A zene ereje

Összes megtekintés: 255 

\'\'

Be kell vallanom, voltak előítéleteim. Előfordul néha, amikor valami túlságosan…hogy is mondjam, felkapott. Divatos mai szóval „túlhájpolt”. És ha kényes témához nyúl egy film, már fanyalgok. Mert nehéz hitelesnek autentikusnak maradni egy olyan emblematikus együttes esetében, mint a Queen.
Oscar-díjas alkotás, mégis voltak kételyeim. Aztán megnéztem mégis. Csak a zene miatt, mert imádom. Mert örök és megismételhetetlen. És mert annyira egyedi és felülmúlhatatlan. Hangulat kell ehhez a filmhez, megfelelő pillanat, és befogadó készség. Mert aztán magával ragad, beszippant és nem ereszt. Nem lehet fél szemmel nézni. A Freddie Mercury-t alakító színész zseniális, érezhető hogy rengeteg energiát fektetett a szerepbe.
Lenyűgözve nézem az életrajzi filmet, nem foglalkoztat, hogy vannak e benne pontatlanságok, vagy sem. Érdekel, megragad. Karizmatikus zene, nincs, aki ne ismerné ezeket a számokat. És a lényeg, ami e sorok megírására késztet. A film az 1985-ös Live Aid koncerttel zárul. Láttam már a Live in Budapest című koncertfilmet a Queen-ről és láttam felvételeket erről a koncertről ezelőtt is. De nem mindegy mennyi idősen, milyen szituációban nézi újra az ember. Most, a koronavírus- járvány árnyékában, amikor el vagyunk zárva egymástól, a kultúráról, koncertekről, fesztiválokról csak álmodozhatunk, látni ezt a fantasztikus rendezvényt, megrendítő. Hetvenkétezer ember tombolt a londoni Wembley arénában, egyszerre tapsolt a dobok ütemére. Ahogy a kamera fentről pásztázza a tömeget, a szívverésem is elakad. Olyan érzés, mintha ez az erő, mely ott összpontosult, megállíthatná a Földet. Valami leírhatatlan.
A zene semmihez sem hasonítható. Ereje van, és káprázatos mágiával rendelkezik. Soha semmi nem terel össze ennyi embert egy helyen, jó szándékkal… lenyűgöző, és megigéző. A zene nélkülözhetetlen.
Éltető, mint a víz és az oxigén, szükségünk van rá.
…és talán még a vírusoknak is ellenáll…
…mert a shownak mennie kell …

Ferenczné Végerbauer Éva

“A zene ereje” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. "Soha semmi nem terel össze ennyi embert egy helyen, jó szándékkal… lenyűgöző, és megigéző. A zene nélkülözhetetlen."
  Talán még a sport.. De igaz és szép amit írsz.:)

 2. Kedves Éva!

  Tökéletesen egyetértünk!

  A zene mindig segít, ha valami baj van,
  az egyetlen hűséges jóbarát.
  A zene mindig veled van, bárhogyan élsz is,
  őrzi a múltat, s a jövőbe lát. (f)

 3. Tetszett a cikked Éva. Igaz, én más oldalról szemlélem a zenét, a zenészeket és külön fejezet van a lelkemben a muzsikának. 🙂
  Lelkes írásod magával ragadó, és kedves. (f)

Szólj hozzá!