Szemtelenül szemetes

\'\'

Járvány idején lehetőségünk van, rengetek új dologba belevágni, egy régi projectet tökéletesíteni. Én is így tettem, képeimet szelektáltam és kategorizáltam. Ekkor bukkantam rá egy múlthavi képcsoportra. Neki láttam egy önportré fotósorozat elkészítésének. Teljesen idilli hangulatban, tökéletes sminkkel, gyönyörű ruhában indultam el a közeli erdőhöz. A terveimet az első 5 percben félredobtam, mikor szembesültem az elém táruló látvánnyal.

\'\'

Egy aranyos tisztás mellet húzódik a csöppnyi erdő. Roppant festői környezet, melyet a szemét mindenütt beborított. Pár nappal a képek elkészülte előtt, nagyon erős szeles napok voltak, bízom benne, hogy az hordta szét a sok műanyagot, és nem szándékos környezet szennyezés áll a hátterében.

\'\'

\'\'

Abban azonban biztos vagyok, hogy egy része nem véletlenül került a természetbe. Sajnos sokan nem mérik fel, mekkora kárt is okoznak egy- egy eldobott üveggel. Ha minden másodpercben csak 10 millióan gondolják: „ez az egy úgysem számít”, egy perc alatt felfoghatatlan mennyiségű, újabb, oda nem illő anyagot kell elviselni az élővilágnak. Képzeljük csak el… Ha már minden 10. ember megtenné, hogy elviszi egy szemetesbe a számára feleslegesnek ítélt tárgyat, mennyivel kevesebb papír zsebkendő, palack, zacskó, cigi vagy csomagolás heverne a földön.
Lehetsz te, aki azt mondja: „Ez az egy is számít!”

\'\'

\'\'

\'\'

Varga-Kaizler Bársonyka

Szólj hozzá!