A gondolatelőttes

\'\'

Sokszor gondolok arra, hogy kell lennie valaminek a gondolat előtt. Egy tényezőnek, ami megelőzi őt. Mindennek van előzménye. Egyfajta pretextus, ami elsőbbséget élvez. A gondolat a szó interorizált képe. Egy belsővé tett szó. Ha ez igaz, akkor a gondolkodás nem más, mint holisztikussá levés. Az egészlegesség fontos, minden részben meglátni az egészet. A gondolat olyan, akár egy zárt kör. Ebben pontok a szavak. Ha van egy gondolatom, válogathatok legalább száz szó között, melyik illik leginkább a szövegkörnyezethez.

A gondolat szavakra tördelhető. Ez olyan, mint a téma, és az altéma. A téma a gondolat, pl.: a szórakozás. Az altéma pedig a szerencsejáték, ehhez rendelhető a szó. Még rengeteg altéma közül választhattam volna, lóverseny, biliárd, cirkusz. Mégis, az adott kontextusba leginkább a szerencsejáték illett. Amikor az agy a gondolat egy töredékét letöri, a legmegfelelőbb gondolatdarabot válassza, amelyet szóvá alakít át a bal agyfélteke segítségével.

A gondolat előtt nem üresség van, hanem csend. A csend pedig nem a szó hiánya, hanem annak teljessége. A gondolat előtti térben még nincs agyi feldolgozás. Ebben a fázisban ami van, az a tudattalan funkcionálása. A tudattalan két fázisban szerepel: tudattalan hiba, illetve tudattalan elem kontextusában. Ezek alapján a gondolat előtti térben a tudattalan működik. A tudattalan pedig átadja a gondolkodás folyamatába a gondolatelőttes tartalmat, amely majd a bal agyféltekében szavakra tördelődik.

A gondolat önmagában véve száz és száz szavakra tördelhető. Előtte van a tudattalan, mely millió és millió jelentést képvisel. Amikor nem gondolkodom szavakban, vagy képekben, ihletben ragadok, vagy semmi szó nélkül elmélkedek, és szemlélődöm. Ez azt jelenti, hogy az elmélkedés gondolkodás a csenden. A szemlélődés gondolkodás a világon. És a lakozás gondolkodás a gondolkodáson.

A gondolkodás egy mechanizmus is. Előbb gondolkodni, utána beszélni, cselekedni a cél. Vagyis: a gondolkodás egy verbalitás előtti aktus.
Illetve még egy fontos tudnivaló, hogy a gondolat előtti minőség: az akarat. Az akarat, amely a gondolat irányultságát adja. Tartalmát pedig az agy szolgáltatja.

Székesfehérvár, 2017. szeptember 12.

Elbert Anita

Szólj hozzá!