Éjszakai történet

Összes megtekintés: 208 

\'\'

Hatalmas gyereksírás töri meg az éji csendet, egy új élet küszöbén vagyunk, nem tudjuk milyen irányba tart. Egyesek arra esküsznek, hogy sorsunk már születésünkkor megpecsételődött, sok minden függ a csillagok állásától, a fogantatás pillanatától, akart, vagy nem akart gyerekként pillantjuk-e meg a napvilágot. Minden eldől egy másodperc töredéke alatt, amint a tüdőnk megtelik levegővel, és megindulunk sorsunk útján, mely rövid, buktatókkal teli, mégis gyönyörűséges, mint egy szép álom.
Egy éjszaka alatt annyi minden történhet, hogy elég lenne akár egy emberöltőnek is. Kéjes ölelésben átadjuk magunkat szerelmi vágyainknak, vagy éppenséggel egy egész éjszakai veszekedés, egymás marcangolása után születik meg bennünk az elhatározás, hogy megszakítjuk közösre tervezett életútunkat, és különválva folytatjuk azt. Kiváncsi lennék rá, hogy egy éjszaka leple alatt hány gyilkosság, rablás megy végbe bolygónkon. Az ember bármerre legyen a nagyvilágban, ha leszáll az est, hirtelen minden megváltozik, mintha csak más dimenzióba lépnénk át, más megvilágításban látunk mindent. Sokszor jólesik egy mámor hangulatos vendéglőben, kávézóban, ilyenkor hamarabb jönnek össze az egyéjszakás kalandok is, mert valahogyan mindenki lazább, szeretné magát levezetni, mert bizony rohanó világunkban a lélek nagy nyomásnak van kitéve, mindnyájan keressük a nyugalmat, csendet, szerelmet, szeretetet, vagy bármit, melytől legalább ha futó pillanatra is, de boldogok lehetünk. Különösen ezekben a nyomasztó napokban még intenzívebbé vált szerintem mindenkiben a vágy, hogy szeressük egymást, vágyunk szeretteink közelségére, egy-egy ölelésre, gyöngédségre, mert így könnyebb mindezt elviselni. Eléggé megalázó már maga a maszk viselése is, hisz a mi mentalitásunktól ez eléggé távol áll, de felelősségérzetünk, és józan eszünk azt diktálja, hogy hordjuk, mert így mégiscsak nagyobb biztonságban érezzük magunkat. Tényleg, mint magánember nagyon sokszor megtapasztaltam, hogy amikor nagyon elbíztam magam, minden remekül ment, akkor mindig történt valami váratlan dolog, minhacsak valakitől nyaklevest kaptam volna, hogy: „Hé, kiskomám, állítsd le magad, mert megmutatom én neked, hogy ki az úr…“ Éppen így csapódik ki lelkületemben ez az eléggé abszurd helyzet is, hogy: „Hé, emberek, hát álljunk meg egy szóra, nem látjátok, hogy a vesztetekbe rohantok a jelenlegi életmódotokkal?!“ És valóban, milyen igaz ez a figyelmeztetés, hisz mindent, amit csak lehetett, már tönkretettünk felelőtlen hozzáállásunkkal: légkörünket, vizeinket, a talajt, stb., stb., valóban mondhatnánk, hogy „ütött az utolsó óránk.“ És mindez miért, egyértelmű a dolog, hogy anyagi érdekekért, csak az a fontos, hogy minél több anyagi haszonra tegyünk szert, a többi lényegtelen sajnos. Milyen jó lenne, ha mindez egy éjszaka alatt megváltozna, a reggeli ébredésnél már nem lenne semmiféle vírus, nem lennének szeméthegyek a földünkön sem a földfelszínen, sem a tengerek, óceánok mélyein, a napsugarak ismét gyógyítóak lennének, nem pedig károsak, bátran ihatnánk ha megszomjaztunk, patakból, folyóból, kútból, vizeink kristálytiszták lennének, mindenféle gyümölcs, és zöldség vegyszermentes… De kár, hogy ebből az álomból fel kell minden reggel ébrednünk, hogy tovább éljük romboló életünket…

Vaszily Zsuzsanna

“Éjszakai történet” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kedves Zsuzsa!
  Csodálatos éjszakát varázsoltál.Hogy mennyi minden történhet egy éjszaka? Nagyon sok minden.
  Szépen érzékeltetted az éjszakai "csendes "zűrzavart!
  "Egy éjszaka alatt annyi minden történhet, hogy elég lenne akár egy emberöltőnek is. Kéjes ölelésben átadjuk magunkat szerelmi vágyainknak"(l)
  Gratulálok szeretettel….Babu(f)

 2. Kedves Zsuzsa! (f)
  Székely János verse ötlik fel előttem soraid olvastán:
  Micsoda éjjel!
  Aluszik minden élő.
  Álmukra hull a hold igézete.
  Szeretettel: Szabolcs

 3. Kedves Zsuzsa!

  Ebből a szép álomból sajnos fel kell ébredni, szemethegyek mindenütt, szennyezzük a környezetet? A gyártók gyártják a sok károsító anyagot, mert üzlet, a fogyaszto megveszi, dobja a szemétbe, mert így kényelmes.
  Közben meg tönkre tesszük az életterünket,
  Szeretettel gratulálok cikkedhez.
  Magdi

 4. "De kár, hogy ebből az álomból fel kell minden reggel ébrednünk, hogy tovább éljük romboló életünket…"

  Igen, ha már rég betíltották volna a rengeteg eldobható, soha le nem bomló anyagból készült palackokat, már akkor is késő lenne, de talán még reménykedhetnénk, viszont nincs megállás, ugyanúgy gyártják, mint eddig, hogy csak egyet emeljek ki a számtalan dolog közül.

  Szeretettel: Rita(f)

Szólj hozzá!