbtartásra. A tulipán, jácint és egyéb hagymákat Szt. István nap körül szedjük ki a földből szárítsuk meg és Szt. Márton napig hűs száraz helyen tartsuk.
Ha így gondoskodunk róla jövőre fejlettebb szebb virágot terem.
A gyermekeket köszöntsük a gyermeknapon. Ne feledkezzünk a felnőtt gyermekeinkről sem.
Szeressük és kényeztessük növényeinket, hálásak lesznek. Még az elején legfejletlenebb, legsatnyább növény is megelőzheti a jól kifejlettet, termést is hozhat bőven, ha különleges bánásmódban részesítjük.

FEHÉRVÁRI ZSÓFIA

2012-01-24

“RÉGMÚLT IDŐK PRAKTIKÁI. I” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Köszönöm szépen kedves Rita, örülök, hogy benéztél a praktikáimhoz. Szeretettel várlak máskor is, Zsófi.

 2. Szia Kankalin !
  De jó, hogy bejöttél. Már sok mindenről leszoktam és élvezettel olvastam én is a saját írásomat. A mindennapi sietségben elfeledkeztem a jól bevált praktikákról. Örülök, hogy hasznosíthatod Te is őket. Ölellek, Zsófi.

 3. Szia Zsófi! 🙂

  Kíváncsivá tettél ezzel az írásoddal.
  Örülök, hogy elolvastam, mert egyrészt átgondoltam a saját házam tájának teendőit, másrészt új ismeretekhez is juthattam.
  Köszönöm az összefoglalót és a praktikus tanácsokat. 🙂 (f) (l)

  Szeretettel: Kankalin

 4. Édes Rózám !
  Köszönöm, hogy ismerkedsz írásaimmal. Nagyon örülök érdeklődésednek.
  Szeretettel, Zsófi

 5. Kedves Zsusza !
  Olyan jó olvasni, lám vagyunk még akik szívesen
  alkalmazzuk a régmúlt jól bevált praktikákat, a már mások által kitapasztalt eredményeket. Az élet újabb és újabb feladatok elé állít bennünket és bizony ott nekünk kell a megoldást megtalálni.Köszi,hogy elolvastad Zsőfi

 6. Kedves Zsófia!

  Örömmel és figyelemmel olvastam a régi házi praktikáidról. Én sok minden hasonóan is végzek télen, tavasszal, nyáron és ősszel is. Hiszen az én öregjeim is sok mindenre megtanítottak és én is hasznos tapasztalatokat szereztem magam is a már több évtizedes házon belüli és kívüli munkám során.

  Szeretettel: Zsuzsa
  🙂

 7. Kedves Judit !
  Az egyszerűségre a törekedtem és arra,hogy a ház körül adódó dolgok mellett ne menjünk el, ismerjük fel hasznosságát és fordítsuk javunkra.
  Köszönöm,hogy találtál benne neked való újdonságot ,hogy elolvastad cikkemet.
  Üdv,Zsófi

 8. Kedves Zsófi!

  De jó, hogy ezt megosztottad velünk! 🙂 Én mindenképp ellesek néhány tanácsot. Köszönöm.

  Rengeteg infót adtál. Bizony ezeket valamikor régebben gyakrabban alkalmazták. Bevallom csak néhányat ismertem ezek közül.

  Judit

 9. Kedves Ida !
  Nekem tetszik, hogy lehetőséget adtál a hagymáknak
  az életre.Ha csenevészek is lettek a virágok a hagymák legalább nem száradtak el.
  Köszönöm hozzászólásodat és érdeklődésedet.
  Szeretettel Zsófia

 10. Kedves Zsófi!

  Hasznos, bölcs tanácsaidat érdemes megfontolni és betartani.
  Amikor a kardvirághoz értem, jót mosolyogtam… eszembe jutott egy butaságom.
  Azt hittem, hogy kiültettem a hagymákat, s csak lestem, és egyre hangosabban kérdeztem, hogy hát miért nem hajtanak? Már mindenki gyanús volt, aki élt, hogy ellopta a hagymákat.:) Júliusban találtam rá, ott, ahová ősszel raktam 🙂 akkor kiültettem, késő ősszel hoztak nagyon csenevész virágot.:) Hát ezen a Te praktikáid sem segítettek volna, de néhány újdonságot (legalábbis számomra) biztosan ki fogok próbálni.
  Köszönet Neked ezért a cikkért!

  Szeretettel
  Ida

 11. Kedves Zsófi!

  Válaszoltam a Lennék pacsirta című versemnél írt hozzászólásodra.
  Este jövök vissza, olvasni a cikkedet!
  Üdv. Ida

Szólj hozzá!