Murmur jelenti 10. Szórom a csillagokat

2015 karácsonya volt az első karácsony, amit a két éves és kilenc hónapos kis Luca unokám már örömmel várt, és kellőképpen megcsodált.
Otthon a szülei úgy oldották meg a karácsonyi előkészületeket, hogy december 24-re virradóra éjjel feldíszítették a karácsonyfát. Mire reggel felébredt a két apróság, a szépen feldíszített fenyő már ott állt a nappaliban. A hét hónapos Pannika – akinek a karácsonyi meglepetése az volt a számunkra, hogy átváltott a villámgyors hason kúszásból, a villámgyors négykézláb mászásba – még nem foglalkozott a számára ismeretlen karácsonyfával, ami elfoglalta a járókája helyét a nappaliban. Ám Luca nagyra nyílt szemmel nézte a csillogó díszeket a fán, és gondosan számbavette őket. Milyen alakúak, milyen színűek, sőt volt már egy olyan dísz is a karácsonyfán, amit ő csinált a bölcsiben – valószínűleg nem kevés gondozónői segítséggel – ez volt a számára a legkedvesebb.
Amikor karácsony délutánján megérkeztünk hozzájuk, Luca éppen a délutáni alvásából ébredezett. Büszkén megmutatta nekünk, hogy már egyedül leveszi az alvós pelust magáról, felhúzza a kis bugyiját, az otthoni nadrágját, és a cipőjét is. Aztán amíg a szobájában megmutatta a játékhangszereit, addig a szülei odacsempészték a karácsonyfa alá az ajándékokat, meggyújtották a csillagszórókat, és megrázták a csengőt.
A csengőszóra beszaladtunk a nappaliba, ahol teljes díszében ragyogott a karácsonyfa, és csak úgy szikráztak a csillagszórók. Amikor újra felgyúltak a lámpák, és számba lehetett venni az ajándékokat, Luca rá sem hederített a saját ajándékaira, mindjárt Pannika ajándékait vette birtokba, azzal a kitűnő indokkal, hogy segít neki kicsomagolni, mert ő még nem tudja. Amikor a nagy színes rongypolipot, és a zenélős teknősbékát – amiket Pannika kapott – már kellőképpen megvizsgálta, akkor engedte át őket a kis húgának, és fordult a figyelme a saját ajándékai felé.
Az ajándékok közül a szobahintát rögtön kipróbálta, már egészen ügyesen kísérletezett a hajtásával is. Aztán bontotta csak ki a következő ajándékot a kis fehér cicát, ami nyávogott, ha megnyomta a fejecskéjét. Sőt, amikor elemet tettünk a hasikájába, akkor elindult apró lábacskáin, és a farkincájával integetett. Mivel az asztalon próbáltuk ki a cicát, Lucácska mindig az asztal széle felé irányította, én meg visszatettem az asztal közepére. Ezt néhányszor lejátszottuk, aztán mondtam neki, hogy látom ám, hogy a cicát azért teszi az asztal szélére, hogy lemenjen róla, de ha leesik a cica az asztalról, akkor elromlik, és nem tud többé menni. Olyan aranyosan megértette már, levette a cicát az asztalról, nehogy leessen, és a parkettán játszott vele. Az még egy kicsit nehezen ment, hogy a cicát menet közben nem szabad lefogni, ki kell kapcsolni, ha dédelgetni akarja…
A következő ajándéka egy elemes készségfejlesztő játék volt, különböző dolgokat kellett összepárosítani táblákon. A játékhoz tartozó két érintő pálcát az egymáshoz tartozó ábrák melletti lyukakba kellett helyezni. Például a sünihez, és a süni fülét ábrázoló kis képecskéhez. Ha helyes volt a párosítás kigyulladt egy kis lámpa. Lucácska barátkozott a játékkal, meg akarta érteni, hogyan működik, mit kell vele csinálni, de közben annyi dolga volt! Meg kellett még vizsgálni Pannika játékait újra – aki közben lelkesen rágta a polip lábait, és ügyesen csapkodta kis kezecskéjével a zenélő teknőst – kicsit megint hintáznia kellett, a kis fehér cicát is ki kellett ismét próbálnia. Így egyelőre csak rész sikereket ért el a párosításban, de nyugodtabb körülmények között majd biztosan ráérez a játékra. Még kibontotta a díszcsomagolásból a szagolós játékot /kis kapszulákat tartalmaz illatmintákkal/, és a mágikus vizes tollat /Magic water pen/, de már félretette őket, hogy azokat majd máskor próbálja ki.
A következő napon délre, az egész család hozzánk jött karácsonyozni és megismételtük az előző napot, mert a délutáni alvás után nálunk is megszólalt a kis csengő, kigyúltak a csillagszórók, és ezúttal nemcsak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is voltak ajándékok a fa alatt. Lucácska most is Pannika játékait bontotta ki először, és amikor már mindet leellenőrizte, akkor engedte át a zenélő, világító, és a fürdéshez való színváltós kiskacsákat, a kockásfülű nyuszival, és a pillangós kis cipővel együtt a kishúgának. Aztán a saját ajándékait is kibontotta. Kapott rajztáblát, egy nagyon egyszerű, és ötletes kicsiknek való társasjátékot, és Bogyó és Babóca hangos könyvet. Miután végzett a saját ajándékai kicsomagolásával, egy darabig mindenkinek „segített” kicsomagolni az ajándékát. Olyan sokan vagyunk, hogy egy idő után belefáradt a papírtépegetésbe, és visszatért Pannika és a saját játékaihoz.
Pár nappal később felfedezett néhány picike, zöld, foszforeszkáló műanyag csillagot egy dobozban, és a kis markába gyűjtötte, majd jó messzire eldobta őket, miközben nevetve újságolta, hogy „szórom a csillagokat”. Lucácskából így lett karácsonyi „csillagszóró”.

T. Pandur Judit

“Murmur jelenti 10. Szórom a csillagokat” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kedves Rita!

  Azóta is patika mérlegen méricskéli Luca, hogy Panni ajándékai, és az ő ajándékai közötti darabszám, és érdekesség hogyan viszonyul egymáshoz. 🙂

  Judit

 2. Kedves Judit!

  Nagyon aranyos volt ez a csillagszórós Lucácska történeted is. Jópofa lehetett, hogy a testvérke csomagja került első helyre, az érdekelte leginkább, hogy mit kap a kis Panni.

  Szeretettel: Rita(f)

 3. Kedves Tibor!

  Azoknak a kis csillagoknak amiket Lucácska kiszórt, megvan a maguk története. Egy lapkiadónál dolgoztam és övék volt a Buci Maci című gyerekújság. Annak az egyik számához voltak ajándékok a foszforeszkáló, kis, zöld csillagok. Ez réges- régen történt, akkor még Lucácska anyukája valahol a Camino de Santiago-n zarándokolt, vad éveit élve.
  Amikor eltettem a kis csillagokat, még remélni sem mertem, hogy egyszer majd ezek a tündéri picike kezek játszanak velük karácsonyi csillagszórót! 🙂
  Köszönöm szépen az olvasást, és a gratulációt.

  Judit

 4. Úgy látszik, a gyerekek mindenütt hasonlóak: nálunk is az idősebb gyerek "segített" kipakolni, majd kipróbálni öccse játékait, s mikor már ráunt, akkor vette kezébe a sajátját.

  Aranyos kis írás, gratulálok hozzá kedves Judit!

  Szeretettel: Tibor 😉

 5. Kedves Mami!

  Igyekszem az elmúló pillanatokat, derűs, rácsodálkozó perceket megragadni, és eltenni emlékbe a soha vissza nem térő dolgokat.
  Köszönöm, hogy olvasod!

  Judit

 6. Kedves Judit!

  Megmosolyogtam Lucáska tetteit, amiket oly nagy szeretettel osztasz meg velünk. Átélem én is minden dolgát, hisz én is épp ebben a "cipőben" járok. Én még szerencsés is vagyok, mert egy faluban lakik a két unokám és így egy testvérként növöget a négy dédunokám, köszönet ezért a két értelmes menyecskénknek akik felismerték, hogy ha átvállalják időnként a unokatesókat is akkor több a szabadidejük nekik is. Jó látni, hogy a három nagy mennyire óvja az alig egy éves Réka Amirát és élvezem, hogy újra ölelhetem és érezhetem azt a szeretetet amit csak egy kisgyermek adhat az embernek.
  Judit! Jó volt nálad járni és olvasni csodás "beszámolódat" a két kisleánykáról.

  Szeretettel: Jártó Róza /mami/

 7. Kedves Viola!

  Bizony, akkor igazi a karácsony, ha kisgyerek van a háznál. 🙂
  Nálunk ez most biztosítva van! Eddig csak felnőttek állták körül a karácsonyfát, de most már kezd a pici babánk egyre ügyesedni, okosodni. Írtam erről is egy másik Murmur jelentést, majd a napokban felteszem azt is.
  Örülök, hogy érdekel a kis unokáimról írt "jelentés", köszönöm a hűséges olvasást. 🙂

  Judit

 8. Kedves Judit!
  Örülök, hogy újra itt vagy. Élvezettel olvastam a mesevilágotokat, mindent látva és átélve.
  Ez a családi boldogság, gyerekek nélkül mi lenne? Mindent jegyezz fel, hogy legyen mire emlékezni, hisz olyan hamar elmúlnak ezek a csodás napok.
  Örömmel olvastalak és kívánok további sok vidám percet, napot, évet, évtizedet.
  Szeretettel gratulálok: Viola (f)(l)(f)

Szólj hozzá!